Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe a siatka zbrojeniowa

Recommended Posts

Witam. Mam dylemat na który nie mogę znaleźć odpowiedzi. W całym domu będę miał ogrzewanie podłogowe. Styropian na piętrze jest w jednej warstwie i siedzi bardzo sztywno. Na parterze mam styropian w trzech warstwach po 5cm. Niestety gdy po nim chodzę lekko się ugina zwłaszcza w miejscach rurek. Wiem że wylewka to dociśnie i wyrówna jednak mimo to dla pewności chciałbym dać siatkę zbrojeniową 10x10 lub 15x15. Facet od posadzek twierdzi że nie jest to potrzebne bo styropian się dociśnie i wyrówna przez wylewkę ale jak chce to nie ma problemu. Znów facet od ogrzewania twierdzi że nie łączy się podłogówki z siatką zbrojeniową. W sumie to nie wytłumaczył mi dlaczego.

Jak to w końcu jest. Czy połączenie ogrzewania z siatką jest dopuszczalne?

Mam przy okazji pytanie odnośnie tego styropianu który się porusza podczas chodzenia po nim. Wiem że wylewka go dociśnie i będzie ok ale czy to że nie jest sztywno nie jest problemem dla ogrzewania podłogowego?

Ja mam podłogówkę przyczepioną właśnie do siatek - to dosyć standardowe rozwiązanie.

Podłogówka przyczepiona do siatki? to jest standartowe rozwiazanie? Standartowe rozwiazanie to jest mocowanie rurek do styropianu klipsami. Owszem czesto sie stosuje siatkę ale zatopioną w wylewce

Nie dostałem żadnej oferty na przypinanie kabli klipsami.

Qwertykokos pisze o podłogówce wodnej bo wyraznie zaznaczył cyt "Niestety gdy po nim chodzę lekko się ugina zwłaszcza w miejscach rurek"

Ja rozumiem ze rurki to rurki do wodnej podlogówki, co miało znaczyc stwierdzenie o podłogówce przypietej do siatki skoro chodzi o dwa rozne rodzaje podłogowek. W czym ma pomóc qwertykokos wzmianka o przypinaniu do siatki nie wiem, mógłbys wytlumaczyc?

Ugina się w miejscu rurek od wody nie od ogrzewania. Styropian jest w 3 warstwach po 5cm eps 80 austrotherm. Ale tak jak piszesz na styropian przyjdzie folia, ogrzewanie podłogowe przypięte do styropianu. Na to wylewka z zatopioną siatką zbrojeniową. Wylewkaż mówi że nie ma problemu, hydraulik że tak się nie powinno robić a człowiek ze znikomą wiedzą o budowaniu pozostaje z wyborem sam. Jestem też ciekaw czy styropian ma prawo pracować gdy się po nim chodzi, zwłaszcza jak jest w tych 3 warstwach i czy to w niczym nie przeszkadza. Widziałem nawet jak ktoś kołkował styropian do chudego betonu by nie pracował. Ale to już chyba przesada?

Na górze miałem sporo dodatkowych instalacji schowanej w styropianie. Ostatecznie konstrukcję ostatniej warstwy styropianu połączyłem pianą pistoletową ceresit. Na dole miałem na pierwszej warstwie styropianu rozprowadzoną instalację wod-kan. Po rozłożeniu drugiej warstwy pozotało nad rurkami około 2 cm wolnej powierzchni, która została wypełniona pianą. Koszt nie był zbyt duży, a stabilność konstrukcji znacznie się zwiększyła. Na to folia do podłogówki i ogrzewanie podłogowe wodne przypinane na klipsy. Ogrzewanie naprawdę dobrze się trzymało powierzchni co pozwoliło na uzyskanie porządanych odległości pomiędzy rurkami podłogówki. Wylewka bez siatki - dodane do wylewki włókna. Po wyschnięciu na razie nic nie popękało.

Ja mam podłogówkę przyczepioną właśnie do siatek - to dosyć standardowe rozwiązanie.
to nie jest standardowe rozwiązanie wręcz błędne. Siatka pod rurkami oparta na styropianie nic nie daje, równie dobrze mógłbyś położyć tam te banknoty 100złotowe za które kupiłeś siatkę, było by taniej bo mniej roboty a efekt taki sam.

Ugina się w miejscu rurek od wody nie od ogrzewania. Styropian jest w 3 warstwach po 5cm eps 80 austrotherm. Ale tak jak piszesz na styropian przyjdzie folia, ogrzewanie podłogowe przypięte do styropianu. Na to wylewka z zatopioną siatką zbrojeniową. Wylewkaż mówi że nie ma problemu, hydraulik że tak się nie powinno robić a człowiek ze znikomą wiedzą o budowaniu pozostaje z wyborem sam. Jestem też ciekaw czy styropian ma prawo pracować gdy się po nim chodzi, zwłaszcza jak jest w tych 3 warstwach i czy to w niczym nie przeszkadza. Widziałem nawet jak ktoś kołkował styropian do chudego betonu by nie pracował. Ale to już chyba przesada?

Wylewkarz ma rację,

styro, na to folia, na to rurki na klipsy20160911_130807.jpg i na to wszystko siatka 10x10cm a dokładniej najpierw trochę wylewki i na to siatka 20161027_094046.jpg dopełnić wylewką i zatrzeć 20161027_122352.jpg na koniec na drugi dzień wszystko przykryć folią na ok 2 tygodnie 20161029_160823.jpg

Wylewkarz ma rację,

styro, na to folia, na to rurki na klipsy[ATTACH=CONFIG]412870[/ATTACH] i na to wszystko siatka 10x10cm a dokładniej najpierw trochę wylewki i na to siatka [ATTACH=CONFIG]412871[/ATTACH] dopełnić wylewką i zatrzeć [ATTACH=CONFIG]412873[/ATTACH] na koniec na drugi dzień wszystko przykryć folią na ok 2 tygodnie [ATTACH=CONFIG]412874[/ATTACH]

W jakim celu przykrywać folią wylewkę?

można, ale jak nie ma Cie na budowie tydzień, tylko wpadasz na sobotę i niedziele, to nie ma jak. Z drugiej strony po co dolewać nowej wody i płacić za nią, skoro ona już jest w wylewce i wystarczy ja tylko zatrzymać lub spowolnić jej uciekanie. Po tygodnie-dwóch zdejmujesz folie i się suszy.

A nie można jej zraszać wodą?

Nie powinno się zraszać wodą wylewki z mixokreta , nie powinno również wietrzyć, wylewka sama wyschnie., można przykryć folią szczególnie w pomieszczeniach z dużym przeszkleniem od strony południowej.

Po tygodniu można wietrzyć po ok dwóch osiągnie swoją wytrzymałość.