Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cofnięcie decyzji z PINB

Achaaa

Recommended Posts

Witam! Jestem właścicielką dwuch działek sąsiadujących obok siebie. Na jednej z nich wybudowalam połowę blizniaka. Dach od strony części nie wybudowanej został wysunięty (okap). PINB upiera się że została naruszona granica drugiej dzialki. Ale ta działka jest moja własnością.

Achaaa napisał:
Witam! Jestem właścicielką dwuch działek sąsiadujących obok siebie. Na jednej z nich wybudowalam połowę blizniaka. Dach od strony części nie wybudowanej został wysunięty (okap). PINB upiera się że została naruszona granica drugiej dzialki. Ale ta działka jest moja własnością.

wszystko zależy, na jaką działkę zostały wydane Warunki Zabudowy. Jeśli na jedną z nich ( z wybudowanym budynkiem ) to oczywiście, że nie spełnia przepisów budowlanych, ponieważ zabudowa wychodzi poza granicę działki. Jeśli zostały wydane na ( jednocześnie ) dwie działki ewidencyjne tworzące wspólną działkę budowlaną - to inna sprawa.

ŁUKASZ ŁADZIŃSKI napisał:
wszystko zależy, na jaką działkę zostały wydane Warunki Zabudowy.

Chodzi o to, co zostało zgłoszone jako "obszar inwestycji". Ja mam taki przypadek: mam 2 działki ewidencyjne i w zgłoszeniu o PnB do urzędu moja inwestycja jest na obu działkach równocześnie. Oczywiście mam prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane na obu działkach. Wszystkie wskaźniki (np. intensywności zabudowy) liczą się względem sumy obu zgłoszonych działek.