Mike_Ogrodnik 13.05.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 (edytowane) Witam,wczoraj będąc w znanym sklepie ogrodniczym przeglądałem pompy wodne ponieważ teraźniejsza pompa dość wolno pompowała wodę. Wieczorem chciałem podlać ogród i bach. Pompa jak na złość stanęła. Wyłowiłem ją ze swojej studni i zauważyłem że obudowa jest pęknięta(pewnie poprzedni użytkownik ją rozmroził), to jakiś rosyjski wyrób data 2011r, Hmax 60m nic więcej nie napisane. Studia jest wykonana z rury o przekroju 150mm, woda w niej znajduje się na poziomie 4m. Podlewając ogród przez 1,5h nie zauważyłem żeby ubyło w niej więcej jak 10-15cm. Wielkość ogrodu oscyluje w granicach 300m2. Mam sporo nasadzeń i nie duży warzywniak. Podlewam wyłącznie z jednego węża ogrodowego(bez zraszaczy). Poszukuję nowej pompy i zastanawiam się w co zainwestować aby nie było przerostu formy nad treścią. Nie jestem super wymagający ale fajnie byłoby wyrabiać się z podlewaniem całego ogrodu w godzinę a nie 1,5h. Znalazłem taką o to pompę Pompa 4H80 Hydro-Pres (2400l/h) Czy taka wydajność jest zadowalająca czy z węża będzie zbyt małe ciśnienie? Pozdrawiam EDIT: Znalazłem w internecie swoją ruską pompę za 80zł, nie ma zbyt dobrych opinii a Max. wydajność - 0,9 m³/h. To dla mnie trochę mało jednak Edytowane 13 Maja 2018 przez Mike_Ogrodnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 15.05.2018 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Witam, wczoraj będąc w znanym sklepie ogrodniczym przeglądałem pompy wodne ponieważ teraźniejsza pompa dość wolno pompowała wodę. Wieczorem chciałem podlać ogród i bach. Pompa jak na złość stanęła. Wyłowiłem ją ze swojej studni i zauważyłem że obudowa jest pęknięta(pewnie poprzedni użytkownik ją rozmroził), to jakiś rosyjski wyrób data 2011r, Hmax 60m nic więcej nie napisane. Studia jest wykonana z rury o przekroju 150mm, woda w niej znajduje się na poziomie 4m. Podlewając ogród przez 1,5h nie zauważyłem żeby ubyło w niej więcej jak 10-15cm. Wielkość ogrodu oscyluje w granicach 300m2. Mam sporo nasadzeń i nie duży warzywniak. Podlewam wyłącznie z jednego węża ogrodowego(bez zraszaczy). Poszukuję nowej pompy i zastanawiam się w co zainwestować aby nie było przerostu formy nad treścią. Nie jestem super wymagający ale fajnie byłoby wyrabiać się z podlewaniem całego ogrodu w godzinę a nie 1,5h. Znalazłem taką o to pompę Pompa 4H80 Hydro-Pres (2400l/h) Czy taka wydajność jest zadowalająca czy z węża będzie zbyt małe ciśnienie? Pozdrawiam EDIT: Znalazłem w internecie swoją ruską pompę za 80zł, nie ma zbyt dobrych opinii a Max. wydajność - 0,9 m³/h. To dla mnie trochę mało jednak Pompę jak zgaduje będziesz używał bez hydroforu. Hydrofor bowiem stanowi bufor, chwilowe źródło wody gdy pompa nie pracuje. Wtedy można mieć pompę o dużej wydajności a lać dowolnie mniejszą ilośc woidy. W Twoim przypadku patrz na jej wydajność. I to nie maksymalna. Maksymalna wydajność pompy to w idealnych warunkach - nie musi wody podnosić do góry, ani przepychać przez węża ogrodowego. W praktyce dostajesz mniej niż ta wuydajność maksymalna, chętnie pisana przez producenta dużymi literami na pudełku. Zdefiniuje jaką chcesz mieć wydajność, ile wody ma leciec z tego węża. Z tej ruskiej idę o zakłąd że nie leciało więcej niż 500L/h w takich warunkach i przy tej cenie. Szukaj pompy, która przy powiedzmy 2atm,będzie miała wydajość 1, -1.5 m3/h Ta wspomniana pompa powinna Ci dać w okolid 1.5-2 m3/h w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.05.2018 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Poszukaj coś z IBO lub Omnigena, jednofazowa do 750 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mike_Ogrodnik 15.05.2018 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Zacząłem się zastanawiać nad tymi droższymi pompami ale czy taka pompa nie za szybko mi wypompuje ze studni wode? Moja studnia nie należy do najgłębszych. Ma tylko 10m głębokości i 16cm szerokości. Woda stoi na poziomie 2,5m pompa zanurzona na 4m. Ciągle myśle czy nie zainwestować tych śmiesznych 80zł i kupić tą ruską tylko nie 230W a 400W. Podobno jakaś polska firma tym handluje Tagred czy jakoś tak. Nie wiem ile w tej chince rosji, ale poprzednia pompa nie dość że była pęknięta na łączniku z wężem (więc spora część wody wracała do studni) to jeszcze nie było żadnego kolana przy ujściu ze studni i wąż ogrodowy był ciągle załamany. 80zł żaden pieniądz a pompy za 200-300zł podejrzewam że są tak samo "polskie" jak ta "ruska". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mike_Ogrodnik 16.05.2018 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Witam, problem rozwiązany. Może ktoś będzie stał przed podobny wyborem więc co nieco mogę powiedzieć. Ogródek 300m+ zastosowanie mosiężnego kolanka przy ujściu ze studni głębinowej (tak aby wąż nie załamywał się)+ zrezygnowanie z przejściówek z węża 3/4 na 1/2 (od pompy aż po rączkę nowy wąż 3/4)+ zastosowanie pompy "replika rusikiej 450W"+ lustro wody na poziomie 2,5m pompa na poziomie 4m Pytanie czy warto zainwestować 80zł w tanią prostą pompę? Myślę że tak, zobaczymy ile wytrzyma bo o to tu chodzi zaraz po jej wydajności. Nie spodziewam się cudów. Mimo wszystko ciśnienie z węża do podlewania ogródka jest nieco większe jak z sieci. Druga sprawa jest taka że na samej pompie wydatki się nie kończą a raczej zaczynają. Musiałem dokupić mosiężne końcówki oraz kolanko (popularny sklep ogrodowy 53zł) Do tego doszedł nowy wąż ogrodowy 25m wraz z końcówką do zraszania ( 100zł), przedłużacz do podłączenia pompy 80zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.05.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Druga sprawa jest taka że na samej pompie wydatki się nie kończą a raczej zaczynają. Zależy jaka pompa. Głebinowa co ma podziałać 20lat, nie pęknać po zimie, która ma pare razy większą wydajnośc niż ta Twoja, to spokojnie może 2-3 tysiące kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 21.08.2019 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Z pompą Tagred TA500 (to samo co Steinberg PPG 280) mam o tyle problem, że jeśli założę na koniec węża końcówkę do rozpryskiwania wody, to wytworzone ciśnienie powoduje, że zwykła opaska zaciskowa nie jest w stanie utrzymać węża na pompie i wąż wypada. Czy ma ktoś na to jakąś radę? Jak mocniej zamocować wąż na wylocie tej pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts