Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie suszarki z pralką do jednego gniazdka.

Recommended Posts

Witam forumowiczów.

W łazience posiadam gniazdko podwójne, zabezpieczone esem B16A, przewód miedziany 3x2,5mm2. Według danych producenta pralki, pobierana moc wynosi 2,2kW (wymagane zabezpieczenie 10A), natomiast moc pobierana przez suszarkę to 2,25kW i zabezpieczenie również 10A.

Czy mogę podłączyć oba urządzenia do jednego gniazdka zakładając ich jednoczesną pracę?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Witam forumowiczów.

W łazience posiadam gniazdko podwójne, zabezpieczone esem B16A, przewód miedziany 3x2,5mm2. Według danych producenta pralki, pobierana moc wynosi 2,2kW (wymagane zabezpieczenie 10A), natomiast moc pobierana przez suszarkę to 2,25kW i zabezpieczenie również 10A.

Czy mogę podłączyć oba urządzenia do jednego gniazdka zakładając ich jednoczesną pracę?

Oczywiście że możesz a B16 da Ci znać czy jednocześnie sobie z tym poradzi;-)

No proszę - to już nie ma RCD 2-polowych, do instalacji 1-fazowych ?

Aleś dowalił - koniec świata !!.

Dobrze narysuj schemat jak podłączyć do instalacji jednofazowej dwa odbiorniki których prąd obciążenia podczas pracy wynosi 10 A pod zabezpieczenie główne za licznikowe jednofazowe 16A.

Chyba na głowę upadłeś.

Co ma RCD 2-P 25/003 lub 40/003 A do tych odbiorników ?

Jak brakuje mocy, zwiększamy odpowiednio, zgodnie z życzeniem, dla zabezpieczenia przedlicznikowego np. 25 A i po problemie.

PS. Głupotą jest instalowanie zabezpieczenia głównego zalicznikowego 16 A w instalacjach 1-fazowych.

No tak , tylko jak nastąpił boom na powstawanie spółdzielni i wspólnot to wszyscy się zachłysnęli, a teraz prywatnie to kosztuje zbyt dużo, wymiana instalacji, niekiedy w całym bloku dla osób które mają emerytury (podniesione ostatnio do 1tyś) to kolosalny wydatek. Trzeba czekać, na .. czasy przyszłe czyli na wymianę pokoleniową.

Nie napiszę lepsze bo bardzo sobie cenię tych ludzi, nawet dzisiaj siedziałem na ławce z jednym z nich i słuchałem opowieści o pięknej Polsce za Bugiem..aż łza się kręci.

Ale to nie temat - czekam na odpowiedz autora wątku - to rozwiąże wiele pytań.

Zaraz zamkną wątek. Piszemy nie na temat a autor wątku zamilkł.

Instalacja w mieszkaniu własnościowym. Wydzielona księga wieczysta dla mieszkania.

W załączeniu przesyłam zdjęcia tablicy z zewnątrz oraz podłączeń esów.Gniazdko opisane jako "Łazienka prawa strona" to właśnie gniazdko pralki.

CAM00140.jpg

CAM00141.jpg

CAM00142.jpg

Z tego co widzę przewód napięciowy z różnicówki jest podpięty do wyłączników gniazdkowych.

CAM00143.jpg

Oświetlenie idzie na jednym wyłączniku, który jest podpięty przed różnicówką.

Czy trzeba będzie wymienić esa pralki/suszarki z B16 na B20? Czy instalacja miedziana 3x2,5mm2 wytrzyma?

Ja tak mam tymczasowo i niestety przewody się mocno grzeją jeżeli grzałki obu urządzeń pracują na raz. Nie powinno się ich podłączać do jednego obwodu.

Podłącz do dwóch różnych 3x2,5mm, z osobnymi bezpiecznikami B16 a najlepiej do osobnych faz.

Nie wymieniaj bezpiecznika na 20A, bo to nic nie da.

Jeżeli nie możesz doprowadzić osobnego obwodu, to nie używaj obu urządzeń jednocześnie. Najpierw włącz pralkę. Po np. 15 minutach skończy grzać wodę i wtedy możesz włączyć suszarkę. Pralka potem, poza grzaniem wody nie pobiera dużej mocy.

Suszarka niewyposażona w PC pobiera dużą moc cały czas.

Edytowane przez JanWerbinski

Instalację mam 1 fazową - mieszkanie w bloku. Niedawno był robiony remont i prowadzenie nowego przewodu dla suszarki odpada. Ogólnie suszarka pracuje już pół roku, ale uczuliłem żonę żeby nie włączała obu urządzeń na raz. Pranie przerzuca do suszarki i dopóki nie skończy suszyć to nie nastawia drugiego prania.

Skoro jesteśmy przy temacie zabezpieczeń i przewodów to zapytam jeszcze o klimatyzację.

Przymierzam się do zamontowania klimy w salonie. Producent podaje następujące dane: przewód 3x1,5mm2, pobór prądu 1,9-4,8[A], pobór mocy 390-1100[W] i zaleca zastosowanie wyłącznika C16! W poprzedniej wersji katalogu (2017 rok) nie było dobranego zabezpieczenia a jedynie sugestia, aby było ono nie mniejsze niż 1,5x maksymalny pobór prądu. W związku z tym wywnioskowałem że wystarczy wyłącznik B10. Czy instalacja 3x1,5mm2 może być zabezpieczona wyłącznikiem C16? Jeżeli producent podaje taki wyłącznik to wolę wstawić właśnie taki. Ewentualnie mogę podłączyć klimę przewodem 3x2,5mm2 i mieć spokojną głowę.

Przy tak zabezpieczonej instalacji i tak nie będziesz mógł korzystać z wszystkich odbiorników równocześnie - niestety przekroczysz obciążenie głównego zabezpieczenia które jest zbyt małe.

Przewód o przekroju 1,5 mm2 wytrzyma obciążenie i będzie prawidłowo działać jako zasilanie klimatyzatora, ale zabezpieczenie dla niego niech pozostanie 10A.

Witam forumowiczów.

Możesz najwyższej wywali Tobie zabezpieczenie. Ja mam do jednego i pralkę i suszarkę podłączona i wytrzymuje. Nie myślałem że dojdzie mi suszarka do ubrań. Nie robię prania bo żona wczoraj robiła to bym pomierzył swoją.

No i dałem się przekonać i zdołałem przekonać żonę. Skoro robię remont łazienki to wykucie kilku dodatkowych metrów na osobny przewód dla suszarki nie będzie dużym problemem. Założę B16, przewód 3x2,5mm2 i osobne gniazdko, a do klimy B10 i przewód 3x1,5mm2.

Dziękuję wszystkim za cenne porady.

Czy autor może zamykać temat? Jeżeli nie to proszę moderację o zamknięcie.

No i dałem się przekonać i zdołałem przekonać żonę. Skoro robię remont łazienki to wykucie kilku dodatkowych metrów na osobny przewód dla suszarki nie będzie dużym problemem. Założę B16, przewód 3x2,5mm2 i osobne gniazdko, a do klimy B10 i przewód 3x1,5mm2.

.

Czy ochrona uzupełniająca w postaci wysokoczułego RCD będzie zrealizowana ?