mateusz_c 10.05.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Witam wszystkich,od razu zaznaczę, że jestem kompletnym laikiem w sprawie budownictwa. Od przyszłego roku biorę się za budowę domu 330 m^2 i chciałbym podpytać trochę o ogrzewanie. Dom jest energooszczędny, wyliczenia energooszczędności wyglądają następująco: EUco+w 15,18 [kWh/(m2*rok)]EP (paliwo stałe - ekogroszek) 93,10 [kWh/(m2*rok)] EP (gaz) 90,16 [kWh/(m2*rok)] U ściany 0,17 W/(m2*K)U dachu < 0,18 W/(m2*K) 4 osoby, zużycie ciepłej wody standardowe/statystyczne. Piec na ekogroszek chciałbym zastąpić piecem na pellet, ale nie wiem jaką moc pieca powinienem wziąć pod uwagę. W projekcie jako opcja zastosowana jest również wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Woda ma być ogrzewana jak sądzę z tego pieca na paliwo stałe. I teraz konkretnie moje pytania: - czy może mi ktoś doradzić jaką moc pieca powinienem zastosować w tym domu?- ile przy podanych współczynnikach piec na pellet może spalić w skali roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.05.2018 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Witaj, aby dobrać moc kotła, potrzebne są konkretne wyliczenia - OZC. Najpierw zrób taką analizę a potem pytaj o kocioł. Co to samego typu ogrzewania - jesteś przekonany do ogrzewała stałopalnego? Nie myślałeś o gazie, czy pompie ciepła? Będzie ogrzewanie podłogowe? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz_c 10.05.2018 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 (edytowane) Witam, dostępu do gazu nie mam, zbiornika na gaz na działce nie biorę pod uwagę. Kiedyś brałem pompę ciepła pod uwagę, ale przyznam szczerze, że boję się trochę tego typu ogrzewania, ponieważ słyszałem wiele negatywnych opinii od osób, które miały tą instalację źle założoną czy wyliczoną. Dodatkowo nie wiem czy w domu piętrowym takie rozwiązanie wchodzi w grę... nie wiem też czy teren na którym będę budował dom jest odpowiedni pod pompę ciepła - nie robiłem jeszcze żadnych badań geodezyjnych. Ogrzewanie podłogowe obejmuje ok 35% powierzchni domu, rozlokowane jest na parterze i na piętrze. Jeżeli chodzi o OZC to projektowe obciążenie cieplne budynku wynosi 16,75 kW Edytowane 10 Maja 2018 przez mateusz_c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.05.2018 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Podłogówkę rób w całym domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz_c 10.05.2018 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Liwko, widzę po sygnaturce, że jesteś przeciwnikiem przejników w nowych domach. Jakie są namacalne korzyści względem tego, że zastosuje w całym domu ogrzewanie podłogowe? No i jakie są minusy ogrzewania podłogowego pomijając czynnik ekonomiczny? Mniej więcej czytałem o większym komforcie cieplnym ogrzewania podłogowego, no i nie ma grzejników zajmujących miejsce, ale czy są inne korzyści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.05.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Np. niższa temperatura czynnika grzewczego, co przy niektórych źródłach wiąże się z niższymi rachunkami za CO. W dodatku odczuwalna temperatura jest nieco wyższa, więc można grzać nieco mniej. Ale to są względy ekonomiczne, natomiast przede wszystkim jest to nieporównywalny komfort i tak powinieneś to traktować. Minusów po dziewięciu latach mieszkania z podłogówką w całym domu nie widzę, poza jednym. Jeżeli chcesz "wachlować" temperaturami w domu, to grzejniki podbiją ci temperaturę szybciej. Ale w nowych domach, z dobrą izolacją, jest to raczej zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz_c 10.05.2018 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Liwko, raczej nie przewiduję dużych wahań temperatur w domu nie spowodowanych warunkami atmosferycznymi. Wolę raczej utrzymywać stałą, komfortową temperaturę, jednak o sprawę szybkości nagrzewania muszę dopytać. Wiem, że jest to kwestia super indywidualna dla każdego domu, ale przy zastosowaniu 100% podłogówki ten czas dłuższego nagrzania domu w przypadku skoków temperatury na zewnątrz mam traktować w ilu godzinach? 6/12 czy więcej? Powiedz mi jeszcze proszę jak ma się podłogówka do podłogi drewnianej lub paneli, na których może być jakiś np. dywan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.05.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 EUco+w 15,18 [kWh/(m2*rok)] (...) U ściany 0,17 W/(m2*K) U dachu < 0,18 W/(m2*K) Jeżeli chodzi o OZC to projektowe obciążenie cieplne budynku wynosi 16,75 kW Jesteś pewien tych danych z dachem ledwo spełniającym WT2017? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz_c 10.05.2018 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Projekt jest jednym z gotowych projektów chyba najpopularniejszej strony z gotowymi projektami domów (nie chcę tutaj robić reklamy). Dach jest wielospadowy, a dane przekopiowałem ze strony projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.05.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Liwko, raczej nie przewiduję dużych wahań temperatur w domu nie spowodowanych warunkami atmosferycznymi. Wolę raczej utrzymywać stałą, komfortową temperaturę, jednak o sprawę szybkości nagrzewania muszę dopytać. Wiem, że jest to kwestia super indywidualna dla każdego domu, ale przy zastosowaniu 100% podłogówki ten czas dłuższego nagrzania domu w przypadku skoków temperatury na zewnątrz mam traktować w ilu godzinach? 6/12 czy więcej? Powiedz mi jeszcze proszę jak ma się podłogówka do podłogi drewnianej lub paneli, na których może być jakiś np. dywan. W domu z 100% ogrzewaniem podłogowym wahań temperatury możesz nie mieć niemal wcale. Jedynie słońce przez okna może nieco namieszać. Ja mam tak ustawioną temperaturę: -salon 22 -sypialnie 20 -łazienki 23-24 Dla nas jest idealnie. Wprawdzie nie mam ani desek, ani paneli, ale wielu forumowiczów je ma na podłogówce i sobie chwalą. Ja natomiast mam na podłogówce w sypialni grubą, włochatą wykładzinę i sprawdza się świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.05.2018 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Projekt jest jednym z gotowych projektów chyba najpopularniejszej strony z gotowymi projektami domów (nie chcę tutaj robić reklamy). Dach jest wielospadowy, a dane przekopiowałem ze strony projektu. Bardzo wątpię w realność tych danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.05.2018 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 (edytowane) Witam wszystkich, od razu zaznaczę, że jestem kompletnym laikiem w sprawie budownictwa. Od przyszłego roku biorę się za budowę domu 330 m^2 i chciałbym podpytać trochę o ogrzewanie. Dom jest energooszczędny, wyliczenia energooszczędności wyglądają następująco: EUco+w 15,18 [kWh/(m2*rok)] EP (paliwo stałe - ekogroszek) 93,10 [kWh/(m2*rok)] EP (gaz) 90,16 [kWh/(m2*rok)] .... Parametry na poziomie domu pasywnego bo samo Euco dla pasywnego musi byc ponizej 15 kWh/m2 a tu mamy jeszcze cwu. Dane z czapy, niewiarygodne i wyraznie oszukane, niemozliwe jest aby przy gazie uwzgledniajac wsp. nakładu 1,1 sprawnosc systemu grzewczego była na poziomie 19% bo tyle wskazują te parametry. Zeby tak na bezczelnego oszukiwac w projektach i to oszustwo sprzedawac. Dziwne ale gdyby ten peojektant miał za to odebrane uprawnienia moze inni by sie zabrali do porządnej roboty. Opieranie sie takich danych i szukanie kotła na pelet o takiej mocy i w ogole kotła na paliwo stało to duzy bład, ale tak to jest jak sie bezktrytycznie wierzy we wszystko co napisano w projekcie. Edytowane 10 Maja 2018 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.05.2018 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 EUco+w 15,18 [kWh/(m2*rok)] EP (paliwo stałe - ekogroszek) 93,10 [kWh/(m2*rok)] EP (gaz) 90,16 [kWh/(m2*rok)] U ściany 0,17 W/(m2*K) U dachu < 0,18 W/(m2*K) Te dane żadną miarą się nie zgadzają. EP przy gazie nie może być 6x większe od EU. Nazywanie ściany 0,17 energooszczędną to trochę naciągane, a dla dachu 0,18 to zaledwie spełnienie minimum z Rozporządzenia w sprawie WT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.05.2018 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Parametry na poziomie domu pasywnego bo samo Euco dla pasywnego musi byc ponizej 15 kWh/m2 a tu mamy jeszcze cwu. Dane z czapy, niewiarygodne i wyraznie oszukane, niemozliwe jest aby przy gazie uwzgledniajac wsp. nakładu 1,1 sprawnosc systemu grzewczego była na poziomie 19% bo tyle wskazują te parametry. Zeby tak na bezczelnego oszukiwac w projektach i to oszustwo sprzedawac. Dziwne ale gdyby ten peojektant miał za to odebrane uprawnienia moze inni by sie zabrali do porządnej roboty. Opieranie sie takich danych i szukanie kotła na pelet o takiej mocy i w ogole kotła na paliwo stało to duzy bład, ale tak to jest jak sie bezktrytycznie wierzy we wszystko co napisano w projekcie. Wszystko prawda, tylko kto ma to weryfikować? Ludzie po wyższej szkole adm. publ. i kosmetologii? Dopóki w wydziałach architektury nie będę pracowali ludzie posiadający odpowiednią wiedzę, dopóty wszelkie WT będą martwe w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz_c 10.05.2018 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Dla zainteresowanych link do projektu: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-willa-weronika-4-m83d21094fe91e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz_c 10.05.2018 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 asolt, napisałeś: Opieranie sie takich danych i szukanie kotła na pelet o takiej mocy i w ogole kotła na paliwo stało to duzy bład, ale tak to jest jak sie bezktrytycznie wierzy we wszystko co napisano w projekcie. Podobnie jak błędem jest Twoje założenie, że bezkrytycznie wierzę we wszystko co napisane jest w projekcie. Projektu jeszcze nie kupiłem, po to założyłem do konto, żeby właśnie pewne sprawy zweryfikować i rozwiać swoje wątpliwości. Skoro piszesz, że szukanie kotła na paliwo stałe to duży błąd, to może rozwiń swoją myśl, bo tak jak napisałem w pierwszym poście jestem jak na razie kompletnym laikiem, a sama krytyka czegokolwiek bez uzasadnienia i ew. alternatywy niczego nie wnosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.05.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 asolt, napisałeś: Podobnie jak błędem jest Twoje założenie, że bezkrytycznie wierzę we wszystko co napisane jest w projekcie. Projektu jeszcze nie kupiłem, po to założyłem do konto, żeby właśnie pewne sprawy zweryfikować i rozwiać swoje wątpliwości. Skoro piszesz, że szukanie kotła na paliwo stałe to duży błąd, to może rozwiń swoją myśl, bo tak jak napisałem w pierwszym poście jestem jak na razie kompletnym laikiem, a sama krytyka czegokolwiek bez uzasadnienia i ew. alternatywy niczego nie wnosi. Akurat moja krytyka duzo wnosi, nie krytykuję dla samej krytyki, nie jestem typem szukajacym dziury w całym, zajmuję sie takimi tematami zawodowo i wiem co piszę. Kocioł na pellet to kocioł na paliwo stałe, jestes z Katowic znasz sprawę smogu, spalanie drewna wiąze sie z emisją weglowodorów aromatycznych potencjalnie rakotworczych. Ogrzewanie pelletem to przyjęcie posady domowego palacza, co prawda kocioł pelletowy jest stosunkowo mniej uciazliwym od kotła na ekogroszek ale obsługa polegająca na noszeniu worków przyjemnoscią nie jest aczkolwiek niektórzy uwazają to swego rodzaju gimnastykę. Teren Katowic to obszar Tauronu który ma najnizsze cene energii w Polsce plus atrakcyjne taryfy w tym G13 z maksymalną mozliwa iloscią godzin w III strefie. Mozna grzac całkiem bezobsługowo i taniej niz pelletem czy pompą ciepła czy to buforem z grzałkami, mozna kablami, poszczegolne instalacje róznią sie ceną i kosztem eksploatacji. Aby to wszystko dokladnie ocenic i wybrac optymalny system grzewczy konieczne sa rzetelne obliczenia ozc, bo parametry podane na stronie są ponizej wszelkiej krytyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.05.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 330m2 bojlerem z grzałkami? To ile on będzie miał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.05.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 330m2 bojlerem z grzałkami? To ile on będzie miał? To dopiero po dokladnych obliczeniach ozc, ale w Tauronie mamy taryfę G13 która ma najwiekszą ilosc godzin w najnizszej strefie a to pozwala zmniejszyc wymaganą pojemnosci bufora (nie bojlera, to nie to samo). Taka mała uwaga dla komnetujących, patrzcie na lokalizację budynku, wbrew pozorom są bardzo duze róznice w senach energii i ilosci godz. niskiej taryfy. To co jest opłacalne w Tauronie moze i na ogol nie jest opłacalne w PGE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.05.2018 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Oczywiście chodziło o bufor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts