Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Śmieciuch i podłogówka

eryk77

Recommended Posts

Iść w takie rozwiązanie? W domu będzie piec gazowy i śmieciuch na czarną godzinę. Planowane były grzejniki w całym domu, tak żeby ten śmieciuch pracował w miarę komfortowo. Druga połowa uparła się na podłogówkę w salonie, holu i kuchni. Wg mnie w kotłowni będzie okropny galimatias, żeby to wszystko spiąć. Nie mówiąc o kosztach. W związku z tym, żeby uprościć rozważam już podłogówkę w całym domu. Tylko jak się ma do tego śmieciuch? Instalacja będzie podobna gdybym miał jeszcze grzejniki czy znacząco tańsza i prostsza?

Chaos i galimatias w kotłowni raczej Ci nie grozi bo instalacja łączona raczej wcale go nie generuje.

W dobie instalacji robionej na rozdzielaczach wszystko umieszcza się w skrzynkach.

Podłogówka przy tego typu piecu jest związana z zastosowaniem układu mieszającego który także będzie znajdował się w skrzynce.

W kotle gazowym kondensacyjnym zastosowanie podłogówki jest możliwe bez mieszacza gdyż są to kotły niskotemperaturowe.

Po co Ci ten śmieciuch i kiedy ma nastąpić ta czarna godzina? Chcesz skomplikować na maxa to, co może być proste i niezawodne.
Nie chcę komplikować, chcę mieć alternatywę w postaci śmieciucha. Zawsze spalę w nim drewno czy trochę węgla a koszt ogrzewania pewnie nie przekroczy mi 1200PLN. Gazem w tym momencie zapłacę ponad 2000.

Chaos i galimatias w kotłowni raczej Ci nie grozi bo instalacja łączona raczej wcale go nie generuje.
No jak nie generuje? Przecież te wszystkie pompki, dodatkowe zawory, mieszacze, sprzęgła, miejsce zajmują i instalację komplikują. Chodziło mi raczej o to czy rezygnacja całkiem z grzejników odchudzi mi kieszeń i młyn w kotłowni

W dobie instalacji robionej na rozdzielaczach wszystko umieszcza się w skrzynkach.

Nie wszystko, majac 3-4 rozdzielacze co wcale nie jest rzadkoscią trzeba by zastosowac tyle samo zaworów mieszających i pomp obiegowych. Bez sensu takie rozwiazanie skoro wystarczy jedn zawór i jedna pompa. Nie przesadzajmy z tym bałaganem w kotłowni, kotłownia to nie salon, moze w niej byc i pompa i zawór mieszajacy.

Jakbyś to rozwiązał?

Bufor. Hajcujesz czym chcesz (możesz). Na wyjściu z bufora dajesz zawór trójdrogowy, żeby uzyskać zadaną temperaturę i za tym jedna pompka obiegowa. Przy założeniu, że wszystkie odbiorniki ciepła pracują na tej temperaturze. Jeżeli są odbiorniki zasilane różnymi parametrami, grupujesz je i wstawiasz dodatkowy zawór trojdrogowy za buforem i pompke oczywiscie.

Bufor. Hajcujesz czym chcesz (możesz). Na wyjściu z bufora dajesz zawór trójdrogowy, żeby uzyskać zadaną temperaturę i za tym jedna pompka obiegowa. Przy założeniu, że wszystkie odbiorniki ciepła pracują na tej temperaturze. Jeżeli są odbiorniki zasilane różnymi parametrami, grupujesz je i wstawiasz dodatkowy zawór trojdrogowy za buforem i pompke oczywiscie.

Wszystko fajnie ale nie każdy ma miejsce aby wstawić taką "banię".

Wszystko fajnie ale nie każdy ma miejsce aby wstawić taką "banię".

Jasne, że nie każdy. Założyłem, że jeżeli autor pisze o "śmieciuchu", to ma miejsce na takie zabawy. Nawiasem mówiąc po wprowadzeniu nowych uchwał antysmogowych, to "śmieciucha" (klasy < 5) i tak legalnie nie zainstaluje. Obostrzenia są różne w zależności od województwa:

http://czysteogrzewanie.pl/uchwaly-antysmogowe/

Obostrzenia regionalne dotyczą przede wszystkim czasu, kiedy stare, pracujące śmieciuchy będą musiały być złomowane. Od początku roku nie można sprzedawać śmieciuchów, a od lipca nie wolno ich instalować. Tylko kotły z klasą 5, w których nie można spalać śmieci.

pzdr

Możesz podać źródło?

Ustawa jasno wg mnie określa co i kiedy można - "Do kotłów wyprodukowanych, a niewprowadzonych do obrotu ani do użytkowania przed dniem 1 października

2017 r. przepisy niniejszego rozporządzenia stosuje się od dnia 1 lipca 2018 r."

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2017/1690/1

Tak więc nie mieszaj. Do końca czerwca 2018r mogę sobie kupić kocioł zasypowy, pod warunkiem, że był wyprodukowany i nie wprowadzony do obrotu przed 1.10.2017

Zresztą skoro nie można ich sprzedawać to dlaczego piec jest dostępny w każdym sklepie?

https://ezelazny.pl/kociol-defro-optima-komfort-8-kw.html

Edytowane przez eryk77