eryk77 16.05.2018 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Iść w takie rozwiązanie? W domu będzie piec gazowy i śmieciuch na czarną godzinę. Planowane były grzejniki w całym domu, tak żeby ten śmieciuch pracował w miarę komfortowo. Druga połowa uparła się na podłogówkę w salonie, holu i kuchni. Wg mnie w kotłowni będzie okropny galimatias, żeby to wszystko spiąć. Nie mówiąc o kosztach. W związku z tym, żeby uprościć rozważam już podłogówkę w całym domu. Tylko jak się ma do tego śmieciuch? Instalacja będzie podobna gdybym miał jeszcze grzejniki czy znacząco tańsza i prostsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 16.05.2018 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Po co Ci ten śmieciuch i kiedy ma nastąpić ta czarna godzina? Chcesz skomplikować na maxa to, co może być proste i niezawodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.05.2018 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Chaos i galimatias w kotłowni raczej Ci nie grozi bo instalacja łączona raczej wcale go nie generuje. W dobie instalacji robionej na rozdzielaczach wszystko umieszcza się w skrzynkach.Podłogówka przy tego typu piecu jest związana z zastosowaniem układu mieszającego który także będzie znajdował się w skrzynce.W kotle gazowym kondensacyjnym zastosowanie podłogówki jest możliwe bez mieszacza gdyż są to kotły niskotemperaturowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 16.05.2018 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Po co Ci ten śmieciuch i kiedy ma nastąpić ta czarna godzina? Chcesz skomplikować na maxa to, co może być proste i niezawodne. A co zrobić ze starymi meblami i kaloszami ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 16.05.2018 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Po co Ci ten śmieciuch i kiedy ma nastąpić ta czarna godzina? Chcesz skomplikować na maxa to, co może być proste i niezawodne.Nie chcę komplikować, chcę mieć alternatywę w postaci śmieciucha. Zawsze spalę w nim drewno czy trochę węgla a koszt ogrzewania pewnie nie przekroczy mi 1200PLN. Gazem w tym momencie zapłacę ponad 2000. Chaos i galimatias w kotłowni raczej Ci nie grozi bo instalacja łączona raczej wcale go nie generuje.No jak nie generuje? Przecież te wszystkie pompki, dodatkowe zawory, mieszacze, sprzęgła, miejsce zajmują i instalację komplikują. Chodziło mi raczej o to czy rezygnacja całkiem z grzejników odchudzi mi kieszeń i młyn w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.05.2018 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Chaos i galimatias w kotłowni raczej Ci nie grozi bo instalacja łączona raczej wcale go nie generuje. W dobie instalacji robionej na rozdzielaczach wszystko umieszcza się w skrzynkach. Nie wszystko, majac 3-4 rozdzielacze co wcale nie jest rzadkoscią trzeba by zastosowac tyle samo zaworów mieszających i pomp obiegowych. Bez sensu takie rozwiazanie skoro wystarczy jedn zawór i jedna pompa. Nie przesadzajmy z tym bałaganem w kotłowni, kotłownia to nie salon, moze w niej byc i pompa i zawór mieszajacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 16.05.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Na czarną godzinę, koza w salonie. W trakcie białych godzin w garażu. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 17.05.2018 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Bez sensu takie rozwiazanie skoro wystarczy jedn zawór i jedna pompa. Jakbyś to rozwiązał? Na czarną godzinę, koza w salonie Tak, i kozą w salonie ogrzeję sobie cały dom jak gaz podrożeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 17.05.2018 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Jakbyś to rozwiązał? Bufor. Hajcujesz czym chcesz (możesz). Na wyjściu z bufora dajesz zawór trójdrogowy, żeby uzyskać zadaną temperaturę i za tym jedna pompka obiegowa. Przy założeniu, że wszystkie odbiorniki ciepła pracują na tej temperaturze. Jeżeli są odbiorniki zasilane różnymi parametrami, grupujesz je i wstawiasz dodatkowy zawór trojdrogowy za buforem i pompke oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 17.05.2018 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Wyczytałem jeszcze, że można zastosować jakieś sprzęgło hydrauliczne, żeby połączyć układy. To będzie podobnie działać jak bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 17.05.2018 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Bufor. Hajcujesz czym chcesz (możesz). Na wyjściu z bufora dajesz zawór trójdrogowy, żeby uzyskać zadaną temperaturę i za tym jedna pompka obiegowa. Przy założeniu, że wszystkie odbiorniki ciepła pracują na tej temperaturze. Jeżeli są odbiorniki zasilane różnymi parametrami, grupujesz je i wstawiasz dodatkowy zawór trojdrogowy za buforem i pompke oczywiscie. Wszystko fajnie ale nie każdy ma miejsce aby wstawić taką "banię". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 17.05.2018 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Wszystko fajnie ale nie każdy ma miejsce aby wstawić taką "banię". Jasne, że nie każdy. Założyłem, że jeżeli autor pisze o "śmieciuchu", to ma miejsce na takie zabawy. Nawiasem mówiąc po wprowadzeniu nowych uchwał antysmogowych, to "śmieciucha" (klasy < 5) i tak legalnie nie zainstaluje. Obostrzenia są różne w zależności od województwa: http://czysteogrzewanie.pl/uchwaly-antysmogowe/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 17.05.2018 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Nawiasem mówiąc po wprowadzeniu nowych uchwał antysmogowych, to "śmieciucha" (klasy < 5) i tak legalnie nie zainstaluje. Śmieciucha chyba mogę kupić do końca czerwca 2018. W podparpackim z tego co widzę nie ma żadnych obostrzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 17.05.2018 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Obostrzenia regionalne dotyczą przede wszystkim czasu, kiedy stare, pracujące śmieciuchy będą musiały być złomowane. Od początku roku nie można sprzedawać śmieciuchów, a od lipca nie wolno ich instalować. Tylko kotły z klasą 5, w których nie można spalać śmieci. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 17.05.2018 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 (edytowane) Możesz podać źródło? Ustawa jasno wg mnie określa co i kiedy można - "Do kotłów wyprodukowanych, a niewprowadzonych do obrotu ani do użytkowania przed dniem 1 października2017 r. przepisy niniejszego rozporządzenia stosuje się od dnia 1 lipca 2018 r." http://dziennikustaw.gov.pl/du/2017/1690/1 Tak więc nie mieszaj. Do końca czerwca 2018r mogę sobie kupić kocioł zasypowy, pod warunkiem, że był wyprodukowany i nie wprowadzony do obrotu przed 1.10.2017 Zresztą skoro nie można ich sprzedawać to dlaczego piec jest dostępny w każdym sklepie? https://ezelazny.pl/kociol-defro-optima-komfort-8-kw.html Edytowane 17 Maja 2018 przez eryk77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 17.05.2018 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Masz rację, możesz sobie kupić śmieciucha nawet do 1 lipca tego roku.Ale jeżeli będziesz do niego podłączał podłogówkę, to przez bufor.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 17.05.2018 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Inaczej się nie da? Jakieś sprzęgło hydrauliczne czy coś? Bo rezygnacja z grzejników nic mi nie da pewnie, odpadnie co najwyżej koszt rur, grzejników i jakiegoś zaworu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 17.05.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Sprzęgło hydrauliczne w tym wypadku to będzie taki mały bufor. Ewentualnie możesz spróbować z zaworem czterodrogowym, ale pewnie będzie ciężko tym wysterować. Z buforem zdecydowanie łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 17.05.2018 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 U mnie przy dotacji nie można kupić ani śmieciucha ani grochu z rusztem awaryjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 17.05.2018 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 U mnie przy dotacji nie można kupić ani śmieciucha ani grochu z rusztem awaryjnym. A czemu ? Jakie były kryteria ? Klasa 5, czy coś więcej ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts