Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt ogrzewania 330 m^2 domu energooszczędnego

mateusz_c

Recommended Posts

asolt, dziękuję za rzeczową odpowiedź. Trochę się obawiam ogrzewania elektrycznego, bo trochę się nasłuchałem jakie to drogie, ale generalnie nie mam żadnych konkretnych danych, muszę po prostu trochę zapoznać się z tym tematem. Zastanawia mnie jedynie wielkość zbiorników na wodę - o ile się nie mylę, nazywane buforami. Pobuszowałem trochę po forum i ludzie do domów ok 150m wstawiali 1000L, do domów 220 czy 240m 1500L, jak by to musiało wyglądać w moim przypadku (tak orientacyjnie), 2x1000L? Zastanawia mnie też czy system grzania jest sprzężony z systemem CWU. Jeżeli moi domownicy, a mam dwie córki, które będą lada moment nastolatkami, wejdą w zimę pod prysznic i będą tam siedziały każda po godzinę, to czy nie zużyją tyle ciepłej wody, że potem będzie problem z ogrzaniem domu.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Otrzymałem odpowiedź od architekta w sprawie energooszczędności domu. EUco na poziomie 15.18 jest wynikiem prawidłowym, z tym, że wliczona jest w to wentylacja mechaniczna z rekuperacją, o której zapomniałem wspomnieć. W U dachu wystąpił błąd w zapisie na stronie internetowej, w projekcie "na papierze" wynosi < 0,13 W/(m2*K). Mają ponoć poprawić na stronie niebawem.

OZC bez zmian na poziomie 16,75 kW

Edytowane przez mateusz_c

EUco na poziomie 15.18 jest wynikiem prawidłowym

To zapytaj go, jakimi mnożnikami doszedł do

"EP (gaz) 90,16 [kWh/(m2*rok)] "

Nie może tyle wyjść ani na logikę przy rzetelnym liczeniu, ani na podstawie wskaźników z Rozporządzenia.

Rozporządzeniu w sprawie metodologii wyznaczania charakterystyki energetycznej budynku lub części budynku oraz świadectw charakterystyki energetycznej

i tu jest tabelka ze współczynnikami:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=374575

i druga tabelka ze sprawnościami:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=374582

Czyli dla gazu i kotła z otwartą komorą EP wychodzi 15,18kWh/m2/r * 1,1 / 0,86=19,42kWh/m2/r

Te 90,16 to jakiś kosmos i bzdura a skoro się przy tym upiera, to architekt (jak to zazwyczaj architekci) nie ma pojęcia o EP, EU itp. To ślepy widzi, że EU z EP się tu nie zgadza.

Panowie, dzięki za podpowiedzi, trochę się wdrożyłem w omawiane tematy energooszczędności, bo nie ukrywam, że wcześniej nie miałem o tym zielonego pojęcia, teraz już kwestia jest dla mnie trochę bardziej jasna.

Oczywiście skontaktowałem się z biurem architektonicznym, błąd na stronie pojawił się podczas kopiowania informacji, a dane o EUco, które dostałem przez telefon Pani źle przeczytała z tabeli - informacje jakie dostałem. Obecne wyliczenia wyglądają następująco:

EUco+w 26,97 [kWh/(m2*rok)]

EP (paliwo stałe - ekogroszek) 67,37 [kWh/(m2*rok)]

EP (gaz) 55,39 [kWh/(m2*rok)]

EP (paliwo stałe - pellet) 18,10 [kWh/(m2*rok)]

Uściany 0,16 W/(m2*K)

Udachu 0,113 W/(m2*K)

Z zastosowaniem wentylacji mechanicznej i rekuperatora.

Nie wiem czy pellet ma podany właściwy współczynnik, bo różnica tutaj pomiędzy ekogroszkiem, a pelletem jest chyba "trochę" za duża, czekam na odpowiedź w tej sprawie

EUco+w 26,97 [kWh/(m2*rok)]

EP (paliwo stałe - ekogroszek) 67,37 [kWh/(m2*rok)]

EP (gaz) 55,39 [kWh/(m2*rok)]

EP (paliwo stałe - pellet) 18,10 [kWh/(m2*rok)]

Dotąd umykała mi jeszcze EUcwu które jest też ujęte w EP. Przy 6m3/mies. wychodzi EUcwu wychodzi jakieś 12kWh/m2/r przy domu 330m2.

Dla tandetnego kotła gazowego EP= 38,97kWh/m2/r * 1,1 / 0,86 = 49,84kWh/m2/r. Dalej sporo brakuje. Nawet przy 12m3 CWU miesięcznie wychodzi mniejsze EP niż podają.

Pelet to biomasa - więc masz współczynnik z pierwszej tabelki aż 0,2 i EP wychodzi 26,97kWh/m2/r * 0,2 / 0,7 = 7,71kWh/m2/r - tu już nawet kosmiczne zużycie CWU nie wyjaśni EP.

Edytowane przez Kaizen

Dom jest energooszczędny, wyliczenia energooszczędności wyglądają następująco:

Kosmiczna ilość W/m2 jak na dom energooszczędny. Mój bliźnak z PRL zużywa mniej energii.

Na ogrzewanie od listopada do początku marca poszło aż 25kWh/m2 bo przesadzaliśmy z temperaturami grzejąc do 24 i więcej, a ocieplenie nieskończone.

Dołóż >50-70 tys zł i będziesz miał dom ogrzany za darmo.

10-15 tys na dwie klimy kanałowe 3,5-5 kW które ogrzeje go przez 99% sezonu grzewczego.

1000 zł na grzejniki olejowe używane podczas rekordowych mrozów. Będą stały nieużywane latami. Chodzi o poprawę samopoczucia.

Maty grzewcze elektryczne w podłodze łazienek.

40 tys na PV 10kW.

Rekuperację zrobisz za darmo, za oszczędności z likwidacji komina i kotłowni więc tego nie liczę.

Wydasz raz i nie płacisz za ogrzewanie przez 15 lat, a może i znacznie dłużej.

JanWerbiński, dzięki za post, myślę, że energooszczędność domu jest o wiele większa niż zapisane jest w projekcie na stronie internetowej. Skontaktowałem się z dwoma osobami, które postawiły już dom z tego projektu i mieli wyliczoną energooszczędność w zewnętrznej firmie. Muszą zajrzeć w papiery bo nie pamiętają, ale na podane przeze mnie wartości (ze strony internetowej) się "zaśmiali". Domy w projekcie mają dosyć dobrą izolację.

W grzejniki olejowe nie chcę się bawić, tak samo jak w żadne maty elektryczne. Biorę pod uwagę ogrzewanie podłogowe (wodne) w prawie całości domu.

Jako podstawowe źródło ciepła biorę na warsztat przemyśleń pompę ciepła (o ile warunki geologiczne na to pozwolą) lub piec na pellet + niezależnie od wcześniejszych opcji na pewno założę klimę mechaniczną + rekuperacją.

Edytowane przez mateusz_c

JanWerbiński, dzięki za post, myślę, że energooszczędność domu jest o wiele większa niż zapisane jest w projekcie na stronie internetowej. Skontaktowałem się z dwoma osobami, które postawiły już dom z tego projektu i mieli wyliczoną energooszczędność w zewnętrznej firmie. Muszą zajrzeć w papiery bo nie pamiętają, ale na podane przeze mnie wartości (ze strony internetowej) się "zaśmiali". Domy w projekcie mają dosyć dobrą izolację.

W grzejniki olejowe nie chcę się bawić, tak samo jak w żadne maty elektryczne. Biorę pod uwagę ogrzewanie podłogowe (wodne) w prawie całości domu.

Jako podstawowe źródło ciepła biorę na warsztat przemyśleń pompę ciepła (o ile warunki geologiczne na to pozwolą) lub piec na pellet + niezależnie od wcześniejszych opcji na pewno założę klimę mechaniczną + rekuperacją.

Jaką mają izolacje, ile na scianach, dachu, fundamentach, jakie okna. Ile im kasy poszło na ogrzewanie? Dla jednego 2 tys to duzo dla innego 8 tys to mało. Moja kuzynka w BB ma 13 letni, klasyczny dom (porotherm, poddasze, grzejniki scienne, 12cm styro) 360m2 i płaci rocznie za gaz jakieś 10 tys. I jest zadowolona. Druga to samo. Dom 250m2, kominek, gaz, solary i na gaz jej idzie 7 tys.

Z tym peletem nie przesadzaj. Wczoraj jeździłem po mojej dziurze, chroniąc auto przed gradem i widziałem nowe smrodzące domy w temperaturze 25stopni. Koszmar. Zresztą serio 350m2 chcesz ogrzewać pelletem? Jak chcesz poćwiczyć to polecam rower.

Masz prąd to jesteś ustawiony. Nie musisz miec gruntowej pompy ciepła. Powietrze - woda, nawet ze wspomaganiem grzałką w silne mrozy. Podłogówka po całości, łącznie z drabinkami wspomaganymi grząłkami. Zmodyfikujesz ocieplenie ścian do 0,13, na dach wrzucisz z 40 cm wełny, okna prawie pasywne 0.6 - 0.7 W/m2K i powinno to hulać. Możesz zmodyfikować projekt i wyrzucić np. balkony, które pewnie będą mostkami.

Możesz też wybudować mniejszy dom wtedy oszczędności będą największe.

Liwko - odpuszczam całkowicie ogrzewanie w pokoju przejściowym z garażu do domu (nie mylić z wiatrołapem), ponieważ zrobię sobie tam spiżarnie i wolałbym, żeby było tam trochę chłodniej - w sumie właściwie tyle (poza oczywistymi jak np. garaż).

pandzik - dopiero po szczegółowych rozmowach z osobami, które już wybudowały dom z "mojego" projektu będę mógł odpowiedzieć na te pytania, ale ogólne informacje o ociepleniu znajdziesz bezpośrednio w projekcie (link na poprzedniej podstronie podałem). Jeżeli pelletu wyjdzie mi na rok ok. 10-12 ton to jeszcze to przełknę, nie będzie problemu z wnoszeniem. Nie wiem na jakich sąsiadów trafiłeś (peleciarzy), ale mój sąsiad w miejscu gdzie mieszkam pali pelletem, ma dom ok 250m2. Kilka tygodniu temu pytałem go czy na ogrzewanie elektryczne się przerzucił, bo przez zimę nic mu z komina nie leciało. Wtedy wspomniał mi o pellecie, którym się zainteresowałem.

Porada z wyrzuceniem balkonów lub mniejszym domem - nie biorę tego kompletnie pod uwagę, wiadomo, że jak postawię dom pasywny 120m2 to będzie on super oszczędny i tani... ja chcę dom 300-320 m z balkonami, ot co. Jedni budują dom za 250 tys zł, drudzy za 1 mln zł, ja nikomu do kieszeni nie zaglądam. Nie szukam też na siłę oszczędności przez kompromisy, a ten wątek założyłem właściwie tylko po to, żeby dowiedzieć się jaki będzie orientacyjny koszt ogrzewania domu i ile ton pelletu mogę spalić.

Otrzymałem odpowiedź od architekta w sprawie energooszczędności domu. EUco na poziomie 15.18 jest wynikiem prawidłowym, z tym, że wliczona jest w to wentylacja mechaniczna z rekuperacją, o której zapomniałem wspomnieć. W U dachu wystąpił błąd w zapisie na stronie internetowej, w projekcie "na papierze" wynosi < 0,13 W/(m2*K). Mają ponoć poprawić na stronie niebawem.

OZC bez zmian na poziomie 16,75 kW

Mój dom Ściana 0,17 dach 0,14 + dodatkow stryszek 0,26 podłoga 0,23 rekuperator samoróbka. Za poprzedni sezon spalone ok 12300kwh ekogrochu po uwzględnieniu sprawności ok 65% daje ok 8000kwh na co i cwu co daje ok 54kwh/m2/rok co nijak się ma do twoich 15kwh przy podobnych parametrach.

Edytowane przez kulibob

Porada z wyrzuceniem balkonów lub mniejszym domem - nie biorę tego kompletnie pod uwagę, wiadomo, że jak postawię dom pasywny 120m2 to będzie on super oszczędny i tani... ja chcę dom 300-320 m z balkonami, ot co. Jedni budują dom za 250 tys zł, drudzy za 1 mln zł, ja nikomu do kieszeni nie zaglądam. Nie szukam też na siłę oszczędności przez kompromisy, a ten wątek założyłem właściwie tylko po to, żeby dowiedzieć się jaki będzie orientacyjny koszt ogrzewania domu i ile ton pelletu mogę spalić.

Kolego skoro stać Cię na tak duży dom za 1 mln (minimum pewno) to wstawiaj pompę ciepła a nie jakieś piece na pellety itp.

JanWerbiński, dzięki za post, myślę, że energooszczędność domu jest o wiele większa niż zapisane jest w projekcie na stronie internetowej. Skontaktowałem się z dwoma osobami, które postawiły już dom z tego projekt.

Robiąc ogrzewanie wodne popełniasz spory błąd, bo zwiększasz sobie deltę temperatur pompy ciepła i zmniejszasz efektywność COP i SCOP.

Z 10kW PV masz 10MWh energii rocznie. Dasz ją w grzałki, to otrzymasz 10MWh ciepła. Zastosujesz klimatyzatory to otrzymasz 30-40MWh ciepła. Taką ilością ciepła ogrzejesz 1000m2 dobrze ocieplonego domu. To wszystko za głupie 50-70 tys. zł razem z kosztem energii na 20 lat.

Policz jakim kosztem osiągasz roczne oszczędności 1MWh cieplejszymi oknami czy drzwiami, bo od pewnego momentu to się nie opłaca mając darmową energię z PV.

Pompa ciepła wiercona to spory koszt. Nieopłacalne wg ostatnich wyliczeń. Przegrywa z powietrzną. Wydasz 70 tysięcy i drugie tyle na energię do niej przez 20 lat.

Polecam forum Darmowe Ogrzewanie - tam publikuję regularnie koszt energii w moim domu.

https://www.facebook.com/groups/329438764201077/