pawsu 12.05.2018 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Witam, może Państwo jest w stanie mi pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.05.2018 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Powinno byc taniej, przez srednio niższą temperaturę i nie ogrzewanie na maksa ścian zewnętrznych i okien - czyli mniejsze straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawsu 12.05.2018 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Dziękuję za odpowiedź czekam na opinie reszty użytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawsu 13.05.2018 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Ludzie pomóżcie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 14.05.2018 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Ludzie pomóżcie !!! Przecież juz dostałeś odpowiedź. Ogrzewanie będzie tańsze niż grzejnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.05.2018 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Dorzucę jeszcze odpowiedź na pytanie, które pewnie się nasuwa - dlaczego nikt tak nie robi?Bo deweloperzy jadą po taniości, a to droższe w wykonaniu rozwiązanie. Do tego wielu wierzy w zabobony o puchnących kostkach itp. Więc trudniej sprzedać - więc nie ma żadnej motywacji do robienia podłogówki. A dlaczego nabywcy mieszkań nie przerabiają?Bo to kosztowne, trudne a do tego nie mają prawa, bo cała instalacja grzewcza jest częścią wspólną. A co, jak deweloper zgadza się mi zrobić podłogówkę (w innych mieszkaniach będą kaloryfery) przez sprzedaniem? Wszystko przecież jest jego i może to zrobić?To trzeba dobrze sprawdzić, co kombinuje. Bo temperatura zasilania grzejników jest dużo wyższa, niż podłogi. I tanim obejściem tego problemu będzie zawór ograniczający temperaturę w podłodze (rtl) - ale to złe rozwiązanie, bo grzeje nierównomiernie. Należy zrobić grupę mieszającą z pompą i mieszać wodę z powrotu z tą z zasilania do uzyskania potrzebnej temperatury. A to kosztuje a deweloper oszczędza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawsu 15.05.2018 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Witam, będę miał tak jak Pan opisuje wyżej tylko moje mieszkanie będzie z podogówką reszta z grzejnikami więc się martwię o koszty w zimę za czynsz. Dodam że otrzymałem też informację trochę inną niż Pan mi opisał a mianowicie koszty będą wyższe o 2/3 zł na m2 miesięcznie. Ogrzewanie będzie z przedsiębiorstwa energetyki cieplnej z miasta. Każde mieszkanie ze swoim własnym zaworem do mierzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.05.2018 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 (edytowane) Jak będą liczniki (takie prawdziwe, co mierzą GJ czy kWh) - to IMO nie ma opcji, żeby podłogówka grzała drożej (no, może jak to podłoga na gruncie z bardzo nędzną izolacją, poniżej wymogów WT nawet - to jest szansa, że podłogówka wyjdzie drożej). 2/3zł/m2/mies to drogie ogrzewanie w całości (powinno wychodzić poniżej 24zł/m2/r w sumie). Więc jak może być o 2-3zł/m2/mies droższe? To ile niby masz płacić co miesiąc przez 12 miesięcy w roku za ogrzewanie? Edytowane 15 Maja 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawsu 15.05.2018 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Wycinek mojej rozmowy z innym fachowcem, ja na ten temat jestem blady zaznaczam. Artur Arturo Sar-ki W jednym i drugim przypadku zapotrzebowanie na ciepło jest takie same różnice robi koszt uzyskania medium czyli gorącej wody która jest w instalacji. Temperatura wody w ogrzewaniu to max 40 stopni a kaloryfer 70 stopni i więcej. Podłogowe jest bardziej stabilne zaś w grzejnikach po znacznie krótszym czasie możesz nagrzać mieszkanie. Paweł EsOgrzewajac mieszkanie niższą temperaturą wody w podłogowce 40 stopni, czynsz powinien być pozornie niższy.Zarządzaj Artur Arturo Sar-ki po uzyskaniu zadanej temp w mieszkaniu system się wyłącza. W przypadku kiedy masz wpływ na rodzaj jakość pieca itp koszt może być mniejszy kiedy masz dostawce medium to niekoniecznie Paweł EsBrak możliwości pieca. Dostawca z Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej ☹️ Procentowo ile może wyjść więcej za podłogówkę z góry dziękuję.Zarządzaj Artur Arturo Sar-ki Eksploatacyjne to 2-3zl/m2 miesięcznie zależy od wielu czynników, inwestycyjnie poproś firmy wykonawcze z Twojego regionu o wycenę. W zależności czy chcesz na wypasie czy po taniości. Kaloryfery dają możliwość wprowadzenia designu do mieszkania, podłogowe jest niewidoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawsu 15.05.2018 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Mieszkanie znajduje się na 2 i ostatnim piętrze w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts