Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiejski wymarzony potrzebuje pomocy! :)

Tinka_93

Recommended Posts

Gość Arturo72
Widzę że ciśniesz ostro. Ponoć kłamstwo powtarzane 100 razy staje się prawdą.

Tylko te całe wyliczenia po zderzeniu z rzeczywistością jakoś kiepsko wychodzą.

Kolega wybudował dom 200 m2 i również zainstalował pompę powietrze-woda. Jeszcze posiada kominek z rozprowadzenie ciepła oraz rekuperację. Dom bardzo dobrze docieplony. Tylko coś rachunki jakoś wysokie, ponieważ średnio 650 zł/miesiąc za prąd tylko na PC (licząc 6 miesięcy grzania) to troszkę dużo biorąc pod uwagę że jeszcze palił w kominku. Jego kolega również ma podobnie metrażowy dom tylko pompę gruntową i płaci jeszcze więcej za rachunki a dom wybudowany nie dalej jak 3 lata temu. Pewnie różnicę robi kominek.

I dla mnie są to FAKTY rzeczywistego przykładu, które jakoś nie przemawiają za takim rodzajem ogrzewania. Dlatego każdemu kto rozmyśla nad PC doradzam dobre zastanowienie się i zobaczenie przykładów "na żywo" a nie na kartce.

Ciekawe czy na forum są jeszcze inni tak bardzo zadowoleni ze swojej instalacji PC.

Tja....

Sprzed chwili od marca 2013r,c.o+cwu:

IMG_20180607_203938.jpg

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fascynuje mnie ta polityczna dyskusja przy zwykłym pytaniu skierowanym DO UŻYTKOWNIKÓW pomp ciepła :D

A wydaje mi się, że przy podanych danych przez forumowiczkę jest ważne jeszcze, że ma MAŁĄ kotłownię i zaplanowaną podłogówkę. A przy małej kotłowni nie dość, że piec na paliwo stałe się raczej nie zmieści(nie mówiąc już o składowaniu brudnego opału), to dodatkowo dochodzi kwestia schłodzenia wody z pieca do temperatury, którą może przyjąć podłogówka. I nagle okaże się, że inwestycja w piec na paliwo stałe nie jest wcale tak opłacalna, bo trzeba do niego jeszcze wiele innych instalacji lub rezygnacji z zaplanowanego układu wnętrz, bo zastawiony meblami grzejnik nie daje tyle ciepła, co powinien.

Co do grzejników na ścianach- mi się nie podobają, ale to kwestia gustu. Mój szwagier boi się, że mu "rury" od podłogówki pękną i będzie mu się lała woda w podłogę, więc chciał grzejniki... zapomniał, że rury do nich ma ukryte w ścianach. ;) :p

Tak serio- dziwi mnie naskakiwanie na osoby, które mówią, ile ich kosztuje ogrzewanie pompą ciepła. Widziałam wiele opinii użytkowników i wiele obliczeń, zanim sama zdecydowałam się na pompę. Wszystkie były zgodne- to najtańsza forma ogrzewania. Oczywiście na początku trzeba ponieść większy koszt inwestycji, ale to nie jest wymysł. Pompy ciepła to nie magiczna, nowa technologia/ To działa od kilkudziesięciu lat na zgniłym Zachodzie. Trochę luzu. To, że Wy nie zainwestowalibyście w taką technologię nie znaczy, że jest zła. Ja nigdy nie kupię auta w dieslu, ale nie krytykuję przyjaciół, którzy diesla mają. ;)

Dom z poddaszem użytkowym 150m2 powierzchni grzewczej. Ocieplenie ściana 20cm biały, podłoga 12cm biały/grafit dach 28 wełna + stryszek nieużytkowy 18cm.Rekuperator i GWC. To nie są jakieś wybitne parametry domu porostu Warunki techniczne 2021 z małym hakiem.

Te parametry nie spełnią WT2017, pewnie tez i WT2014, a co dopiero mówic o WT2021.

Niektórzy to mają fantazję

Te parametry nie spełnią WT2017, pewnie tez i WT2014, a co dopiero mówic o WT2021.

Niektórzy to mają fantazję

A co Ci nie pasuje EP :lol2: Wszystkie przegrody mieszczą się w normie.

.....dach 28 wełna ....

Jaka wełna? Z lamy, wielbłąda czy z barana polskiego nizinnego? Lambda 045 czy 032?

18- 0,039

10-0,035

Edytowane przez kulibob

A co Ci nie pasuje EP :lol2: Wszystkie przegrody mieszczą się w normie.

Ano nie pasuje, aby budynek spełniał wymagania WT muszą byc zachowane 2 warunki jednoczesnie czyli izolacyjnosc przegród oraz Ep. Twój dom nie spełnia Ep wg WT2017 a dopiero WT2021. Ostatnio wykonywałem charakterystykę energetyczną dla domu liepj ocieplonego i grzanego PC. Ep wyniosło nieco ponizej 95 kWh/m2*a. Jestem pewny ze nawet dla WT2014 nie masz spełnionych wymagań. Oczywiscie kazdy moze sobie pisac co mu zywnie podoba, bajkopisartwo na forum jest powszechne, z rzeczywistoscią nie ma jednak nic wspolnego. Poprawia jedynie samopoczucie własciciela.

Ano nie pasuje, aby budynek spełniał wymagania WT muszą byc zachowane 2 warunki jednoczesnie czyli izolacyjnosc przegród oraz Ep. Twój dom nie spełnia Ep wg WT2017 a dopiero WT2021. Ostatnio wykonywałem charakterystykę energetyczną dla domu liepj ocieplonego i grzanego PC. Ep wyniosło nieco ponizej 95 kWh/m2*a. Jestem pewny ze nawet dla WT2014 nie masz spełnionych wymagań. Oczywiscie kazdy moze sobie pisac co mu zywnie podoba, bajkopisartwo na forum jest powszechne, z rzeczywistoscią nie ma jednak nic wspolnego. Poprawia jedynie samopoczucie własciciela.

Qrka, ja się nie znam ale, jak patrzeć tylko na centymetry , to mój domek ma ich mniej tu i tam a ponoć spełnia WT2017...chyba że mnie sprzedający projekt oszukali :o

ściana 24+17cm styro grafit , podłoga ledwie 10cm a na sufit 20cm wełny.

EP (ekopierdoła) niem ma wpływu na koszt eksploracji domu, izolacyjność przegród już tak ate mieszczą się W WT21.

Oboje wiemy żę Ep jest potrzebne i tyle warte co świni siodło :) założę peleciaka koszt wzrośnie EP się poprawi gdzie tu logika??

Edytowane przez kulibob

Qrka, ja się nie znam ale, jak patrzeć tylko na centymetry , to mój domek ma ich mniej tu i tam a ponoć spełnia WT2017...chyba że mnie sprzedający projekt oszukali :o

ściana 24+17cm styro grafit , podłoga ledwie 10cm a na sufit 20cm wełny.

Jezeli chodzi o charakterystykę energetyczną to na pewno oszukali, to powszechna praktyka architektów. Architekt wpisze kazdą bzdure byle tylko inwestor otrzymał PNB, jego nie interesuje jakie są rzeczywiste parametry energetyczne budynku który projektuje/adaptuje. W wielu przypadkach nie wie nawet jak sie to liczy. Ot jest przepis i trzeba stosowac, i tak w urzędzie nikt nie zweryfikuje tych obliczeń.

Edytowane przez asolt

EP (ekopierdoła) niem ma wpływu na koszt eksploracji domu, izolacyjność przegród już tak ate mieszczą się W WT21.

Oboje wiemy żę Ep jest potrzebne i tyle warte co świni siodło :) założę peleciaka koszt wzrośnie EP się poprawi gdzie tu logika??

Logiki nie było ni nie ma jej obecnie, niemniej poki Ep jest wymagane to chwalenie sie spełnieniem WT2021 poprawia jedynie sampoczucie własciciela i noc wiecej.

Jeśli to ma to dla Ciebie znaczenie to moje przegrody spełniają WT 2021 i jak dla mnie pod tym kątem zmieniałem ocieplenie a Ep można wytrzeć tyłek bo kasy to nie daje.

Kto mówi o kasie z Ep, Twoje zdanie na temat Ep mnie nie interesuje, tak samo jak przegrody. Po swojemu interpertujesz wymagania WT i to wszystko. Równie dobrze mozesz napisac ze ten naddatek wystarczy do nastepnych wymagan po WT2021. To wolne forum kazdy moze wypisywac rozne głupoty.

Kto mówi o kasie z Ep, Twoje zdanie na temat Ep mnie nie interesuje, tak samo jak przegrody. Po swojemu interpertujesz wymagania WT i to wszystko. Równie dobrze mozesz napisac ze ten naddatek wystarczy do nastepnych wymagan po WT2021. To wolne forum kazdy moze wypisywac rozne głupoty.

No właśnie tak jak ty w audytach OZC. One są nic nie warte bez zbadania gotowego budynku pod kątem szczelności i błędów wykonawczych. Taki audyt to zwykłe myślenie życzeniowe a potem płacz i lament na forum że pompa niedogrzewa.

Gość Arturo72
No właśnie tak jak ty w audytach OZC. One są nic nie warte bez zbadania gotowego budynku pod kątem szczelności i błędów wykonawczych. Taki audyt to zwykłe myślenie życzeniowe a potem płacz i lament na forum że pompa niedogrzewa.

Poka wypowiedzi na forum że pompa nie domaga.

A domy za kilkaset tys.zl budują ludzie niezbyt sprawni umysłowo,że olewaja błędy ?

Zechciej podac listę tych którzy mają zle dobraną PC i im nie dogrzewa ze powodu błednie wykonanego przeze mnie OZC. Pokaz tych którzy płaczą i lamentują z mojego powodu. Podaj metodologie wykonywania ozc dla budynków projektowanych i sposób wykonania testu szczelnosci, pytałem o to nieraz TB i nie potrafił odpowiedziec. Pokaz punkt w metodologii obliczen ozc nakazujacy wykonanie testu szczelnosci. Powiedz jak bezinwazyjnie sprawdzic ukryte błedy wykonawcze i pokaz sposób wykonania badan

tych błedów. Zapewne tego nie wiesz bo i skąd laik ma to wiedziec ze zmiana n50=4,0 (normowo budynek szczelny) do n50=0,6 (normowo budynek pasywny) to spadek tylko o 10-12% calkowitego zapotrzebowania na ciepło.Zapewne nie wiesz bo i skad ze normowa wymiana powietrza jest duzo wyzsza niz rzeczywista. Ot kolejny głos laika ktory nie zna metodologii obliczen, nie zna wielkosci błedów tych obliczeń, ale za to zabiera głos w sprawie o której nie ma zbyt wiele wiedzy.

O kasie z Ep ja mówię. Możesz uważać co chcesz celowałem w Wt2021 i to zrobiłem Ep pomijałem od samego początku bo nic z niego nie wynika czyli nie obniża kosztów eksploatacji.

No cóz kazdy selktywnie wybiera sobie przepisy, wg Twoich ustalen Ep nie jest wazne do uznania wymagan WT, szkoda tylko ze inni nie mogą skorzystac z tego ułatwienia i ich przyszły dom musi jednak spełniac Ep. Moze zgłosisz taką poprawkę do rozporządzenia i ułatwisz zycie tysiącom inwestorów.

Gość Arturo72
Ja na forum nie muszę szukać, wystarczy ulica na której mieszkam. A kolega to strasznie zapatrzony w siebie musi być jeżeli myśli że tylko on zajmuje się obliczeniami.

To.pozdrów tych sąsiadów i powiedz ode mnie że są "kołki" skoro nie wiedzą co zbudowali wywalajac nie swiadomie kilkaset tys.zl