Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiejski wymarzony potrzebuje pomocy! :)

Tinka_93

Recommended Posts

Witam.

Jestem na etapie projektowania domu i natknęłam się na mur, którego nie potrafię przebić. Mianowicie chodzi o ogrzewanie. Na początku nastawiliśmy się na pompę ciepła powietrze-woda, jednak po przeanalizowaniu cen oraz po usłyszeniu miliona opinii (każdej innej) stwierdziliśmy, że zamontujemy piec na ekogroszek. Jednak okazało się, że nasza kotłownia jest zbyt mała (kubatura nie spełnia wymagań) żeby zamontować kocioł na paliwo stałe do 10kW. Musielibyśmy powiększyć kotłownię, na co już nie mamy miejsca...

Stąd moje pytanie do Was, osób bardziej doświadczonych i tych, które znają się na rzeczy. Co myślicie na ten temat? Jakieś pomysły?

Może ktoś ma doświadczenia z pompą ciepła PW i chętnie się podzieli opinią odnośnie użytkowania i kosztów montażu . Może by jednak przy niej zostać? Mam straszny mętlik w głowie :(

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak, w sumie racja, nic nie napisałam. Proszę o wyrozumiałość, nie bardzo znam się jeszcze na rzeczy ;)

Więc tak- dom z poddaszem użytkowym, około 140 m2 po podłogach, na planie prostokąta, dach dwuspadowy z dwiema lukarnami , salon od strony poludniowo -zachodniej. Bez garazu. Kotlownia niecale 6 m2 . Okna raczej trzyszybowe. Ogrzewanie podłogowe w całym domu plus dwa grzejniki w łazienkach . Fundament tradycyjny. Będziemy budować z Ytonga 24cm, ocieplenie styropian 15 cm. Hmm co jeszcze ? OZC niestety nie mam :( Jak ogarnę jak się wstawia zdjęcia to wrzucę rzuty ;)

OZC, jakie by nie było, nie zmiania faktu,że w XXI wieku piec na paliwo stałe w nowym domu to archaizm. Pompa, kable, bufor... cokolwiek tylko nie daj się wpuścić w etat palacza;-)

Tak, zgadza się, zwłaszcza, że nie wiadomo jakie będą ograniczenia co do kotłów stałopalnych za kilka lat - wchodzą kolejne uchwały antysmogowe.

Poza tym, ciekawy jestem jakie opinie tak zniechęciły inwestora do pomp ciepła...

Witam.

Na początku nastawiliśmy się na pompę ciepła powietrze-woda, jednak po przeanalizowaniu cen oraz po usłyszeniu miliona opinii (każdej innej) stwierdziliśmy, że zamontujemy piec na ekogroszek.

No właśnie, jaki jest główny argument (no może poza ceną) za odrzuceniem pompy ciepła?

Budując nowy dom starałbym się za wszelką cenę unikać węgla. Ekogroszek to ostateczna ostateczność, bezobsługowe systemy grzewcze (prąd, gaz) są chyba pod każdym względem lepsze. Przy okazji można by się zastanowić, czy na tych 6m2 nie dałoby się zrobić dodatkowo pralni - bo po co Tobie pralka w łazience? Przy ekogroszku nie da rady.

@maaszak taki poczatkowo był plan, żeby kotłownię połączyć z pralnią- nawet tak mamy w projekcie ;)

Jaki argument zdecydowal że zastanawiam się nad rezygnacją z pompy? Chyba najbardziej cena za prąd, którą postraszyl mnie jeden z użytkowników (i mnóstwo innych osób , które urządzenia nie widziały na oczy- ale nimi juz się nie przejmuję ;) ). Druga rzecz to obawiam się o zywotność pompy. Żeby nie przyszło mi za jakieś 10 lat wykładać tysięcy na nową.

Ale kusi mnie strasznie ta opcja - chyba najbardziej to , że nie dokladalabym swoich pięciu groszy do zatruwania naszego środowiska :)

@maaszak taki poczatkowo był plan, żeby kotłownię połączyć z pralnią- nawet tak mamy w projekcie ;)

Jaki argument zdecydowal że zastanawiam się nad rezygnacją z pompy? Chyba najbardziej cena za prąd, którą postraszyl mnie jeden z użytkowników (i mnóstwo innych osób , które urządzenia nie widziały na oczy- ale nimi juz się nie przejmuję ;) ). Druga rzecz to obawiam się o zywotność pompy. Żeby nie przyszło mi za jakieś 10 lat wykładać tysięcy na nową.

Ale kusi mnie strasznie ta opcja - chyba najbardziej to , że nie dokladalabym swoich pięciu groszy do zatruwania naszego środowiska :)

Witam, cena za prąd to jedno, bo tendencja jest wzrostowa, ale czy pytaliście o rachunki za ogrzewanie? Dobrze skonfigurowany system, w którym pompa ciepła może pracować w optymalnych warunkach jest naprawdę oszczędny. Na forum jest zresztą mnóstwo wątków o tym, ile kWh energii zużywa pompa ciepła miesiąc po miesiącu i dla systemów o różnych parametrach - może warto przeglądnąć rzeczywiste zużycia, a nie opierać się o cenę prądu.

Co do żywotność - to przecież takie obawy ma każdy i to nie tylko w przypadku pomp ciepła - kupujesz kocioł gazowy, samochód, nawet telewizor, czy pralkę..... Od tego nie uciekniesz - wątpliwości będą zawsze. Czy masz jakieś podstawy do tego, by sądzić, że pompa ciepła nie wytrzyma 10 lat? Wytrzyma spokojnie, jeśli będzie odpowiednio eksploatowana :)

A kiedy PC eksploatowana jest nieodpowiednio? Pytam bo kiedyś reklamowalem buty po 3 miesiącach użytkowania i usłyszałem ten sam tekst, dlatego mnie to ciekawi. Rozumiem że spotkał się już Pan z taką złą eksploatacją?

Pompa ciepła będzie miała odpowiednie warunki do działania, jeśli będzie skonfigurowana w odpowiedni system. Dla przykładu - chociażby kiedy nie będzie musiała się załączać zbyt często. Nie wspomnę tu już o użytkownikach, przestawiających parametry.

W razie wątpliwości, zapraszam do naszej dokumentacji technicznej dla projektantów - tam pozna Pan szczegóły.

@nass zawód palacza nie jest moim wymarzonym ;) hehe

@eliks trafne pytanie

@konsultant viessmann dziękujemy za cenne wskazówki i porady.

A czy Wy używacie w swoich domach pompy ciepła?

I mam hita! Koleja wątpliwość czas start ! Jak pompa to musi być podłogowe czy lepiej jakby były grzejniki? Czy przy grzejnikach cyrkulacja powietrza jest lepsza? Czy od podlogowki "puchna nogi"? :o

@nass zawód palacza nie jest moim wymarzonym ;) hehe

@eliks trafne pytanie

@konsultant viessmann dziękujemy za cenne wskazówki i porady.

A czy Wy używacie w swoich domach pompy ciepła?

I mam hita! Koleja wątpliwość czas start ! Jak pompa to musi być podłogowe czy lepiej jakby były grzejniki? Czy przy grzejnikach cyrkulacja powietrza jest lepsza? Czy od podlogowki "puchna nogi"? :o

Najlepiej podłogowe i nie tylko z powodu niższych temperatur jakie musi "wytworzyć" pompa ale po prostu jest bardziej komfortowe. Poza tym nie masz wtedy gratów (grzejników) wiszących na ścianach:)

Mi tam od podlogówki nic nie spuchło, może czasami głowa puchnie od tłumaczenia znajomym, że to jednak działa, nie puścilo mnie z torbami i nie mam "awaryjnego systemu ogrzewania;)

Mi tam od podlogówki nic nie spuchło, może czasami głowa puchnie od tłumaczenia znajomym, że to jednak działa, nie puścilo mnie z torbami i nie mam "awaryjnego systemu ogrzewania;)

Miło czytać opinie zadowolonego użytkownika pompy ciepła! Musiał Pan pewnie też tłumaczyć jak to możliwe, że lodówka ogrzewa dom.

Przecież to takie magiczne urządzenie :)

Jak jesteś z Bydgoszczy to wsiądź w samochód podjedź do Starogardu masz około 1,5 jazdy. U mnie masz 5 pomp ciepła które możesz zobaczyć i posłuchać oraz każdą sobie potestowąć.

Ktoś ciężko został skrzywdzony przez instalatora i przez swoje złe doświadczenia zakłócić Ci podróż w dobrą stronę.

Firm które instalują duże ilości pomp ciepła jest mało a przez to niektórzy nie mają doświadczenia i źle dobiorą urządzenie i potem jest coś nie tak, np, droga eksploatacja, czy wyjąca pompa bo chodzi na 100% już od listopada.

Moja firma instaluje 150 pomp ciepła rocznie, jesteśmy największym instalatorem Panasonic i Mitsubishi w Polsce powyżej autostrady A2.

Przyjedź albo odezwij się na e-mail [email protected] a powiem Ci co możesz do Twojego domu odpowiedniego dostać.

Gość Arturo72

Bzdury,bzdury i jeszcze raz bzdury.

Ale co się spodziewać po społeczeństwie jak prawie 40% z niego jest zidiociale i same sobie zaklada powroz na szyję i jeszcze się z tego cieszy ale za to mają kilo kielbachy plus ;)

Do sedna,cena za prąd,zatem rozwijam jako uzytkujacy pompę p-w od 5 lat. Od 4 lat posiadam taryfę G12W i grzeje c.o i cwu w widelkach taniej taryfy czyli w cenie ok.0,30zl/kWh.

Biorąc pod uwagę,że pompa grzeje ze sprawnością ok.300% czyli z COP3 czyli produkuje 3× więcej ciepła niż zużywa na to energii cena 1kWh wychodzi ok.0,10zl.

A ile zuzyje tej energii na ogrzewanie zależy od domu i jego potrzebom na energię i każdy dom jest inny.

Mój dom na sezon grzewczy potrzebuje ok.5000-6000kWh energii czyli za ogrzewanie płacę ok.500-600zl za sezon. Bez cwu oczywiście.

Awaryjność ? Najdroższym elementem WYMIENNYM w pompie jest sprężarka,która ma przewidziane ok.40000h pracy.

Mi sprężarka w roku pracuje max.2000h zatem ?

Po 5 latach miałem pierwszy przegląd serwisowy pompy. Po badaniu ciśnień stan idealny.

Naprawdę nie wiem skąd się biorą takie kolki jak w przypadku tych "straszydel" no i "suwerena" ;)

@Arturo72 dzięki za opinię - właśnie takiej konkretnej mi było trzeba :)

Jesteśmy już w 95,9 % przekonani co do pompy. Dlatego też postanowiłam napisać do lokalnych firm o wycenę PW. Postanowiłam podzielić się z Wami jedną z nich.

Co sądzicie? Czy taka cena jest warta uwagi?

Oferta na wykonanie kotłowni z pompą ciepła - powietrzną

Viessmann Vitocal 100-S A 08 o mocy 8,2 kW, COP = 4,8,

Klasa: A+ (ogrzewanie), A+ (ciepła woda użytkowa) (wersja A1)

Oferta została sprawdzona pod względem technicznym i dopasowana do Państwa potrzeb cieplnych obiektu, jak i ciepłej wody użytkowej.

1. Etap instalacje wod.-kan., c.o. podtynkowe

Instalacja wodna: rury i kształtki wodne; instalacja kanalizacyjna: rury i kształtki kanalizacyjne, uchwyty do rur (bez leżaka kanalizacyjnego i stelaży podtynkowych); instalacja c.o. podtynkowa, szafki rozdzielaczowe (szt.2), otuliny.

Materiał i robocizna: 5 300,00 zł + VAT8%

2. Etap instalacje wodna, c.o. podposadzkowe

Instalacja wodna wewnętrzna podposadzkowa, zespół wodomierzowy, filtry, instalacja cyrkulacyjna cwu, instalacja wodna ogrodowa, instalacja c.o. podłogowa (156 m2), rozdzielacze c.o. podłogowe z rotametrami (szt.2)

Materiał i robocizna: 12 300,00 zł + VAT8%

3. Etap pompa ciepła z buforem i zasobnikiem

Pompa ciepła powietrzna Viessmann Vitocal 100-S A 08 o mocy 8,2 kW 1 fazowa jednostka zewnętrzna i wewnętrzna z zasobnikiem c.w.u. Biawar Quattro 150 l i buforem Biawar UKV 100 l, osprzętem kotłowni, instalacją łączącą jednostkę zewnętrzną i wewnętrzną z maskownicami instalacji wraz z robocizną, podłączeniem, uruchomieniem pompy i przeszkoleniem Inwestora.

Materiał i robocizna: 25 600,00 zł + VAT8%

Łączna wartość oferty: materiał i robocizna : 43 200,00 zł netto + VAT 8%

@nass a jak długo korzystasz juz z pompy? Jaki model zamintowales u siebie? No i jak duży masz dom? :)

Tu akurat nie jestem przykładem reprezentatywnym bo pompę mam dopiero jeden sezon. W domu jeszcze nie mieszkam, miałem ustawione18stopni. Więcej zużywałem na oświetlenie i narzędzia niż zużyła pompa (mam podlicznik)

Dom jak w stopce (jak piszę z komórki to nie wyświetla...), pompa 6kW gruntowa.

Co sądzicie? Czy taka cena jest warta uwagi?

Oferta na wykonanie kotłowni z pompą ciepła - powietrzną

Viessmann Vitocal 100-S A 08 o mocy 8,2 kW, COP = 4,8,

Klasa: A+ (ogrzewanie), A+ (ciepła woda użytkowa) (wersja A1)

Witam, nie mnie wypowiadać się na temat wyceny, jednak chciałem zaoferować się w kwestii udzielenia odpowiedzi na inne, techniczne, nurtujące Was pytania odnośnie samego urządzenia!

Służę pomocą i czekam na decyzję, jaka zapadła.

Pozdrawiam!