mayek 17.05.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Cześć wszystkim, dawno mnie to nie było, dom już stoi, ale jak trwoga to do Boga Planuję budowę pergoli na tarasem (podobnej do tej ze zdjęcia). Chciałbym aby jej elementy (poziome belki) były przymocowane bezpośrednio do ściany. I teraz pytanie: Jak przymocować te poziome belki aby te miejsca nie były znacznym mostkiem? W tym miejscu mam 25cm styropianu a później lity beton (nadproże). A może te kilka prętów nie stanowi znaczącego mostka i można się nie przejmować? Z góry dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 17.05.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 - bardzo dobrym materiałem do takich zastosowań ( eliminacji możliwych mostków ) jest PURENIT. Możesz go zastosować jako podkładkę (np. 4cm ) pod np. kątowniki stalowe, mocowane kotwami do ściany nośnej i wychodzące poza obrys muru oraz ( jako element konstrukcyjny ) przygotowane do montażu np. murłaty / rygla drewnianej pergoli. Pomiędzy Perlitem, a licem ściany - styropian, jak w pozostałej części izolacji ściany. Zamiast Perlitu niektórzy kombinują z XPS jako podkładka - może to też jest i pomysł - są jeszcze rozwiązania systemowe dla takich detali, ale droższe od jw pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 17.05.2018 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że pisząc "perlit" masz na myśli purenit?Co do rozwiązań systemowych, jeśli znasz jakieś ogarniające 25cm izolacji to chętnie się zapoznam. Cena nie jest bardzo istotna bo będę montował 4 belki, więc skala jest mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.05.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 - bardzo dobrym materiałem do takich zastosowań ( eliminacji możliwych mostków ) jest PURENIT. Możesz go zastosować jako podkładkę (np. 4cm ) pod np. kątowniki stalowe, mocowane kotwami do ściany nośnej i wychodzące poza obrys muru oraz ( jako element konstrukcyjny ) przygotowane do montażu np. murłaty / rygla drewnianej pergoli. Pomiędzy Perlitem, a licem ściany - styropian, jak w pozostałej części izolacji ściany. Zamiast Perlitu niektórzy kombinują z XPS jako podkładka - może to też jest i pomysł - są jeszcze rozwiązania systemowe dla takich detali, ale droższe od jw pozdrawiam Nie miało być Purenitem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 04.06.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 witam,Też mam 25cm styropianu, też kombinowałem z taką pergolą.Po roku szukania rozwiązania wychodzi na to, że najprościej i najbezpieczniej dać słupy obok ściany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.06.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Nie miało być Purenitem? oczywiście, miałem na myśli PURENIT. Mój błąd, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 04.06.2018 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 witam, Też mam 25cm styropianu, też kombinowałem z taką pergolą. Po roku szukania rozwiązania wychodzi na to, że najprościej i najbezpieczniej dać słupy obok ściany.... Czy możesz wrzucić zdjęcia ze swojego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 05.06.2018 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Jeszcze nie gotowe. Właśnie zamówiłem drzewo na pergolę. Generalnie przy murze będą słupy 14x14, a na nich belka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 05.06.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Chcę zrobić dokładnie tak samo, czyli słupy przy ścianie. Same belki planuję przykręcić wkrętami / kotwami chemicznymi do ściany. Tych kilka mikromostków są dla mnie pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 09.06.2018 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Ja też przymierzam się do pergoli, przy czym u mnie jest tylko 15 cm styropianu. Planuje dać przekładkę z purenitu pomiędzy i przykręcić belkę poziomą na prętach gwint z użyciem kotwy chemicznej. Przy większych grubościach izolacji pewnie zdecydowałbym na konstrukcję z dwoma belkami połączonymi na blisko styku warstwy ocieplenia za pomocą odpowiednich wrębów lub ukrytych złącz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 13.06.2018 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 To ciekawe jak to ugryźć przy np. 32 cm styropianu :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 13.06.2018 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Można "wgryźć" się belką w styropian na odpowiednią grubość, żeby połączenie uzyskało odpowiednią siłę. Być może kotwy chemicznego również mogłyby rozwiązać ten problem, np. odpowiednio gęściej (co 30cm itp). Można podeprzeć na słupach stojących przy ścianie, a górną belkę związać w kilku miejscach ze ścianą szpilką gwintowaną zakotwioną chemicznie. Myślę, że znajdzie się kilka opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 13.06.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Nie lepiej/prościej na etapie budowy zrobić takie "słupy" z betonu jak na zdjęciach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts