Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć :)

Mam kilka ofert od budowlańców na budowę mojego domu do SSO.

Jedną z ofert jest oferta od duetu murarz + pomocnik. Są oni z polecenia mojej Pani architekt, która jest również kierownikiem budowy.

Rozważam tę ekipę ponieważ mogą rozpocząć pracę od sierpnia (inna ekipa, 4 osobowa ma czas dopiero od października). Wydaje mi się, że zaczynając w sierpniu jest bardzo duże prawdopodobieństwo ukończenia SSO jeszcze przed zimą, natomiast zaczynając w październiku wszystko będzie zależeć od tego jak szybko przyjdą mrozy.

Czy ktoś z Was budował SSO z podobną ekipą - dwuosobową?

Czy jesteście zadowoleni z ekipy, czy są jakieś duże minusy takiej ekipy?

W ramach ciekawostki powiem, że szwagiero dobudowywał skrzydło do domu w któy maktualnie mieszkam i ekipa była....jednoosobowa. Pomocnicy wystawili majstra do wiatru i został sam. Wyglądało to komicznie, zwłaszcza jak próbował coś większego / cięższego wciągnąć na górę po drabinie. Trwało to wszystko wieczność, ale dał radę. O jakości nie będę mówił, bo to niekoniecznie zależy od liczebności ekipy.

Jak ma być szybko i dobrze, to nie wiem czy dwóch da radę. Upewnij się też czy będą tylko u Ciebie, czy po wylaniu chudziaka pójda na inną budowę, bo chudizak musi związać i....nie wiadomo kiedy wrócą, a już na pewno nie w umówionym terminie :) Wtedy nie zdążysz przed zimą.

Ja budowałem z znajomym czyli było nas dwóch:) Budowa zajęła mi 17 miesięcy(do wprowadzenia) w międzyczasie pracując.

Aktualnie kończę porządkowanie terenu. Zostało mi jeszcze ogrodzenie:). Wydałem do tej pory 239 tyś.

Jak kumaci i uda się z dojazdem i HDS dobrze umieści palety to uwiną się w trzy dni do wieńca parterówki

W dwie osoby nie ma szans w trzy dni postawić murów,chyba ze parterówka 5x5;).

Niezły by mieli zarobek na głowę jakby w tak krótkim okresie postawili.

Edytowane przez tkaczor123
Ja budowałem z znajomym czyli było nas dwóch:) Budowa zajęła mi 17 miesięcy(do wprowadzenia) w międzyczasie pracując.

Aktualnie kończę porządkowanie terenu. Zostało mi jeszcze ogrodzenie:). Wydałem do tej pory 239 tyś.

Jak długo zajęła Wam budowa od wykopów pod fundamenty do zakończenia prac murarskich razem ze stropem? I jak duży był dom?

Upewnij się też czy będą tylko u Ciebie, czy po wylaniu chudziaka pójda na inną budowę,

Święte słowa.

Początek prac nie oznacza, że ekipa jest cały czas na jednej budowie - zazwyczaj mają ich kilka więc czasem jak jest"kiepska" pogoda nie każdą budowę udaje im się domknąć do zimy...

Ja samemu (dosłownie) wybudowałem swój parterowy dom o powierzchni zabudowy 123m. W 18 miesięcy od przysłowiowego wbicia szpadla do przeprowadzki. W międzyczasie pracowałem na etacie.

Dużo zależy od projektu. Więcej czasu zejdzie się z np piętrówką i lanymi dwoma stropami, a mniej z parterówką z lekką konstrukcją dachu (wiązary).

Jak ekipa z polecenia i deklaruje, że się wyrobi czasowo to można działać.

Jak długo zajęła Wam budowa od wykopów pod fundamenty do zakończenia prac murarskich razem ze stropem? I jak duży był dom?

Dom 105m po podłogach zabudowy 79m2. Czasowo to ok dwa tygodnie fundamenty, mury stawiałem ok miesiąca, strop z dwa tygodnie. Później to już leciało.

Wykorzystałem urlop zaległy i po godzinach. Teraz to już finisz widzę:)

Notatki robiłem tylko z kosztów materiałów.

Jak kumaci i uda się z dojazdem i HDS dobrze umieści palety to uwiną się w trzy dni do wieńca parterówki

ludzie to mają fantazje...

Właśnie oglądam z okna budowe 50m dalej. Bardzo sprawni górale (4 osoby) konczą parter stawiać. O ile pamiętam zaczeli dwa tygodnie temu i robią też w soboty. Często do 19tej. Nie widuje żeby sobie siedzieli pod drzewkiem jak szefa nie ma bo pewnie maja płacone za zrobienie a nie na godzinę.

Edytowane przez dwiecegly

Jak ma być szybko i dobrze, to nie wiem czy dwóch da radę. Upewnij się też czy będą tylko u Ciebie, czy po wylaniu chudziaka pójda na inną budowę, bo chudizak musi związać i....nie wiadomo kiedy wrócą, a już na pewno nie w umówionym terminie :) Wtedy nie zdążysz przed zimą.

Przeważnie murarze ciągną równolegle 3-4 budowy. To jest normalne, nikt nie bedzie siedział w domu i czekał aż u ciebie zwiąże beton.

Weźcie jeszcze pod uwage, że jedna ekipa szanuje przerwy technologiczne, a inni jednego dnia zaleją ławy i drugiego murują już ściany fundamentowe i często jeszcze mokre, świeże bloczki malują na czarno i kładą kładą styro. Nikt się niczym nie przejmuje bo kolejne budowy czekają.
Weźcie jeszcze pod uwage, że jedna ekipa szanuje przerwy technologiczne, a inni jednego dnia zaleją ławy i drugiego murują już ściany fundamentowe i często jeszcze mokre, świeże bloczki malują na czarno i kładą kładą styro. Nikt się niczym nie przejmuje bo kolejne budowy czekają.

No właśnie ta ekipa co robi 4 budowy naraz szanuje przerwy technologiczne...

• 4 weeks później...