Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stabilizacja gruntu pod drogę dojazdową

Recommended Posts

W okolicy nieutwardzonego dojazdu do mojej działki budowane są drogi asfaltowe.

Będę rozmawiał z wykonawcą, który ma na miejscu sprzęt i materiały, żeby może przy okazji wykonał mi około 60 metrów drogi o szerokości 3,5m. Poniżej humusu (20cm) są pyły gliniaste (grunt spoisty).

Jedna z możliwości to wykorytowanie, ułożenie geowłókniny, nawiezienie kruszywa i zagęszczenie.

Inna metoda wiąże się ze stabilizacją gruntu (przez zastosowanie wapna palonego), ale nie wiem jakie są dalsze kroki - pewnie podobne jak wyżej.

Czy warto wykonać taką stabilizację? Czy może to być bardzo drogie rozwiązanie?

Oczywiście na asfalt raczej nas stać nie będzie. ;)

W okolicy nieutwardzonego dojazdu do mojej działki budowane są drogi asfaltowe.

Będę rozmawiał z wykonawcą, który ma na miejscu sprzęt i materiały, żeby może przy okazji wykonał mi około 60 metrów drogi o szerokości 3,5m. Poniżej humusu (20cm) są pyły gliniaste (grunt spoisty).

Jedna z możliwości to wykorytowanie, ułożenie geowłókniny, nawiezienie kruszywa i zagęszczenie.

Inna metoda wiąże się ze stabilizacją gruntu (przez zastosowanie wapna palonego), ale nie wiem jakie są dalsze kroki - pewnie podobne jak wyżej.

Czy warto wykonać taką stabilizację? Czy może to być bardzo drogie rozwiązanie?

Oczywiście na asfalt raczej nas stać nie będzie. ;)

Drugie rozwiązanie. Jeśli jest możliwość, to dren francuski wzdłuż jednej krawędzi z odprowadzeniem do rowu.