Robinson74 14.05.2018 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 W okolicy nieutwardzonego dojazdu do mojej działki budowane są drogi asfaltowe. Będę rozmawiał z wykonawcą, który ma na miejscu sprzęt i materiały, żeby może przy okazji wykonał mi około 60 metrów drogi o szerokości 3,5m. Poniżej humusu (20cm) są pyły gliniaste (grunt spoisty). Jedna z możliwości to wykorytowanie, ułożenie geowłókniny, nawiezienie kruszywa i zagęszczenie. Inna metoda wiąże się ze stabilizacją gruntu (przez zastosowanie wapna palonego), ale nie wiem jakie są dalsze kroki - pewnie podobne jak wyżej. Czy warto wykonać taką stabilizację? Czy może to być bardzo drogie rozwiązanie? Oczywiście na asfalt raczej nas stać nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 15.05.2018 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 W okolicy nieutwardzonego dojazdu do mojej działki budowane są drogi asfaltowe. Będę rozmawiał z wykonawcą, który ma na miejscu sprzęt i materiały, żeby może przy okazji wykonał mi około 60 metrów drogi o szerokości 3,5m. Poniżej humusu (20cm) są pyły gliniaste (grunt spoisty). Jedna z możliwości to wykorytowanie, ułożenie geowłókniny, nawiezienie kruszywa i zagęszczenie. Inna metoda wiąże się ze stabilizacją gruntu (przez zastosowanie wapna palonego), ale nie wiem jakie są dalsze kroki - pewnie podobne jak wyżej. Czy warto wykonać taką stabilizację? Czy może to być bardzo drogie rozwiązanie? Oczywiście na asfalt raczej nas stać nie będzie. Drugie rozwiązanie. Jeśli jest możliwość, to dren francuski wzdłuż jednej krawędzi z odprowadzeniem do rowu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 15.05.2018 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Warstwa spodnia drogi pospółka 15cm warstwa górna 15cm tłuczeń drogowy.Geowłóknina potrzebna i nie. Jeśli masz za dużo gotówki to kupuj. Ja tam bym się nie bawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts