Janekk1234 21.05.2018 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Jasne że trzeba na etapie projektu nie spieprzyć podstawowych rzeczy ale nie muszę już teraz planować wysokości szafek .okna beda na normalnym poziomie to i wysokość szafki sie pozniej dopasuje. wystarczy że zaplanuje w salonie gdzie sofa i gdzie stol. W kuchni też wiem gdzie ciąg szafek z blatem zlew i kuchenka oraz stół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 21.05.2018 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 A odnośnie wielkości kuchni i wygody gotowania...pracowalem parę lat jako kucharz w wielu kuchniach i bardzo często były te profesjonalne kuchnie mikroskopijnych rozmiarów a obslugiwaly setki ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 21.05.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Nie bardzo rozumiem czego oczekujesz po forum. W tytule wątku prosisz o pomoc i mówisz Jakby ktoś miał ochotę zapoznać się z rysunkami i wyrazić swoją opinię to będę wdzięczny. a następnie trwasz przy swoim i negujesz dobre rady forumowiczów. Jeśli chcesz się pospierać, napisz wprost A żeby nie robić off topa to napiszę że na Twoim miejscu poszłabym do architekta, określiła jasno potrzeby i możliwości i czekałabym na propozycję. Projekt który przedstawiłeś moim zdaniem jest niefunkcjonalny i wymaga wielu zmian. I tak, Elfir ma rację, gdyż dom mebluje się przed wbiciem łopaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 21.05.2018 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Funkcjonalny? A w którym miejscu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 21.05.2018 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Niefunkcjonalny miało być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 21.05.2018 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Poza tym nie neguje rad , tylko nie zgadzam się że stwierdzeniem ze projektując rozkład pomieszczeń muszę dbać o takie szczegóły jak wysokość szafek w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.05.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Nie miałam na myśli wysokości szafek w kuchni.Po prostu widzę problemy z ustawnością pomieszczeń. Ale ty nie potrzebujesz rad, tylko klakiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 22.05.2018 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Nie miałam na myśli wysokości szafek w kuchni. Po prostu widzę problemy z ustawnością pomieszczeń. Ale ty nie potrzebujesz rad, tylko klakiera. Potrzebuję rad i proszę o podzielenie się jeśli masz uwagi do funcjonalności...tym bardziej od Ciebie, skoro już postawiłaś tego klocka Po rozmowie z projektantem zrezygnowałem z piwnicy...zrobię większy garaż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandwitch 22.05.2018 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Potrzebuję rad i proszę o podzielenie się jeśli masz uwagi do funcjonalności...tym bardziej od Ciebie, skoro już postawiłaś tego klocka Nie robisz nic w kierunku otrzymania ich, mimo że dostałeś prośbę o umeblowanie pomieszczeń. Mamy to sobie zrobić we własnym zakresie, bo tobie się nie chce? Jak szeroki jest pokój 13,53m2 na piętrze i co ma w nim być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 22.05.2018 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Jak szeroki jest pokój 13,53m2 na piętrze i co ma w nim być? Sypialnia tam będzie a cóż może być.... Może to dziwne dla tych co już w projekcie wiedzą gdzie stanie czajnik ale my jeszcze nie mamy ustalone gdzie będą czyje sypialnie...rodzicow i dwójki dzieci. Robimy te 3 pokoje na piętrze równe a potem się pomyśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandwitch 22.05.2018 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Sypialnia tam będzie a cóż może być.... Może to dziwne dla tych co już w projekcie wiedzą gdzie stanie czajnik ale my jeszcze nie mamy ustalone gdzie będą czyje sypialnie...rodzicow i dwójki dzieci. Robimy te 3 pokoje na piętrze równe a potem się pomyśli To co my mamy o tym projekcie powiedzieć? Skąd ja mam wiedzieć, czy ten pokój jest dobrze zaprojektowany, skoro nie wiem, czy tam się ma mieścić łóżko 180x200 cm, czy biurko, czy szafa szeroka na 240cm? Nawet projekty gotowe mają wrysowaną propozycję umeblowania. Nie mam bladego pojęcia czego ty oczekujesz od tego forum. Protip na przyszłość: 13,5 m2 można zaprojektować jako 1x13,5, 2x6,75, 3x4,5. I te trzy pokoje nie są tak samo wygodne w użytkowaniu, a już zwłaszcza bez kontekstu ich funkcji. Więc możesz się mocno przejechać na kierowaniu się powierzchnią podłogi przy ocenie wygody tego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 22.05.2018 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 (edytowane) Jesli mam powiedzmy pokój 3.5 x 4 m , dajmy na to sypialnie lub pokoj dla dziecka, w pokoju normalne okno na jednej ścianie i normalne drzwi na ścianie przeciwleglej to ja nie widzę absolutnie potrzeby na tym etapie analizowania jego funkcjonalności bo te parametry gwarantują że będzie można sensownie ustawić szprzęty domowe w tym pokoju Na piętrze pokoje po 13m2 i żaden z nich nie jest długim prostokatem i to widać na rzutach więc ja nie wiem jak można teraz zepsuć funkcjonalność tych prostych pokoi Edytowane 22 Maja 2018 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 22.05.2018 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 rzuty...zminiejszyłem okno wyjściowe z salonu na taras ale powiększyłem to drugie okno w salonie - teraz jak ktoś wchodzi i rozsuwne wrota do salonu bedą otwarte to bedzie widział wielkie okno ( do podłogi) na drugim końcu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 23.05.2018 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Na piętrze pokoje po 13m2 i żaden z nich nie jest długim prostokatem i to widać na rzutach więc ja nie wiem jak można teraz zepsuć funkcjonalność tych prostych pokoi Och, bardzo prosto Wrzucić gniazdka byle gdzie i byle jak, byle były. A potem meblować. I okaże się, że trzeba się gimnastykować, bo szafa zasłoni gniazdko, bo tutaj dobrze byłoby dać biurko, ale od niego do jakiegokolwiek gniazdka 3m... Ej, serio aż tak boli Cię myślenie, że ciągle powtarzasz "nie widzę absolutnie potrzeby na tym etapie analizowania jego funkcjonalności"? Przecież to tylko ułatwi Ci ogarnięcie wszystkiego w trakcie budowy, wykańczania i meblowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2018 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 nie mówiąc już o tym, że balkon zwykle nie jest wykorzystywany. ok, oranżeria (może warto zrobić zewnętrzne schody z partery do oranżerii?), ale spokojnie cześć balkonu można zabudować po prostu częścią mieszkalną. Albo w ogóle piętro obrócić o 90 stopni (i wszystkie sypialnie od ogrodu zrobić) i zrobić balkon od ogrodu a nie z boku. Tylko takie rzeczy powinien zaplanować architekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 23.05.2018 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 (edytowane) Gniazdka elektryczne nie są brane od uwagę na tym etapie tak samo jak hydraulika. @elfirBalkon w postaci oranżerii to zajefajna sprawa i wolę oranżerie niż powiększać i tak spore pokoje na piętrze. Mamy kilka zwierzaków np kameleon i kot to dla nich będzie raj. Dodam że znów skłaniam sie do piwnicy...Na dłuższym boku ( 10.3m) i tak musimy zrobić fundament na głębokości sąsiada i jego piwnicy, potem projektant sugerował ławy schodkowe a reszta fundamentu na normalnej wysokości. I sugerował normalnie robić podłogę , czyli sporo roboty z wynoszeniem poziomu i zagęszczaniem. A u mnie trzeba będzie podnieść poziom o lekko patrząc 50 cm . Wg mnie to bezsensu. WIęcej kombinowania i robót . Moje założenie jest takie. Zamiast ław schodkowych zrobię te ławy na jednej głębokości, wykop na piwnicę na 1/3 powierzchni , i połozyć na to płyty kanalowe . dodatkowo zyskam na tym że jedną wymaganą ściankę nośną na parterze - tzn. łatwiej będzie ją postawić - w okolicy schodów - będę mógł zrobić bezpośrednio na płycie a nie kopać na to fundament... Edytowane 23 Maja 2018 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 30.05.2018 04:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 (edytowane) Być może aby szybciej ukończyć i moc się cieszyć nowym domem najpierw zrobimy wersję bez budynku gospodarczego i balkonu nad nim.Może lepiej teraz ukończyć czesc główną a z resztą poczekać raz że finansowo łatwiej a dwa że może lepiej poczekać decyzją co i jak zrobić w tym miejscu.... Z drugiej strony dzielenie budowy na dwa etapy i potem znów rozgrzebywanie.... Etap koncepcji prawie za nami. Mam jeszcze kilka spotkań z budowlancami aby omówić kilka spraw. Wentylacja będzie mechaniczna. Nie wiem jak dach zrobić architekt sugeruje attyki z każdej strony a mnie to nie bardzo przekonuje jakieś podgrzewane rynny potem... Nie lepiej normalnie po Bożemu ������czyli z rynnami na krawędzi.... Wejście do domu z jednym małym schodkiem a przed domem jeszcze taki lekko uniesiony teren z kostki. Takie rozwiązania w Irlandii są. Edytowane 30 Maja 2018 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts