rabarbar1 12.05.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Cześć. Kupiłem projekt domu (120m2 użytkowej parterowy) w którym jest OZC.Według OZC:Projektowe obciążenie cieplne budynku: 9330W Projektowa wentylacyjna strata cieplna: 2854W Projektowa strata ciepła przez przenikanie: 6476W Powyższe dane są dla budynku ogrzewanego wraz z garażem(34 m2 więcej niż będzie w rzeczywistości) oraz dla wentylacji grawitacyjnej i okien 2-szybowych. W budynku zakładam zamianę wentylacji grawitacyjnej na rekuperację, brak ogrzewanego garażu, ogrzewanie podłogowe zamiast kaloryferów oraz być może okna trzyszybowe. Teraz zgodnie ze stroną cieplowlasciwe.pl wychodzi mi:a) dla budynku zgodnego z projektem: 6.9kW max. moc grzewcza oraz 12kW niezbędna moc grzewcza (CO+CWU)b) dla budynku ze zmianami: 5.1kW max. moc grzewcza oraz 10kW niezbędna moc grzewcza (CO+CWU). Pytania:1. Czy w takim razie, dla zakładanych zmian jakie zamierzam wprowadzić (pkt b zgodnie z cieplowlasciwe) należy rozważać moc pompy powietrze-woda w okolicy 7kW, zakładając grzanie pompą 24/h lub około 10kW dla grzania tylko w 2 taryfie? Czy dobrze myślę?2. Jeśli oszacowanie dla budynku po zmianach, jest zbyt dużym wróżeniem z fusów to w takim razie dla projektu oryginalnego powinna to być pompa o mocy 9kW(zgodnie z projektem) czy raczej 12kW(zgodnie z ciepło właściwe, gdzie 4kW dają na samo CWU)? Wiem że szacunki są w dużym przybliżeniu, ale na potrzeby oszacowania kosztów zakupu pompy takie mi wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.05.2018 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Bierze pompę 7-9 KW. 9KW jak planujesz grzać w II taryfie , jak aż tak bardzo nie zalezy to 7KW.Trochę mocniejsza nie zaszkodzi a będziesz miał dużą szansę że nigdy grzałki się nie włączą. I żadne tam T-CAPy bo są po prostu za mocne na nowy mały dom. Zwykła Aquarea , LG czy też Samsung. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 12.05.2018 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Warto zrobić profesjonalne OZC ; - moc cieplną budynku w kW,- zapotrzebowanie ciepła przez budynek w kWh/rok,Polecam temat ; Grzanie PC PW w II taryfie - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?337393-Grzanie-PC-PW-w-II-taryfie/page2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.05.2018 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Warto zrobić profesjonalne OZC ; Zupełnie się nie zgodzę w tym przypadku, niczego profesjonalne czy też amatorskie obliczenia tutaj nie zmienią. Czy wyjdzie 5,3kW czy 6,8kW to jaka różnica dla doboru jednostki? Żadna.... Za 5...10 lat "U" okien wzrośnie i co po tych papierowych kilowatach pozostanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.05.2018 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Coś tu mocno się nie zgadza zWT. Ile EUco+w? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabarbar1 12.05.2018 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Kaizen, nic nie zrozumiałem z twojej wypowiedzi . Mógłbyś rozwinąć te skróty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.05.2018 03:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Rozporządzenie w sprawie warunków teechnicznych stawia takie wymogi, że nie wierzę w takie obciążenie cieplne domu 120m2. W PCHE (bo pewnie to masz, a nie OZC) powinieneś mieć też Energię Użytkową na CO i wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 13.05.2018 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Pytania: 1. Czy w takim razie, dla zakładanych zmian jakie zamierzam wprowadzić (pkt b zgodnie z cieplowlasciwe) należy rozważać moc pompy powietrze-woda w okolicy 7kW, zakładając grzanie pompą 24/h lub około 10kW dla grzania tylko w 2 taryfie? Czy dobrze myślę?. Jeżeli przyjmiesz ,że budynek potrzebuje mocy 10 kW dla -20 C . To wychodzi na dobę 240 kWh . Jeżeli PC bedzie pracowała równa 24 godziny z mocą 10 kW to da radę Ale jeżeli popracuje od 13-15 i 0d 22-6 czyli 10 godzin z pełną mocą 10kW to dostarczy do budynku 100 kWh . A to jest za mało . Żeby mogła pracować tylko w drugiej taryfie do - 20 C musiała by mieć 24 kW . Taki dobór pompy jest bez sensu. Warto rozważyć pracę pompy w 2 taryfie np do -10 C a nawet -5 C. Czyli określić moc PC i zapotrzebowanie budynku dla wybranej temperatury . Dla twojego budynku proponował bym PC Atlantic DUO 11 tri ( więcej pracy w 2 taryfie ) lub niewiele droższa typ duo 16 tri ( lepiej wykorzysta 2 taryfę ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabarbar1 13.05.2018 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Kaizen, oto co dostałem z biura projektowego: Kaszpir007 sugerowałeś, aby brać 7 lub 9kW. Wczoraj przejrzałem sobie na początek pompy Panasonica. Mam jednak mały dylemat. Na ulotce z danymi technicznymi, przy pompach 1-fazowych moc grzewcza urządzenia spada wraz ze spadkiem temperatury, gdy w 3-fazowych jest ona stała. Różnica z tego co widzę, jest oczywiście w cenie (wyższa cena dla 3-fazowych o kilka tysięcy). Czy 3-fazówki są określane przez Panasonica jako T-Cap'y? Zastanawiam się nad tym, gdyż chciałbym wiedzieć czy taka jednofazowa np. 9kW wystarczy na zimę dla tego budynku i czy właśnie taką miałeś na myśli. Czy moc Twojej pompy również spada wraz z obniżaniem się temperatury? Oczywiście dziękuję wszystkim za przyszłe i dotychczasowe odpowiedzi w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.05.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Musisz miec wyliczenia EP, EU i inne - bez tego nie dostaniesz PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabarbar1 13.05.2018 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 EP było na stronie z charakterystyką energetyczną budynku: 84.1 kWh/m2 rokEU nie mam wprost podanego, jednak myślę że będzie to wskaźnik EA=114.8kWh/m2*rok z podanego powyżej przeze mnie zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 13.05.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Kaizen, oto co dostałem z biura projektowego: [ATTACH=CONFIG]412914[/ATTACH] Kaszpir007 sugerowałeś, aby brać 7 lub 9kW. Wczoraj przejrzałem sobie na początek pompy Panasonica. Mam jednak mały dylemat. Na ulotce z danymi technicznymi, przy pompach 1-fazowych moc grzewcza urządzenia spada wraz ze spadkiem temperatury, gdy w 3-fazowych jest ona stała. Różnica z tego co widzę, jest oczywiście w cenie (wyższa cena dla 3-fazowych o kilka tysięcy). Czy 3-fazówki są określane przez Panasonica jako T-Cap'y? Zastanawiam się nad tym, gdyż chciałbym wiedzieć czy taka jednofazowa np. 9kW wystarczy na zimę dla tego budynku i czy właśnie taką miałeś na myśli. Czy moc Twojej pompy również spada wraz z obniżaniem się temperatury? Oczywiście dziękuję wszystkim za przyszłe i dotychczasowe odpowiedzi w temacie Odnośnie T-capa ,to jest to odmienny model Aquarery (z mocą nominalną do -15 st) .Model „zwykły” 3 fazowy ma rzeczywiście parametry zbliżone do T-capa , ale jednak gorsze. Myślę , że warto porównać cenowo zwykłego Panasa 9 kW 3 fazy z T-capem 9kW 1 faza-może nie być dużej różnicy w cenie. Pamiętać należy , że T-cap działa do -28 st -a zwykły Panas do -20 st. Wybór należy do Ciebie-ja obstawiam z w/w względów T-capa (użytkuję już dwa i będzie prawdopodobnie jeszcze jeden 1 fazowy ) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 05.06.2018 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 (edytowane) Witam, Z ekonomicznego punktu widzenia warto zastanowić się nad wyborem pompy ciepła o nieco niższej wielkości lub równej mocy wynikającej z OZC. Niższy koszt zakupu pompy ciepła o mniejszej mocy pozwoli na pokrycie rocznych kosztów dodatkowego ogrzewania elektrycznego na przestrzeni wielu lat. Należy wspomnieć, że obecnie bardzo rzadko występują temperatury poniżej -10oC. W sprawie doboru, wyceny oraz montażu pompy ciepła zachęcam do kontaktu z .....moderowano.Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Edytowane 5 Czerwca 2018 przez Tomaszs131 Reklama wykraczająca po za ramy PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 13.12.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Panowie ile pobiera 9 t-Cap a ile zwykła sdc 9 - na minimalnej mocy (19-20 hz) są takie opisy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.12.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Panowie ile pobiera 9 t-Cap a ile zwykła sdc 9 - na minimalnej mocy (19-20 hz) są takie opisy ? 9 T-cap, wersja H, III fazy, 0,8kW ,19Hz Edytowane 13 Grudnia 2018 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 13.12.2018 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Pompa działa u mnie już prawie dwa miesiące ( bez 5 dni dokładnie ) zużyła blisko 1500kWh co po cenie 54gr za kWh daje 810zł - dużo / mało ? Hmmmm... Zastanawia mnie teraz jakim cudem są tu takie osoby gdzie na cały rok płacą 600-800zł za ogrzewanie... Zimy praktycznie jeszcze nie było, raptem na palcach policzyłbym noce w okolicach -10*C ale mniejsza o to. Jeszcze nie mieszkam w mieszkaniu i nie zwracam uwagi na komfort grzewczy, tym bardziej że nie jest do końca ono jeszcze docieplone ale opiszę jak u mnie działała pompa przez te 2 miesiące. Pierwsze 21 dni to było wygrzewania podłogówki. zacząłem od 25*C i co dwa dni podnosiłem temperaturę o 2*C aż do 45*C gdzie pompa działała na tej temperaturze 5 dni po czym sukcesywnie co dwa dni zmniejszałem temperaturę o 5*C osiągając 25*C. Kolejne 14 dni pompa działała z ustawioną temperaturą 25*C następnie kolejne 19 dni z temperaturą 30*C i od dwóch dni znów działa sobie na 25*C. Do czego dążę opisując szczegółowo te temperatury? Jak można zauważyć pompa większość czasu pracowała na niskich temperaturach ( niskie temperatury to dla mnie 25-30*C ) : 20 dni - 25*C 23 dni - 30*C 4 dni - 35*C 4 dni - 40*C 5 dni - 45*C To teraz pytanie - na jakich temperaturach pracują pompy tych użytkowników którzy płacą tak niskie rachunki za prąd? U mnie za prawie dwa miesiące jest taka kwota a jak wiadomo trzeba przyjąć, że grzejemy te 5-6 miesięcy, mniej czy więcej ale grzejemy, no to jakim cudem u innych wychodzą takie niskie kwoty za cały sezon grzewczy? Dlatego, że jak chce mieć tanio to muszę mieć taryfę G12 lub G12W i grzać tylko wtedy gdy jest taniej? Na szybko obliczyłem, że przy tym samym zużyciu mając taryfę G12W gdzie prąd to 25gr po za szczytem i w szczycie 68gr. i przy założeniu że grzejemy w taniej taryfie 75% a w drogiej 25% za dwa miesiące wyszłoby 536zł czyli jakieś 273zł taniej co daje miesiąc grzania gratis Pozostaje pytanie jak w indywidualnym przypadku sprawdzi się grzanie w określonych godzinach - tutaj właśnie chyba ma znaczenie jak bardzo mamy energooszczędny dom. Napisz coś o wielkości domu, rodzaju ocieplenia...1500 kWh z wygrzewaniem posadzek to nie jest dużo. Jaką temperaturę utrzymujesz w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 13.12.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 .... Ciekawe to jest to, że nowy dom o zapotrzebowaniu 4,7kW zużywa tyle samo co durszlak , gdzie tu i tu gruntówka. Ciekawe głupoty, czyż nie? Przeczytaj gdzie mieszkam, to będziesz wiedział dlaczego mam takie a nie inne zapotrzebowanie. asolt może to potwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.12.2018 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Przeczytaj gdzie mieszkam, to będziesz wiedział dlaczego mam takie a nie inne zapotrzebowanie. asolt może to potwierdzić. Napisałeś: I jeszcze jedno, mieszkam w domu parterowym więc zapotrzebowanie mego domku (10000kWh) jest większe niż innych domów o tej powierzchni i jeszcze to, że mieszkam blisko bieguna zimna w Polsce. Stąd takie a nie inne zużycie energii na grzanie i cwu w listopadzie. Jak się to ma, do tych OZC by ASolt - 4,7kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.12.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Ciekawe to jest to, że nowy dom o zapotrzebowaniu 4,7kW zużywa tyle samo co durszlak , gdzie tu i tu gruntówka. Ciekawe głupoty, czyż nie? Właśnie, ciekawe. Czy to oznacza, że gruntówka 'czyni" cuda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 13.12.2018 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Właśnie, ciekawe. Czy to oznacza, że gruntówka 'czyni" cuda? Jakie cuda? Co masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts