ghostoen 28.08.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Tak kolega to ujął ładnie ze sa rozne potrzeby o czym mowie i można schować lub zostawić na wierzchu. Dwa ze ta strona z allegro ma cenę pompy przy zamówieniu z montażem i wtedy jest w tej cenie czyli dodatkowo doliczamy vat lub robociznę za montaż i za instalacje do domu plus robociznę i wychodzi juz spora suma. Myślę ze większa niż na gaz. A i jeszcze jedno stacje mir robią niektórzy ale można również upakować to w 2-3 schludnych skrzynkach jako grupy pompowe i juz nie wygląda ani nie zajmuje tyle miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.08.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Tak kolega to ujął ładnie ze sa rozne potrzeby o czym mowie i można schować lub zostawić na wierzchu. Dwa ze ta strona z allegro ma cenę pompy przy zamówieniu z montażem i wtedy jest w tej cenie czyli dodatkowo doliczamy vat lub robociznę za montaż i za instalacje do domu plus robociznę i wychodzi juz spora suma. Myślę ze większa niż na gaz. A i jeszcze jedno stacje mir robią niektórzy ale można również upakować to w 2-3 schludnych skrzynkach jako grupy pompowe i juz nie wygląda ani nie zajmuje tyle miejsca schludnosc to jedno drugie to kasa całkiem spora i nie potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostoen 28.08.2018 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Np przykład kolega zajmuje sie stolarka dachowa i w swoim fachu pozostaje z dużą ilością odpadów drewnianych ( belki/laty itp) mając to za darmo i póki nie zmieni branży wydaje ci sie ze taniej dla niego będzie posiadać pompę czy np tak jak ma obecnie kominek z płaszczem wodnym grzeje dom i cwu plus piec dwufunkcyjny buderus z zasobnikiem wody na gaz ? Gdy pali kominkiem opal ma za darmo i ponosi koszty jedynie za działanie zawory i pomp. Ewentualnie może przepalić w kominku i dobijać o różnice piecem dodam ze ma tez solary. Różne potrzeby rozne rozwiązania, a i dom masz stosunkowo kompaktowy wątpię byś sie zmieścił w swojej kwocie przy 170-180 metrach użytkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.08.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 schludnosc to jedno drugie to kasa całkiem spora i nie potrzebna. Niepotrzebna? to trzeba było nie dawać pexa w podłogę Czy w tradycyjną instalację czy w tą "schowaną" trzeba włożyć kasę, tego się nie uniknie chyba że rozpalić ognisko w salonie Są różne domy, różne instalacje a Ty rozważasz tylko swój nowy dom, pisze Ci od lat. Na forum nie jest tak że wszyscy mają nowe małe domki jak Twój i to tylko tyle nas różni, ja jak i jeszcze więcej osób patrzy na to globalnie a nie z punktu widzenia jednostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostoen 28.08.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Dokladnie ... A jeśli chodzi o osprzęt do schludnej instalacji łącznie z piecem czy to gaz czy stale to jeśli nie będziemy wydziwiać ze chcemy sterować temp z komórki itp tylko zwykła automatyka względem np wytycznych w pokojach i czujnika pogodowego z grubymi elementami typu zasobnik/ wymiennik in dwie grupy pompowe i piec swobodnie sie zmieścimy w cenie twojej pompy. A przy gazie zostanie k na kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 28.08.2018 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Panowie a jak mogę obliczyć ile będzie mnie kosztowało ogrzewanie danym urządzeniem grzewczym jeśli znam zapotrzebowanie budynku na ciepło ? Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH: 15237kWh/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.08.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Panowie a jak mogę obliczyć ile będzie mnie kosztowało ogrzewanie danym urządzeniem grzewczym jeśli znam zapotrzebowanie budynku na ciepło ? Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH: 15237kWh/rok 1kWh to koszt: -z gazu ok.0,22zl -z prądu w taryfę G12W ok.0,30zl (trzeba mieć możliwość akumulacji) -z pompy ciepła w taryfie G12W ok.0,10zl (trzeba mieć możliwość akumulacji) -z pelletu w zależności od ceny 0,15-0,20zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 28.08.2018 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 A o co chodzi z tą akumulacją? Patrze na cennik i koszt prądu w taryfie G12 u mnie to 19gr. tylko, że do tego trzeba doliczyć pewnie przesyłowe i inne pierdoły...jak dobrze czytam to jest to 6gr za 1kWh czyli z 19gr robi nam się 25gr Zakładając że grzeje 100% w tańszej taryfie co jest nie realne, na rok zapłacę za ogrzewanie 15237 x 0,25gr = 3800zł ? Coś mi to nie pasuje... Teraz mieszkam w starym nieocieplonym 2 piętrowym domu, ze starymi oknami i przez rok w śmieciuchu spalimy około 4 tony węgla i 4m3 miękkiego drewna...to i tak taniej niż wychodziłoby ogrzanie mojego nowego mieszkania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.08.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 A o co chodzi z tą akumulacją? Patrze na cennik i koszt prądu w taryfie G12 u mnie to 19gr. tylko, że do tego trzeba doliczyć pewnie przesyłowe i inne pierdoły...jak dobrze czytam to jest to 6gr za 1kWh czyli z 19gr robi nam się 25gr Zakładając że grzeje 100% w tańszej taryfie co jest nie realne, na rok zapłacę za ogrzewanie 15237 x 0,25gr = 3800zł ? Coś mi to nie pasuje... Teraz mieszkam w starym nieocieplonym 2 piętrowym domu, ze starymi oknami i przez rok w śmieciuchu spalimy około 4 tony węgla i 4m3 miękkiego drewna...to i tak taniej niż wychodziłoby ogrzanie mojego nowego mieszkania... Nierealne w przypadku grzejników ściennych bez bufora a calkowicie realne w przypadku grubszej wylewki. Na tym polega nieświadomość i mit że ogrzewanie prądem jest drogie. Gdyby nie pompa ciepła grzalbym prądem i za ogrzewanie placilbym ok 1600zl dlatego gaz został przed działką bo był drogi inwestycyjnie a nieznacznie tańszy eksploatacyjnie niż prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.08.2018 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Ja mam taryfę dla luzaków ( G11 ) bo lubię swobodę i nie będą tu naginał faktów że prąd kosztuje mnie 29gr/kwh bo to właśnie byłoby naginaniem faktów z tym że tyle podał mi nawet gostek na infolinii Taurona. Jak zapytałem ile kosztuje to ze wszystkim, przesyły, sryły itp to okazało się że jednak nie 29 a 52gr. Nie przeginać pały panowie bo kogoś w bagno można wpuścić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 28.08.2018 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Nierealne w przypadku grzejników ściennych bez bufora a calkowicie realne w przypadku grubszej wylewki. Na tym polega nieświadomość i mit że ogrzewanie prądem jest drogie. Gdyby nie pompa ciepła grzalbym prądem i za ogrzewanie placilbym ok 1600zl dlatego gaz został przed działką bo był drogi inwestycyjnie a nieznacznie tańszy eksploatacyjnie niż prąd. Ja zakładam, że w praktyce wychodzi to około 80-85% na tańszej taryfie i 15-20% na droższej ( w skali roku ) bo wiadomo, że jak nie ma dużych mrozów to zapotrzebowanie na ciepło jest mniejsze. U mnie wylewki są standardowe około 6cm więc na akumulację bym tutaj nie liczył... no i tym bardziej że mam grzejniki w pokojach. Koszt pompy nie jest mały, do tego koszt ogrzewania jak wychodzi około 3800zł + jeszcze ciepła woda do tego to na prawdę sporo. Przy pelecie tego się nie doliczę, bo dochodzą duże straty które idą w komin i tutaj można się pomylić. Spore to zapotrzebowanie na ciepło mi wyszło 79,3kWh/m2. W projekcie miałem zapotrzebowanie 14688kWh, z głównych rzeczy zmieniłem tylko bloczek komórkowy odm. 600 na 500, ale za to wełny mam 25cm na skosach + 30cm sufit gdzie w projekcie jest wszędzie 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.08.2018 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 No tak wychodzi a gostek na infolinii pierdzieli mi o 29-ciu groszach Na książeczce mam prognozę coś około 470kWh/miesiąc, płacę coś między 240 a 250pln za prąd to gdzie reszta? Gdyby było 29 to powinienem płacić bliżej 140 a nie 240. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 28.08.2018 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 To suma sumarum pompa ciepła wychodzi drogo, bo prąd jak widać, po wszystkich opłatach jest drogi... To czemu wszyscy piszą, że się opłaca jak mi ni jak nie wychodzi żeby się opłacało, albo coś źle liczę...?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.08.2018 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 To suma sumarum pompa ciepła wychodzi drogo, bo prąd jak widać, po wszystkich opłatach jest drogi... To czemu wszyscy piszą, że się opłaca jak mi ni jak nie wychodzi żeby się opłacało, albo coś źle liczę...?! Dzielisz rachunek przez COP czyli 3. Wyżej Ci napisałem,że gdybym grzal prądem zużycie energii na ogrzewanie byłoby ok.5600kWh,grzeje 100% w taniej taryfie bo tak właśnie budowalem dom i wtedy prądem placilbym za ogrzewanie ok.1600zl. A że grzeje pompą ciepła z COP zużycie na ogrzewanie wychodzi ok.1800kWh i też w taniej taryfie czyli ok.500zl Panial ? Gdybym grzal gazem te 5600kWh dawaloby ok 1300zl i dlatego przy znacznie drozszej inwestycji w gaz a malych zyskach w eksploatacji olalem gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 28.08.2018 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Ale to wszystko zagmatwane... Czyli moje 3800 należy podzielić przez 3 tak ? Gdybym miał pompę bardziej wydajną np. COP4 to te koszty będą jeszcze niższe tak? Patrząc realnie - masz powierzchnie grzaną 125m2 i zapotrzebowanie 40kWh/m2/rok czyli 5000kWh na rok i ogrzewasz dom za około 500zł tak ?Czyli u mnie przy zapotrzebowaniu około 15000kWh byłby to koszt około 1500zł tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.08.2018 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Nie znam się na pompach a czytam jak mam czas i nie tylko o pompach ale raczej źle to liczysz Mam doświadczenie w "brudnym" ogrzewaniu i mogę Ci napisać tyle że na takie domy jak Twój jak się już ktoś bardzo upiera na to "brudne" grzanie daje kociołki max 12kW i jeszcze są dużo za duże. Nie będzie wesoło w pierwszym roku ale domu nie budujesz na rok i czym byś go nie grzał to i tak ten pierwszy rok wyjdzie drogo. Nie jestem fachowcem od obliczeń a tylko widzę to co widzę Praktycznie nie wiem czy kiedyś będziesz potrzebował tam więcej jak 6 do 7kW max i to w duże mrozy. Strop ociepliłeś bardziej jak było założone, efekt będzie taki że te grzejniki na górze rzadko kiedy będą Ci się uruchamiać do grzania, to co pójdzie schodami po prostu nie będzie miało jak spieprzyć z chałupy bo ocieplenie to zatrzyma Nie bój się pompy, bo możesz za jakiś czas żałować ale będzie już za późno trochę bo kasa pajdiot w pi...u a utrapienie zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.08.2018 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Ale to wszystko zagmatwane... Czyli moje 3800 należy podzielić przez 3 tak ? Gdybym miał pompę bardziej wydajną np. COP4 to te koszty będą jeszcze niższe tak? Patrząc realnie - masz powierzchnie grzaną 125m2 i zapotrzebowanie 40kWh/m2/rok czyli 5000kWh na rok i ogrzewasz dom za około 500zł tak ? Czyli u mnie przy zapotrzebowaniu około 15000kWh byłby to koszt około 1500zł tak ? Mniej/więcej tak Nic nie jest zagmatwane Artur lubi trochę koloryzować jak mowa o pompach ale biorąc małą poprawkę nie będzie źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.08.2018 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Ale to wszystko zagmatwane... Czyli moje 3800 należy podzielić przez 3 tak ? Gdybym miał pompę bardziej wydajną np. COP4 to te koszty będą jeszcze niższe tak? Patrząc realnie - masz powierzchnie grzaną 125m2 i zapotrzebowanie 40kWh/m2/rok czyli 5000kWh na rok i ogrzewasz dom za około 500zł tak ? Czyli u mnie przy zapotrzebowaniu około 15000kWh byłby to koszt około 1500zł tak ? Proste jak drut,wystarczy wiedzieć,że pompa ciepła grzeje z COP czyli mniej zużywa energii za to co wytworzy czyli grzeje ze średnia sprawnością 300% czyli COP3. Twoj dom potrzebuje 15000kWh i tyle pompa wytworzy ale przy tym zuzyje 15000/3=5000kWh. I teraz zależnie od tego w jakiej jesteś taryfie czyli w jakiej cenie masz kWh tyle zapłacisz. A mój dom tak jak piszesz,na ogrzewanie potrzebuje 5600kWh czyli dzięki COP faktyczne zużycie energii na ogrzewanie zależnie od sezonu wynosi 1500-1800kWh. Grzeje w taniej taryfie przy 0,30zl za kWh w Tauron Gliwice i wychodzi ok 500zl za sezon grzewczy. Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.08.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Po tylu latach doczekałem w końcu chwili że choć jeden pompiarz nie pitoli o prądzie za 8 czy 10gr No dwóch. Vampe zaczynam Cię lubić, hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) Po tylu latach doczekałem w końcu chwili że choć jeden pompiarz nie pitoli o prądzie za 8 czy 10gr No dwóch. Vampe zaczynam Cię lubić, hehe Ale Vampe ma starszy dom,bez podlogowki i siłą rzeczy musi "grzać" cały czas a nie jedynie "uzupełniać" straty akumulatora jakim jest betonowa wylewka. W moim przypadku jak i w większości przypadkach świadomych inwestorów grzejacych prądem czy pompą to podlogowka czy płyta powoduje to,że wystarczy "uzupełnienie" czy doładowanie "akumulatora" tylko w tańszej taryfie gdzie cena kWh to ok.0,30zl a dzięki cop3 koszt kWh wychodzi na poziome 0,10zl i poniżej. To też nie magia. Żeby uprzedzić standardowe twierdzenie,że później jest drożej odpowiem,że to kolejny mit. W taryfie G12W gdzie każdy CALY weekend obowiązuje cena kWh 0,30zl i gdzie występuje większe zużycie energii niż w całym tygodniu koszt 1kWh energii na potrzeby bytowe domu wychodzi ok.0,36zl.czyli znacznie taniej niż w G11. Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts