Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Energooszczędne połączenie pergoli ze ścianą

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

dawno mnie to nie było, dom już stoi, ale jak trwoga to do Boga ;)

Planuję budowę pergoli na tarasem (podobnej do tej ze zdjęcia). Chciałbym aby jej elementy (poziome belki) były przymocowane bezpośrednio do ściany.

I teraz pytanie: Jak przymocować te poziome belki aby te miejsca nie były znacznym mostkiem? W tym miejscu mam 25cm styropianu a później lity beton (nadproże). A może te kilka prętów nie stanowi znaczącego mostka i można się nie przejmować?

Z góry dzięki za rady.

Zadaszenie_tarasowe_pergola_drewniana_Laria_Addossata2_b.jpg

- bardzo dobrym materiałem do takich zastosowań ( eliminacji możliwych mostków ) jest PURENIT. Możesz go zastosować jako podkładkę (np. 4cm ) pod np. kątowniki stalowe, mocowane kotwami do ściany nośnej i wychodzące poza obrys muru oraz ( jako element konstrukcyjny ) przygotowane do montażu np. murłaty / rygla drewnianej pergoli. Pomiędzy Perlitem, a licem ściany - styropian, jak w pozostałej części izolacji ściany. Zamiast Perlitu niektórzy kombinują z XPS jako podkładka - może to też jest i pomysł :)

- są jeszcze rozwiązania systemowe dla takich detali, ale droższe od jw

pozdrawiam

- bardzo dobrym materiałem do takich zastosowań ( eliminacji możliwych mostków ) jest PURENIT. Możesz go zastosować jako podkładkę (np. 4cm ) pod np. kątowniki stalowe, mocowane kotwami do ściany nośnej i wychodzące poza obrys muru oraz ( jako element konstrukcyjny ) przygotowane do montażu np. murłaty / rygla drewnianej pergoli. Pomiędzy Perlitem, a licem ściany - styropian, jak w pozostałej części izolacji ściany. Zamiast Perlitu niektórzy kombinują z XPS jako podkładka - może to też jest i pomysł :)

- są jeszcze rozwiązania systemowe dla takich detali, ale droższe od jw

pozdrawiam

Nie miało być Purenitem? :)

• 3 weeks później...

Ja też przymierzam się do pergoli, przy czym u mnie jest tylko 15 cm styropianu. Planuje dać przekładkę z purenitu pomiędzy i przykręcić belkę poziomą na prętach gwint z użyciem kotwy chemicznej.

Przy większych grubościach izolacji pewnie zdecydowałbym na konstrukcję z dwoma belkami połączonymi na blisko styku warstwy ocieplenia za pomocą odpowiednich wrębów lub ukrytych złącz.

Można "wgryźć" się belką w styropian na odpowiednią grubość, żeby połączenie uzyskało odpowiednią siłę. Być może kotwy chemicznego również mogłyby rozwiązać ten problem, np. odpowiednio gęściej (co 30cm itp). Można podeprzeć na słupach stojących przy ścianie, a górną belkę związać w kilku miejscach ze ścianą szpilką gwintowaną zakotwioną chemicznie.

Myślę, że znajdzie się kilka opcji :)