Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie do domu 150m2 wybrać?

Gwiazdoor

Recommended Posts

PC jako dodatkowe źródło do peletu nie ma sensu ekonomicznego. Na PC wydasz tyle, co na paliwo przez wiele, wiele lat. A kocioł i tak musisz utrzymywać i serwisować, więc koszty stałe i tak ponosisz. Do tego niepotrzebnie komplikuje układ.

Co do temperatury - wg najbliższej mi stacji meteo ostatni raz temperatura spadła poniżej -20* w lutym 2012r. Pewnie że dalej od aglomeracji temperatury spadają niżej. Ale sprawdź faktycznie swoją okolicę.

Co do wyliczeń - to trochę jak z dzieckiem. Sprzedawcy, zwłaszcza kotłów na paliwo stałe, nie zauważają, że dzieci już są dorosłe. I nie jest to 1,5 suporka bez żadnej izolacji i trochę trocin na strychu. I polecają kotły zdolne ogrzać dom z zeszłego wieku o podobnej powierzchni. Poza tym często usłyszysz tekst typu "2x mocniejszy nie zaszkodzi - a kosztuje tylko kilka stówek więcej, niż ten słabszy". To zapytaj wtedy, jaki zasobnik polecają, żeby wężownica przekazała wodzie te 25kW. I jaką moc minimalną może taki kocioł osiągnąć - czy może dorzucają gratis bufor, żeby kocioł nie musiał taktować.

Zresztą sam zauważasz, że żadnych obliczeń nie robili.

Wyliczenia możesz zrobić całkiem przyzwoite na http://bdec.builddesk.pl/

Podajesz parametry wszystkich materiałów, jakie okna na której elewacji (względem stron świata), w jakiej lokalizacji itd.

Większość kalkulatorków internetowych nie pyta o wiele - to i wyniki mogą znacząco się różnić od rzeczywistości.

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poległem... Próbowałem zrobić te wyliczenia, ale nie ogarnę tego - za dużo informacji, szczegółów... Po wpisaniu tego co wiem to i tak otrzymuję informację, że kabatura budynku jest niepoprawna.

Sprawdzałem najniższe temperatury w mojej okolicy i w Lutym 2012 oraz w Styczniu 2017 były one w okolicach -23 / -24*C Nie mogę znaleźć informacji gdzie są podane średnie dobowe temperatury są tylko średnie miesięczne. W lutym 2012 było to około -9*C zaś w styczniu 2017 około -8*C.

Nikt ze znajomych nie korzysta z Gazu jak i Pomp Ciepła dlatego boję się po prostu w ciemno wchodzić w tą technologię, boję się tego, że dwa miesiące w roku mojej pracy będę musiał wydać na ogrzewanie...

Gość Arturo72
Nikt ze znajomych nie korzysta z Gazu jak i Pomp Ciepła dlatego boję się po prostu w ciemno wchodzić w tą technologię, boję się tego, że dwa miesiące w roku mojej pracy będę musiał wydać na ogrzewanie...
Ale czego tu2 się bać,fizyki ?Dom zuzyje dokładnie tyle energii ile potrzebuje ni mniej ni więcej. Grzajac gazem,prądem dostarczysz mu dokładnie tyle energii ile on potrzebuje,ni mniej ni więcej.Zapłacisz za tą energię tyle ile kosztuje ni mniej ni więcej.Pompa ciepła ma to do siebie,że dzieki COP redukuje zużycie tej energii z reguły 3 krotnie.Grzajac dom paliwem stałym nie zuzyjesz tyle energii ile potrzebuje dom tylko zuzyjesz jej znacznie więcej bo duża ilość energii wrzucisz kominem.Pompy ciepła pracują już kilkadziesiąt lat a że sąsiedzi nie widzieli i nie słyszeli tzn mieszkają w jaskini.Mój dom potrzebuje 5500kWh energii w sezonie na ogrzanie go do 22st C grzajac gazem za te 5500kWh zaplacilbym ok.1300zl grzajac prądem 1700zl a że od 5 lat grzeje pompą ciepła i mam zredukowane zużycie do 1700kWh płacę 500zl za sezon grzewczy...

• 1 month później...
Mam podobny metraż i też ciężko mi było się zdecydować, ale ostatecznie poszedłem w sprawdzone i tradycyjne kotły gazowe MCR 3 PLU firmy DeDietrich. I muszę przyznać, że jednak tradycyjność = funkcjonalność. Kocił nie sprawia problemów, jest po prostu dobry i solidny. Nie ma co kombinować.

Ile kWh rocznie gazu zużywasz? Ile kosztują coroczne wizyty serwisanta i kominiarza?

Wykonałem obliczenia OZC i teraz stoję w końcu ostatecznie przed decyzją wyboru ogrzewania.

Obliczenia zostały wykonane dla Strefy V ( -24 *C na zewnątrz ), średnia roczna tempereatura 5,5 *C.

Podstawowe wyniki obliczeń budynku:

Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 192,1 m2

Kubatura ogrzewana budynku VH: 468,6 m3

Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 5475 W

Projektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 3438 W

Całkowita projektowa strata ciepła Φ: 8913 W

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 8913 W

Sezonowe zapotrzebowanie na energię na ogrzewanie

Strumień powietrza wentylacyjnego-ogrzewanie Vv,H: 233,3 m3/h

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 54,85 GJ/rok

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 15237 kWh/rok

Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 192 m2

Kubatura ogrzewana budynku VH: 468,6 m3

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 285,5 MJ/(m2·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 79,3 kWh/(m2·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 117,1 MJ/(m3·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 32,5 kWh/(m3·rok)

Temperatury w pomieszczeniach:

Pokoje - 21*C

Salon, kuchnia + biegi komunikacyjne - 20*C

Łazienki - 25*C

Po konsultacji wychodzi, że potrzebna jest pompa ciepła powietrze / powietrze o mocy 9kW + 1kW na ogrzanie wody dla 3-4 osób.

Największe straty są podobno na wentylacji i dobrym rozwiązaniem byłaby wentylacja mechaniczna lecz po zagłębieniu się w temat musiałbym na obecnym etapie budowy robić dewastacje by poprowadzić kanały z takiej wentylacji.

Mogę jeszcze zastosować ocieplenie zewnętrzne ścian budynku zamiast 15cm dam np. 18cm lecz zapotrzebowanie spadnie z tego co mi powiedziano niewiele bo około 5-6%.

Przypomnę - na całym parterze mam ogrzewanie podłogowe + grzejniki w jednym pokoju.

Na piętrze mam podłogówkę tylko w łazience i na korytarzu, w pokojach grzejniki. Dodatkowo w łazienkach też mam grzejniki drabinkowe.

Czy uda mi się założyć jakąś pompę mieszcząc się w cenie 20-25 tys. ? Jeśli tak to za jakimi się rozglądać i czy to w moim przypadku zda egzamin?

straty.jpg

Z moich doświadczeń praktycznych i teoretycznych wynika jedna konkluzja a mianowicie:

Gaz - czysto i bez żadnego prawie udziału osoby w obsłudze oprócz ustawienia temp w pomieszczeniach i włączenia.

- najbardziej korzystny przy dostępie gazu z rurociągu ( najtaniej), przy większym udziale grzania płaszczyznowego w tym ścienne i podłogowe, piecu niskotemperaturowym ,w połączeniu z buforem i odpowiednio wykonana instalacja ktora będzie w stanie regulować to gdzie realnie i w jakiej ilości ma iść ciepło oraz ociepleniem domu jak i samej instalacji świetna sprawa. Jeśli jest większość grzejników tradycyjnych i zle bądź słabo wykonane ocieplenie instalacji i domu oraz wykonanie samej instalacji przez firmę oraz słabszy piec wtedy ludzie mówią ze rachunik za wysokie. Dobrze jest połączyć zrodlo gazowe np z rekuperacja/kominkiem.

Pompa ciepła - fajna sprawa pod warunkiem ogrzewania płaszczyznowego i należy pamiętać o tym samym co przy gazie. Z doświadczenia termin eksploatacji przywidzianej przez producenta należy podzielić przez realnosc używania urządzeń bo jest ona przewidziana na godziny w przeliczeniu na lata czyli jeśli włączymy i będzie chodzić non stop to będzie to krótsza żywotność. No i koszty spore to wszystko gruntowej. Pompa powietrzna dobre uzupełnienie do drugiego źródła ciepła.

Pelet klienci różnie znajdują acz przedział cenowy jakość cena dobrego peletu czyli i kalorycznego i takiego co sie nie zbryla itd mniej więcej 1000-1100 zl za tone. Minusem instalacji trzeba czyscic piec pyl drzewny to nie sadza ale jednak wynieść trzeba, trzeba nasypać. Dobre w przypadku instalacji mieszanych.Acz instalacja powinna byc wykonana odpowiednio by zmniejszyć straty ciepla. No i minusem jest to ze trzeba mieć miejsce na opal i piec trz z podajnikiem sporo zajmuje a lepiej mieć większy niż wrzucać codziennie do niego bo pelet w miarę szybko idzie.

Gość Arturo72
Z moich doświadczeń praktycznych i teoretycznych wynika....

Pompa powietrzna dobre uzupełnienie do drugiego źródła ciepła.

Bzdura i to totalna....

Człowieku,weź się zatem ponownie doucz bo Twoja wiedza praktyczna jak i teoretyczna jest bardzo znikoma.

Nie tylko ja od ładnych paru lat posiadam powietrzną pompę,ja od 5 lat i najniższa temp.jaką odnotowalem to było -26st.C a pompa niczego sobie z tego nie robiąc grzala dalej utrzymując 22,5st.C w domu.

Zatem wg Ciebie po jaką cholerę następne źródło ciepła w domu ?

A gaz ziemny ? Mam przed działką i tam pozostał...

Edytowane przez Arturo72

To powiedz mi specu co ta pompa zrobi bez prądu ? Nie każdy mieszka w mieście gdzie awarie sa rzadkością. A jeśli nawet to powietrzne pompy ciepła wraz z mniejsza temperatura powietrza zewnętrznego zmniejszają sprawność swoja a co za tym idzie i pobór prądu, pozatym jednostk musza pracować i byc przystosowane do pracy w ujemnej temperaturze napewno nie tak malej jak powiedziałeś i sa droższe od większości proponowanych. A jeśli nie kupi sie takiej ktora może pracować przy ujemnych temperaturach to według wytycznych nie może byc stosowana jako jedyne źródło ciepla.

Ugrzać ci ugrzeje ale czy jest to ekonomiczne to juz całkiem inna sprawa wartość współczynników przy -25 najczęściej albo nie znajdziesz albo jest dość ciężko wyszukać ale jak znajdziesz okaże sie ze współczynnik potrafi sporo spasc zaciekawionych wysyłam do https://www.instalator.pl/2016/10/cop-powietrznych-pomp-ciepla/

Gość Arturo72
To powiedz mi specu co ta pompa zrobi bez prądu ? Nie każdy mieszka w mieście gdzie awarie sa rzadkością. A jeśli nawet to powietrzne pompy ciepła wraz z mniejsza temperatura powietrza zewnętrznego zmniejszają sprawność swoja a co za tym idzie i pobór prądu, pozatym jednostk musza pracować i byc przystosowane do pracy w ujemnej temperaturze napewno nie tak malej jak powiedziałeś i sa droższe od większości proponowanych. A jeśli nie kupi sie takiej ktora może pracować przy ujemnych temperaturach to według wytycznych nie może byc stosowana jako jedyne źródło ciepla.

Tak się złożyło,że mieszkam na wsi i nie przypominam sobie braku prądu dłużej niż 8h. To po pierwsze.

Po drugie dom przy takich temp.wychladza się 1-1,5st.C na dobę i raczej nie zamarzne przez kilka dni braku prądu gdyby była wojna,oczywiście mówimy o nowych domach i mój 5 letni też tak traktuje.

Po trzecie,mój dom przy -20st.C potrzebuje źródła ciepła o mocy 3,5kW także pompa np.panas czy samsung 7-9kW w cenie max.22tys.zl spokojnie by to ogarnęła a posiadam Panasa T-CAP 9kW którego można kupić za 25tys.zl co mi daje większą moc i to ,że pompa przy -20st.C pracuje jedynie 10h/dobę wykorzystując 100% tańszą taryfę.

Po czwarte roczne zużycie energii za c.o+cwu to w przeciągu 5 lat przedział 3100-3300 kWh co przekładając na PLN daje nie cały 1000zl rocznie.

Temat wałkowany na forum już z 1000 razy.

Prawie żadne źródło ciepła nie będzie działać bez prądu - i jakikolwiek piec i gaz wymagają choćby pracy pompek obiegowych. Jedynie prosty kominek bez płaszcza wodnego daje radę. Nowy, dobrze ocieplony dom, przez dzień czy dwa bez ogrzewania nie wychłodzi się zbytnio. A dwa dni bez prądu, to musiałaby nie wiem jaka katastrofa być.

Każda sensowna pompa ciepła daje radę w ujemnych temperaturach. Dobrze dobrana nawet w -20 spokojnie ogrzeje dom, wiec dodatkowe źródło ciepła jest bez sensu.

Ugrzać ci ugrzeje ale czy jest to ekonomiczne to juz całkiem inna sprawa wartość współczynników przy -25 najczęściej albo nie znajdziesz albo jest dość ciężko wyszukać ale jak znajdziesz okaże sie ze współczynnik potrafi sporo spasc zaciekawionych wysyłam do https://www.instalator.pl/2016/10/cop-powietrznych-pomp-ciepla/

Ile godzin w roku masz temperaturę -25 stopni?

Edytowane przez Nurek_

Gwarantuje ze prądu czasem brak i do tygodnia w niektórych miejscach w kraju i to norma spowodowana stara infrastruktura bądź wichura i drzewami. I nie to nie rzadkość choc na tvn i wp nic o tym nie piszą. Reasumując każdy instaluje co woli według własnych doświadczeń życiowych, wystarczy kupic ups 500-600zl) i dwa dni kazda instalacja na pompach pojdzie przy braku prądu.

Tak się złożyło,że mieszkam na wsi i nie przypominam sobie braku prądu dłużej niż 8h. To po pierwsze.

Po drugie dom przy takich temp.wychladza się 1-1,5st.C na dobę i raczej nie zamarzne przez kilka dni braku prądu gdyby była wojna,oczywiście mówimy o nowych domach i mój 5 letni też tak traktuje.

Po trzecie,mój dom przy -20st.C potrzebuje źródła ciepła o mocy 3,5kW także pompa np.panas czy samsung 7-9kW w cenie max.22tys.zl spokojnie by to ogarnęła a posiadam Panasa T-CAP 9kW którego można kupić za 25tys.zl co mi daje większą moc i to ,że pompa przy -20st.C pracuje jedynie 10h/dobę wykorzystując 100% tańszą taryfę.

Po czwarte roczne zużycie energii za c.o+cwu to w przeciągu 5 lat przedział 3100-3300 kWh co przekładając na PLN daje nie cały 1000zl rocznie.

:lol2::lol2::lol2:

...

Znając tą ilość energii dzielisz przez COP3,następnie mnożysz to przez cenę 1kWh i wychodzi Ci rachunek w PLN za ogrzewanie.

Przykład na podstawie mojego domu:

Dom potrzebuje ok.5900kWh dzielilem to przez 3 czyli wychodzi ok.2000kWh i mnoże to przez 0,30zl i od 4 lat wychodzi podobnie czyli ok.500-600zl za samo ogrzewanie za sezon grzewczy.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?345028-Gaz-ziemny-vs-powietrzna-pompa-ciepła&p=7636284&viewfull=1#post7636284

:lol2::lol2::lol2:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221532-Czy-będzie-zakaz-palenia-węglem&p=6245462&viewfull=1#post6245462

tu piszesz o 7 tys/kwh na dom 150m2 , równowartosci 2400 zł

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221532-Czy-będzie-zakaz-palenia-węglem&p=7631472&viewfull=1#post7631472

tu piszesz o 1700 zł na 120m2

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?345028-Gaz-ziemny-vs-powietrzna-pompa-ciepła&p=7636284#post7636284

tu piszesz już tylko o 500-600zł ,zgubiłeś gdzieś chyba "jedynkę z przodu" , dzielisz przez cop 3 , a w stopce jak byk masz zapisane cop 1

:jawdrop:

a tutaj piszesz o szczęsliwych użytkownikach pomp , którzy nie piszą na forach

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?345028-Gaz-ziemny-vs-powietrzna-pompa-ciepła&p=7631794#post7631794

więc po co te prawie 14 tyś postów , bo nie mam zamiaru dokładnie analizować

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?128935-ile-pellet-pelletów-zużyliście-w-tym-i-w-zeszłym-sezonie&p=7636702&viewfull=1#post7636702

Tak jak powiedziałem nie mowie ze pompa to zle rozwiązanie ale z mojego punktu widzenia nie idealne z Twojego jak widzę wręcz odwrotnie. Każdy dobiera do swoich potrzeb;) nie ma rozwiązań idealnych bo każdy by miał tylko te sa rozwiązania dobre do konkretnych warunków. Czy chcesz mi powiedzieć ze pompa to zloty gral ogrzewnictwa?

U mnie w okolicy raczej nie zdarzają się braki w dostawie prądu, a jeśli już to jest to max. kilka-kilkanaście godzin, co bywa na prawdę rzadko.

Fajnie, że dyskusja się ożywiła ale czy ktoś może coś więcej powiedzieć na temat tego jak wielkim problemem są u mnie grzejniki przy zastosowaniu pompy? Oraz jakimi modelami powinienem się zainteresować?

Gość Arturo72

Z czym masz problem ? Z bezmyslnym czytaniem to widać.

A więc jak dla tluka tym razem po malu powtórzę:

Dom mam z zapotrzebowaniem ok.45kWh/m2/rok czyli zużycie na OGRZEWANIE 125m2 wyniesie 45*125=5600kWh co przy COP daje zużycie jakieś 1800kWh czyli ok. 500zl za OGRZEWANIE.

Ale grzeje również CWU dla 3 osób i zużycie na CWU roczne to jest ok.1400-1500kWh czyli ok.400zl.

Razem ROCZNE zużycie energii na OGRZEWANIE I CWU wychodzi ok.3300kWh co daje 1000zl za ROK KALENDARZOWY.

Na drugi raz czytaj pomału i ze zrozumieniem...

A "cop1" w stopce jest dla tlukow...

Edytowane przez Arturo72