Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mata termoizolacyjna pod wylewką - gdzie?

fazik

Recommended Posts

Będę lada moment układał izolacje pod wylewki. W planach mam 10cm styropianu bo więcej nie da rady, czyli trochę mało. Poradzono mi dodatkowo matę termoizolacyjną - ponoć działa ona jak kilka dodatkowych centymetrów styropianu. Jest to pianka obłożona z obu stron folią aluminiową - grubość 5mm. Wydaje mi się, że warto spróbować.

Pytanie jest takie - gdzie tą matę położyć?

Plan jest taki:

- folia czarna 0.3 wywinięta na ściany

- 5cm styropianu powycinanego tak, żeby schować instalacje, wypełnione pianką

- taśma dylatacyjna po ścianach

- 5cm styropianu druga warstwa na zakładkę

na to hydraulik położy swoją folię, podłogówkę no i wylewka

I gdzie dać tą matę? Pod styropian, pomiędzy warstwy czy na nim?

Styropian to Termo Organika Termonium 031

Gdyby 5 mm maty zastępowało kilka centymetrów styropianu, to producenci tego ostatniego by zbankrutowali.

Pianka w płycie PIR 10 cm gr. wylewana pomiędzy folią aluminiową zastąpi Ci ok. 15 cm styropianu.

Płyta PIR jest mniej więcej dwa razy droższa od styropianu, a tylko o połowę cieplejsza i jest to jedyne rozsądne rozwiązanie problemu braku miejsca (wysokości) dla ocieplenia podłogi.

Pozdrawiam

Cezary

Co do maty - to dla naiwnych. Metalizowana mata sporo daje za kaloryferem bo tam faktycznie może odbić promieniowanie podczerwone. Pod betonem nie ma sensu i to ściema marketingowa. Jaką konkretnie matę masz na myśli, że uważasz to za tanie rozwiązanie? Bo te, które widziałem to duże pieniądze za małą skuteczność gdy są stosowane w PnG. Edytowane przez Kaizen

A jak się ma wytrzymałość na nacisk takiej płyty do styropianu powiedzmy eps60?

Tak czy inaczej nie stać mnie na te płyty. Skoro mój fachowiec mówi, że można spróbować tej maty to czemu nie. Nie zaszkodzi, lepsze to niż nic. A koszt jakieś +1000zł.

Spróbować. Dom eksperymentalny budujesz? Stać Cię?

O wytrzymałości i parametrach płyt PIR wyczytasz w internecie na stronach producentów.

Folia pod podłogówkę też jest napylona aluminium i jej jedyną zaletą jest nadrukowana kratka ułatwiająca układanie rurek OP.

Tak na marginesie, mam aż trzy warstwy folii alu. pod podłogówką. Jak działa ogrzewanie, nie mogę spojrzeć na podłogę, tak wszystko promieniuje.:D

Myślę że jednak powinieneś podjąć wysiłek finansowy i położyć płytę PIR. Zwłaszcza jeśli podłoga jest na gruncie.

Pozdrawiam

Cezary

przykładowo http://sklep.nixel.pl/ocieplenia/323-mata-termoizolacyjna-5mm-.html

na allegro można to samo kupić za 12zł.

12zł/m2 @ 5mm to wychodzi 2400zł/m3. Znasz coś droższego do izolacji? To nawet piana ZK natryskowo wyjdzie 2,5x taniej.

Widziałeś gdzieś deklarację własności użytkowych? Jaką to ma lambdę, nośność i jakie zastosowania deklaruje producent?

I jakoś tak fartownie te maty sprzedają w Twoim rodzinnym mieście.;)

No i z tym też jest jakiś problem, że wybrałem sklep z okolicy? Mam ją ściągać z Afganistanu?

12zł/m2 @ 5mm to wychodzi 2400zł/m3. Znasz coś droższego do izolacji? To nawet piana ZK natryskowo wyjdzie 2,5x taniej.

Potrzebuje tego dodatkowego materiału na ok 100m2 czyli za plus-minus 1200zł, podaj proszę coś lepszego w tej kwocie co nie podniesie poziomu posadzki.

Na dobry styropian przeznaczam niecałe 3000zł, z tą nieszczęsną matą niech będzie że 4000zł.

Izolacja ma mieć na parterze (odlicze już garaż) 10cm x 75m2 i 5cm x 85m2 piętrze. Co daje w sumie zaokrąglając z zapasem 250m2 płyt 5cm (na tyle policzyłem styropian). Płyty PIR 5cm widzę, że chodzą po 400-500zł za paczkę w której jest 7,2m2. Więc potrzebuję 35 paczek. To będzie plus minus 15000zł. Z drugiej strony 4000zł. Za ile czasu mi się zwróci ta różnica w cenie względem styropianu? Ma to jakiś sens poza możliwością pochwalenia się potem w stopce na forum?

Okej dziękuję bardzo za pomoc. Na pytanie odpowiedzi nie dostałem, natomiast już wiem, że droższa technologia jest lepsza od taniej. Jestem w szoku. Jak mnie ktoś spyta którego Opla kupić to go wyśmieje patrząc z góry, że przecież można kupić S klase bo jest o niebo lepsza.

Czemu PIR chcesz dawać też na piętrze? To nie ma sensu - tam w miarę twardy EPS, ale lambda bez znaczenia.

Chcesz kupić SsangYong w cenie pozłacanego Mercedesa. To nie styropian nie ma sensu, a ta mata. To ściema marketingowa jeszcze nie widzę nigdzie deklaracji. Nie mieni się po kilku latach w coś grubości trzech warstw folii aluminiowej? Lamdę ma chociaż porówywnwalną do tego styropianu?

Za piankę ZK 10 cm dałbyś 10cm x10 zł/cm/m2* 75m2= 7,5K zł. Drogo. Ale zastępuje hydroizolację i to razem z robocizną (mnie kosztowała ponad 22zł/m2). Fakt, dalej drogo - ale ma lamdę 0,022 czyli 40% lepiej (i tym samym 40% lepsze U) i to jest realne, a nie obietnice marketingowców. Dalej drogo, ale jak masz tylko 10cm to pod podłogówkę wybrałbym tę drogę (trudno, za błędy trzeba płacić - zostawiłbyś 15-20cm do dyspozycji dla styropianu, byłoby taniej)

Skoro jesteś taki pewien, że ci wszyscy ludzie co dają styropian to głąby, to czemu nie dasz kilku warstw takiej maty zamiast całego styropianu?

Realny mercedes - to piana ZK (w płytach, jak doliczysz hydroizolację i robociznę wyjdzie pewnie porówywalnie albo i drożej niż z natrysku, a gorzej).

Ekonomiczne w montażu (bez podłogówki wybrałbym pewnie tę opcję) - dobry styropian 0,030-0,031.

Inne rozwiązania to wiara w marketing i potencjalne problemy jak podłoga osiądzie, a nie zweryfikowane choćby deklaracją producenta (o badaniach i pomiarach nie mówiąc) oszczędności.

Edytowane przez Kaizen

@ fazik Jeśli nie sprzedajesz tej maty, a takie odniosłem wrażenie, to przepraszam.

Wielokrotnie na forum padła nazwa firmy Gór stal z Gorlic. Co prawda nic od nich nie kupiłem, ale rozmawiałem, przyjaźni ludzie, zadzwoń i zapytaj o aktualną cenę płyty PIR 10 cm w okładzinie z aluminium.

Kajzen już Ci pisał i uwierz że płyta PIR jest jedynym rozsądnym rozwiązaniem w Twojej podłogowej sytuacji. Nie dotyczy podłogi na piętrze.

Możesz też zostać przy 10 cm styro. da się z tym żyć. Robiąc 20 lat temu OP elektryczne w mojej łazience, dałem 7 cm styropianu i byłem dumny jak paw że tak grubo.

Mata, to lipa i pieniądze na nią przeznaczone lepiej zainwestować w coś innego potrzebnego na budowie.

Pozdrawiam

Cezary