Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagospodarowanie terenu, skarpa na działce, umocnienie

Recommended Posts

Mamy mega problem z zagospodarowaniem działki. Wydawało by się że działka jest prosta, a jednak jak się mierzy to różnice poziomów robią swoje. Zupełnie nie wiemy jak ugryźć temat. Z jednej strony byśmy chcieli mieć działkę jak najbardziej płaską, żeby postawić plac zabaw, żeby dzieci mogły grać w piłkę na spokojnie. Ale z drugiej strony, co... równać i robić z tyłu skarpę (jakoś ją umocnić) i z przodu skarpę (tutaj już w ogóle wyjdzie wysoka)? Stawiać mury oporowe? Też bym nie chciała mieszkać jak w bunkrze. A może zrobić działkę, na wielu poziomach.... Kurcze w ogóle nie jestem w stanie sobie tego wizualizować. Macie jakieś patenty, pomysły? Wszystkie uwagi z chęcią przyjmę.

Swoją drogą gdzie najlepiej postawić plac zabaw?? Cienia na działce po południu raczej nie ma nigdzie jeszcze, bo drzewa na sąsiednich działkach jeszcze są za małe.

Na czerwono pozaznaczałam wysokości. Dom jest na 0, przód działki od północy niżej o 1,5m, a tył od południa wyżej o 1m.

EDIT: A może jest jakiś darmowy program online w którym ja sama mogła bym to spróbować ogarnąć i pokombinować?? Bo tak luźno na kartce i ew na miejscu nijak nic nie wymyślę :/

DZIALKA.jpg

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez Madzia106
Małe zdjęcie

Nie widzę większych problemów. Od lewej do prawej jest jakieś 60 cm różnicy, co spokojnie da się zgubić na pochyłości rabat wzdłuż granicy.

Gorzej jest od frontu ku tyłowi.

Górka w ogrodzie może zostać podparta murkiem oporowym. Podobnie skarpa po prawej.

A plac zabaw dla małych dzieci blisko miejsca z którego masz je stale na oku.