Basia_Tomek 19.05.2018 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Witam, Na strychu ma być zasilana: klima, rekuperator, alarm, monitoring, sprzęt sieciowy, automatyka budynku (nieduża). Zacząłem się zastanawiać czy jest sens robić osobną rozdzielnię na strychu? Póki co planowałem pociągnąć tych kilka przewodów z rozdzielni w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 19.05.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Ja bym wszystko wolał mieć w jednej rozdzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.05.2018 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Ja bym wszystko wolał mieć w jednej rozdzielni. A ja nie. Mam prawo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.05.2018 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 (edytowane) Na strychu ma być zasilana: klima, rekuperator, alarm, monitoring, sprzęt sieciowy, automatyka budynku (nieduża). Zacząłem się zastanawiać czy jest sens robić osobną rozdzielnię na strychu? Póki co planowałem pociągnąć tych kilka przewodów z rozdzielni w garażu. Jak chcesz automatykę umieścić w innym miejscu, to jak będziesz sterował główną rozdzielnią? Zrób w tym samym pomieszczeniu - czy w jednej skrzynce, to już temat na osobną dyskusję. Strych będzie ogrzewany, że tam chcesz umieszczać automatykę i monitoring? Klima ma częściej zasilanie do zewnętrznej jednostki. A robienie jej na wysokości to utrudniony serwis. Więc czemu chcesz ją zasilać ze strychu? Reszta gratów to może być jeden obwód. Najlepiej jeszcze z UPS, więc jaki sens dodatkowej rozdzielni? Edytowane 19 Maja 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 22.05.2018 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Witam, Na strychu ma być zasilana: klima, rekuperator, alarm, monitoring, sprzęt sieciowy, automatyka budynku (nieduża). Zacząłem się zastanawiać czy jest sens robić osobną rozdzielnię na strychu? Póki co planowałem pociągnąć tych kilka przewodów z rozdzielni w garażu. Ma sens. U mnie robię osobne rozdzielnice dla parteru, piętra, piwnicy, garażu, fotowoltaiki, licznika i inne. Jak ktoś ma mało obwodów, to może robić osobne, ale przy automatyce i bajerach same wiązki YTDy miałyby ponad metr szerokości pod tynkiem. Ty masz zamiar robić automatykę więc sprawa jest prosta. Ciągnij gruby przewód i zrób nową rozdzielnię. Wyjdzie niewiele drożej ale ułatwi życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 22.05.2018 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Jak chcesz automatykę umieścić w innym miejscu, to jak będziesz sterował główną rozdzielnią? Zrób w tym samym pomieszczeniu - czy w jednej skrzynce, to już temat na osobną dyskusję. Puszczając obok kable od alarmu lub skrętkę i nimi niskonapięciowo sterować przekaźnikami. Można też puścić magistralę np. jak w Satelu i dać INT-IORS do sterowania i pobierania stanu wejść. Znacznie prościej niż wiązki grubych przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts