Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moc pompy ciepła

rabarbar1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Panowie ile pobiera 9 t-Cap a ile zwykła sdc 9 - na minimalnej mocy (19-20 hz) są takie opisy ?

Nie jest to ważne,zawsze tyle ile potrzebuje dom,T-CAP zuzyje więcej niż SDC ale będzie krócej pracował niż SDC.

Sumaryczne dobowe zużycie jednej i drugiej pompy będzie takie same.

Jeden litr wody w naczyniu 5l zagotujesz szybciej grzałka 10kW niż 1kW ale zuzyjesz na to taką samą ilość energii.

Edytowane przez Arturo72

....

Jak się to ma, do tych OZC by ASolt - 4,7kW

Wg asolta zapotrzebowanie zależy nie tylko od projektowego obciążenia cieplnego i surowości zimy, ale również od zysków słonecznych. U mnie jest tylko jedno okno od południa, a od zachodu jakieś 30m za domem mam 40-50 letni las, który całkowicie zasłania mi słońce po południu.

Nie jest to ważne,zawsze tyle ile potrzebuje dom,T-CAP zuzyje więcej niż SDC ale będzie krócej pracował niż SDC.

Sumaryczne dobowe zużycie jednej i drugiej pompy będzie takie same.

Jeden litr wody w naczyniu 5l zagotujesz szybciej grzałka 10kW niż 1kW ale zuzyjesz na to taką samą ilość energii.

a jak to się ma do tego że pompa jedna i druga dąży do zadanej pilnując delty , przecież t-cap nie grzeje do 40 stopni przy zadanej 30 stopni , , Beton odbiera raczej tyle samo np. u mnie i u ciebie , więc wydaje mi się ze T-cap grzejąc klocek betonowy o masie 1 tony przy zadanej 30 nie nagrzeje szybciej niż np. moja sdc

Gość Arturo72
a jak to się ma do tego że pompa jedna i druga dąży do zadanej pilnując delty , przecież t-cap nie grzeje do 40 stopni przy zadanej 30 stopni , , Beton odbiera raczej tyle samo np. u mnie i u ciebie , więc wydaje mi się ze T-cap grzejąc klocek betonowy o masie 1 tony przy zadanej 30 nie nagrzeje szybciej niż np. moja sdc

To tak Ci się tylko wydaje.

Mówimy o ujemnych temperaturach gdzie moce się różnią oczywiście. Twoja SDC będzie dłużej dochodzila do zadanej a moja szybciej. COPy się nie różnią zbytnio także zużycie energii byłoby identyczne gdybym miał SDC za to rachunek byłby różny o okienka taryfowe.

To tak Ci się tylko wydaje.

Mówimy o ujemnych temperaturach gdzie moce się różnią oczywiście. Twoja SDC będzie dłużej dochodzila do zadanej a moja szybciej. COPy się nie różnią zbytnio także zużycie energii byłoby identyczne gdybym miał SDC za to rachunek byłby różny o okienka taryfowe.

Tzn. co mi się wydaje ? pilnuje delty czy nie ? jak pilnuje to ten sam beton odbierze tyle samo ! w tym samym czasie

Gość Arturo72
Tzn. co mi się wydaje ? pilnuje delty czy nie ? jak pilnuje to ten sam beton odbierze tyle samo ! w tym samym czasie

Pilnuje delty ale grzanie odbywa się różna mocą grzewczą.

Nie jarzysz ?

Jeżeli mamy stały przepływ, to przy tej samej delcie każda pompa wyprodukuje tyle samo ciepła - dokładnie tyle, ile odbierze wylewka schładzając np. o 5* 1m3/h. Praw fizyki nie oszukasz.

Ale AFAIK Panasonic zmienia też przepływy (biegi pompy). Więc może zwiększając moc grzewczą zwiększyć przepływy i przy tej samej delcie dostarczyć większą moc.

Gość TwojPan
Wg asolta zapotrzebowanie zależy nie tylko od projektowego obciążenia cieplnego i surowości zimy, ale również od zysków słonecznych. U mnie jest tylko jedno okno od południa, a od zachodu jakieś 30m za domem mam 40-50 letni las, który całkowicie zasłania mi słońce po południu.

Ale dwukrotnie więcej?

Rozumiem, różne są dni zimowe, więcej i mniej słońca. Ja mam bardzo duże przeszklenia i jakie by te uzyski ze słońca nie były duże, nie zrekompensują różnicy U przegrody pomiędzy ścianą, a całym oknem.

Śmiało można by w moim przypadku założyć, że mając tak małe przeszklenia o jakich napisałeś i dobrze zaizolowany dom pozwalają na wynik 4,7. Tylko skąd takie zakładane zużycie? Naprawdę tyle zużywasz 10000kWh?

Gość TwojPan
Bzdura,porównaj sobie moce grzewcze obu pomp przy ujemnych temperaturach.

Może coś Ci to podpowie.

O ile taki zapas mocy (różnica) jest konieczny....

A na tym opiera się teza, przewymiarowania PC.

I dobrze po tylu latach grzania w 2T wiesz, że mógłbyś śmiało mieć PC 7kW.

Jeżeli mamy stały przepływ, to przy tej samej delcie każda pompa wyprodukuje tyle samo ciepła - dokładnie tyle, ile odbierze wylewka schładzając np. o 5* 1m3/h. Praw fizyki nie oszukasz.

Ale AFAIK Panasonic zmienia też przepływy (biegi pompy). Więc może zwiększając moc grzewczą zwiększyć przepływy i przy tej samej delcie dostarczyć większą moc.

moja sdc nie zmiania i stary t-cap Artura też nie zmienia a więc ?

Gość Arturo72

No i tu jest pies pogrzebany,że nie ma "stałej" delty.

Jest dążenie do uzyskania stałej delty T na poziomie 5st.C określoną mocą grzewczą.

U mnie ta delta zanim nie osiągnie 5st.C przeciaga się o 6-7st.C.

No i tu jest pies pogrzebany,że nie ma "stałej" delty.

Jest dążenie do uzyskania stałej delty T na poziomie 5st.C określoną mocą grzewczą.

U mnie ta delta zanim nie osiągnie 5st.C przeciaga się o 6-7st.C.

Ok , już nie produkuj .... fizyka jest jedna .... kolejna twoja iluzja dla nie myślących.

Gość Arturo72

A na tym opiera się teza, przewymiarowania PC.

I dobrze po tylu latach grzania w 2T wiesz, że mógłbyś śmiało mieć PC 7kW.

Ba,nawet mógłbym mieć i 5kW przy -20st.C bo dom potrzebuje 3,5kW :)

Dlatego napisałem,że nie zrozumiałeś :)

I wtedy miałbym takie samo zużycie bo przecież delta :D

Edytowane przez Arturo72

Ba,nawet mógłbym mieć i 5kW przy -20st.C bo dom potrzebuje 3,5kW :)

Dlatego napisałem,że nie zrozumiałeś :)

I grzejesz tyle samo czasu klocek z naszego przykładu ... To chyba ty nie zrozumiałeś przez tyle lat że przepłaciłeś za maszynkę do CO jaką jest przewymiarowana pompa .

Jak widać nie ma ekonomicznego uzasadnienia - przewymiarowywać moc PC do domów nowych , dobrze ocieplonych

Edytowane przez toommm

Gość Arturo72
I grzejesz tyle samo czasu klocek z naszego przykładu ... To chyba ty nie zrozumiałeś przez tyle lat że przepłaciłeś za maszynkę do CO jaką jest przewymiarowana pompa .

Patrz a ja głupi przez tyle lat myślałem,że pompa o mocy 3,5kW nie zagrzeje mi domu przez 10h bo "delta" jest stała :D