Mike_Ogrodnik 20.05.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Witam, mam problem ponieważ musiałem położyć na nowo rury kanalizacyjne. Spowodowało to sporą ilość żółtego piachu. Teren mam piaszczysty. Pierwsze 15cm to czarnoziem natomiast (co najmniej 3m w dół) sam czysty żółty piach. Na terenie jest zagłębienie (krater 50cm głębokości pozostałość po oczku wodnym). Rozplantowałem pozostałość ziemi co dało + 3-5cm. Mam zamiar chociaż trochę wyrównać ten teren i nasypać dodatkowo z 10-20cm czarnej ziemi (w szczególności pod trawnik). Moje pytanie. Czy system korzeniowy brzozy się nie zadusi? Drzewa są już sporych rozmiarów, z tego co pamiętam w kilku miejscach były widoczne drobne korzenie i zahaczałem o nie kosząc trawę. O ile maksymalnie bezpiecznie można podnieść teren w przypadku dorosłych brzóz? Czy te 10-20cm może sprawić że mi uschnął? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.05.2018 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Brzoza ma płytki system korzeniowy. A na piaskach na dodatek bardzo rozległy.Omiń trawnikiem brzozy i podsyp ziemię na trawniku. A wokoło brzóz duży obszar z pierwotnym poziomem gruntu (możesz otoczyć krawężnikiem lub palisadą) - czyli zrobić wgłębnik. Zrobisz tam rabatę i przynajmniej liści nie będziesz musiał tam grabić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mike_Ogrodnik 20.05.2018 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 No właśnie problem w tym że ciężko jest odgrodzić trawnik od brzóz. Korony drzew są w samym środku tego dołu. W dodatku dwa drzewa są oddalone od siebie jakieś 110cm więc niewiele. Pomyślałem żeby zrobić zagłębienie do pierwotnego poziomu przy samym pniu i nasypać tam te 10cm kamieni drobnych ozdobnych. Podejrzewam jednak że to nie w samym pniu będzie problem a w systemie korzeniowym. Dam sobie spokój z tym zasypywaniem dołu, ma swój urok. Jednak w dalszym ciągu muszę zamówić trochę lepszej ziemi pod trawnik. po rozplantowaniu ogólnie sam trawnik będzie wyżej z 8-10cm od pierwotnego stanu i martwią mnie te korzenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.05.2018 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 ale dlaczego trudno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mike_Ogrodnik 21.05.2018 05:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Ponieważ liczne rabaty posiadam z tyłu domu, natomiast z przodu chciałem mieć "czysty" ogród tylko cisy brzozy i ładny trawnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.05.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 chyba lepiej zmodyfikować projekt do istniejących warunków? brzozy mozna podsadzić poduchami z cisa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts