hudy8 13.05.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Witam. Panowie i Panie jestem przed wylewkami. Mam pytanie do odpływu liniowego prysznica. Chciałbym by chłopaki od wylewek zrobili mi spadek w miejscu prysznica w stronę odpływu liniowego. Czy to ma sens czy lepiej zrobić spadek podczas układania płytek? Nie mam też pojęcia kiedy montuje się sam odpływ liniowy? Czy montuje się przy wylewkach czy dopiero przy wykończeniu łazienki a jeśli przy wykończeniu to czy wylewkaże powinni zostawić w tym miejscu miejsce na odpływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.05.2018 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Spadek robisz przy wylewkach, zostawiasz dziurę na odpływ (zatkaną styropianem) i odpływ obsadza glazurnik, bo to on odpowiada za zgranie tego z płytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 13.05.2018 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 A no widzisz nie wiedziałem że należy zostawić miejsce na odpływ. Będę musiał chyba wyciąć też rowek w izolacji termicznej by się odpływ zmieścił. Jaki dla bezpieczeństwa pozostawić otwór licząc od góry wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.05.2018 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Do chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 13.05.2018 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 No to sporo. Będę musiał przerobić odpływ do kanalizacji bo w tym momencie mam go na wysokości ok 1cm ponad styropian a jest go 15cm. Muszę obniżyć odpływ bo mogę nie mieć spadku z odpływu liniowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.05.2018 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 To może od razu szukaj glazurnika, żeby z nim skonsultować. Tak, jak masz zrobione, to ani do brodzika, ani do wanny, ani do odpływu liniowego się nie robi.I właśnie dlatego zostawia się do samego chudziaka, żeby glazurnik mógł manewrować podłączeniem odpływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 13.05.2018 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 (edytowane) Za dużo i tak nie jestem w stanie obniżyć bo rurę odpływową mam jakieś 3 cm od chudziaka. Mogę jedynie zastosować jakiś niższy trójnik by króciec był trochę niżej. Tak to wygląda przed ułożeniem styropianu i po. Jestem jeszcze ciekaw jak lepiej zamontować odpływ czy przy drzwiach kabiny prysznicowej czy przy ścianie zaraz koło wejścia do kanalizacji? Edytowane 13 Maja 2018 przez hudy8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.05.2018 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Słabo to wygląda, bo pola do manewru masz bardzo, bardzo mało. Tym bardziej ściągnij glazurnika i obgadaj z nim sprawę. Może trójnik trzeba dać w bok i kilkoma kolankami wyjść w odpowiednim miejscu pod odpowiednim kątem.Wybierzcie odpływ (może jakiś z podłączeniem pionowym uratuje sprawę) - ale może być ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 14.05.2018 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Może nie będzie tak źle. Jak obniżę trochę wlot do kanalizacji to będę miał ok 20cm manewru. Widzę że są odpływy z niskimi syfonami także myślę że będzie dobrze. Dzięki że mi powiedziałeś jak przygotować miejsce pod odpływ bo jak by zalali wylewką to by był problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.05.2018 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 To spróbuj tak dobrać kolana, żeby odpływ był o 5cm w lewo i 5 cm w głąb względem przyłącza.Elastyczne rurki to proszenie się o problemy - zdecydowanie lepiej ich nie betonować i pozostać przy tradycyjnych kształtkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts