Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszty czynszu ogrzewania podłogowego w bloku

pawsu

Recommended Posts

Dorzucę jeszcze odpowiedź na pytanie, które pewnie się nasuwa - dlaczego nikt tak nie robi?

Bo deweloperzy jadą po taniości, a to droższe w wykonaniu rozwiązanie. Do tego wielu wierzy w zabobony o puchnących kostkach itp. Więc trudniej sprzedać - więc nie ma żadnej motywacji do robienia podłogówki.

A dlaczego nabywcy mieszkań nie przerabiają?

Bo to kosztowne, trudne a do tego nie mają prawa, bo cała instalacja grzewcza jest częścią wspólną.

A co, jak deweloper zgadza się mi zrobić podłogówkę (w innych mieszkaniach będą kaloryfery) przez sprzedaniem? Wszystko przecież jest jego i może to zrobić?

To trzeba dobrze sprawdzić, co kombinuje. Bo temperatura zasilania grzejników jest dużo wyższa, niż podłogi. I tanim obejściem tego problemu będzie zawór ograniczający temperaturę w podłodze (rtl) - ale to złe rozwiązanie, bo grzeje nierównomiernie. Należy zrobić grupę mieszającą z pompą i mieszać wodę z powrotu z tą z zasilania do uzyskania potrzebnej temperatury. A to kosztuje a deweloper oszczędza.

Witam, będę miał tak jak Pan opisuje wyżej tylko moje mieszkanie będzie z podogówką reszta z grzejnikami więc się martwię o koszty w zimę za czynsz. Dodam że otrzymałem też informację trochę inną niż Pan mi opisał a mianowicie koszty będą wyższe o 2/3 zł na m2 miesięcznie. Ogrzewanie będzie z przedsiębiorstwa energetyki cieplnej z miasta. Każde mieszkanie ze swoim własnym zaworem do mierzenia.

Jak będą liczniki (takie prawdziwe, co mierzą GJ czy kWh) - to IMO nie ma opcji, żeby podłogówka grzała drożej (no, może jak to podłoga na gruncie z bardzo nędzną izolacją, poniżej wymogów WT nawet - to jest szansa, że podłogówka wyjdzie drożej).

2/3zł/m2/mies to drogie ogrzewanie w całości (powinno wychodzić poniżej 24zł/m2/r w sumie). Więc jak może być o 2-3zł/m2/mies droższe? To ile niby masz płacić co miesiąc przez 12 miesięcy w roku za ogrzewanie?

Edytowane przez Kaizen

Wycinek mojej rozmowy z innym fachowcem, ja na ten temat jestem blady zaznaczam.

Artur Arturo Sar-ki

W jednym i drugim przypadku zapotrzebowanie na ciepło jest takie same różnice robi koszt uzyskania medium czyli gorącej wody która jest w instalacji. Temperatura wody w ogrzewaniu to max 40 stopni a kaloryfer 70 stopni i więcej. Podłogowe jest bardziej stabilne zaś w grzejnikach po znacznie krótszym czasie możesz nagrzać mieszkanie.

Paweł Es

Ogrzewajac mieszkanie niższą temperaturą wody w podłogowce 40 stopni, czynsz powinien być pozornie niższy.

Zarządzaj

Artur Arturo Sar-ki

po uzyskaniu zadanej temp w mieszkaniu system się wyłącza. W przypadku kiedy masz wpływ na rodzaj jakość pieca itp koszt może być mniejszy kiedy masz dostawce medium to niekoniecznie

Paweł Es

Brak możliwości pieca. Dostawca z Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej ☹️ Procentowo ile może wyjść więcej za podłogówkę z góry dziękuję.

Zarządzaj

Artur Arturo Sar-ki

Eksploatacyjne to 2-3zl/m2 miesięcznie zależy od wielu czynników, inwestycyjnie poproś firmy wykonawcze z Twojego regionu o wycenę. W zależności czy chcesz na wypasie czy po taniości. Kaloryfery dają możliwość wprowadzenia designu do mieszkania, podłogowe jest niewidoczne.