Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie do domu 150m2 wybrać?

Gwiazdoor

Recommended Posts

Policzyłem to sobie na spokojnie - zapotrzebowanie dla budynku 5000kWh, obliczenia w taryfie G12w

Założyłem, że będę grzał 75% w tańszej taryfie i 25% w droższej. Koszt tańszej to 25gr, droższej 69gr. ( dochodzi do tego jeszcze opłata za ilość zużytych kWh ale to jakieś śmieszne pieniądze ).

W tańszej pobieramy około 3750kWh w droższej około 1250kWh, co daje 937,50zł oraz 862,50zł.w sumie 1800zł. Wydaje mi się że to jest realne założenie w moim przypadku. biorąc nawet jeszcze większy margines błędu myślę, że kwoty 2000-2200zł nie powinienem przekroczyć. Jeśli będzie mniej to super ale ważne by nie było drożej.

Teraz pozostaje pytanie - dla różnych temperatur pompy mają różne COP - na które zwracać uwagę do wykonywania takich obliczeń ?

@karoka65

Bardzo spodobał mi się twój post, w którym piszesz o tym jak to w praktyce wygląda. Ma to jakiś logiczny sens i chciałbym żeby to właśnie tak wyglądało. Na całym dole mam praktycznie podłogówkę, prócz jednego pokoju, na górze jest ona również na korytarzu więc to ciepło przy otwartych drzwiach w pokojach też powinno się do nich przenosić prawda?

Na skosach więcej wełny już nie dam, ale jak zostanie mi ( a raczej zostanie ze 3 rolki ) to dołożę jeszcze na sufitach od góry po 7cm bo podłogi na szczęście jeszcze od góry na strychu nie przybiłem a zostały mi łaty 5cm. to nadbije na jętki i będzie miejsce na trochę więcej wełny. Reszty już nie polepszę, grzejników zmieniać raczej nie będę ale widzę, że to nie jest jakaś tragedia bo w sumie ponad połowa budynku jest w podłogówce.

Potrzebuję pompę 8,9kW według OZC + do tego trzeba ogrzać wodę dla 4 osób na chwile obecną. Czy taka pompa Panasonic T-CAP 9kW nie będzie za mała? Rozważyć zakup wersji T-Cap 12kW ? Myślałem jeszcze nad Daikin Altherma III , która rozwiązałaby problem grzejników. ale z nią na pewno nie zmieszczę się w kwocie 25 tys. do tego maksymalna moc to 8kW, w przyszłym roku ma być podobno 11kW.

Ta moc, 8,9kW to jak dobrze rozumie jest potrzebna w najmroźniejszy dzień według obliczeń tak?

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No widać ze zacząłeś jarzyć :)

Ja tam na pompach się nie znam pisze o tym co widzę u klientów którzy palą wunglem, wiem jakie mają duże domy, mniej/więcej jak ocieplone, ja to praktyk więcej jestem jak "liczydło" :)

Gościu zrobił sobie instalację mieszaną, dół podłoga, góra grzejniki, dom 201m, sparł się na groszka, lokalni instalatorzy kręcili się między 25 a 32kW.

Udało mi się go przekonać że 12 wystarczy.

Zamieszkał, zaczął grzać i za jakiś czas dzwoni: panie wiesławie jak ja mam tego grzejniki na górze rozhulać i sprawdzić?

Co rozkręcę termostaty na full to na chwilkę robią się ciepłe i zaraz stygną a na górze sauna.

Tak to wygląda jak się nie żałuje na ocieplenie :)

Z tego co tu doczytałem to właśnie nowa Altherma 3 może zasilać nawet grzejniki temperaturą do 65 stopni, to nowa pompa już na R32 to i chyba te całe zgłoszenia nie obowiązują. Bez hydroboxa powinieneś zmieścić się w cenie za 8kW, tak mi się wydaje.

Gość Arturo72
To Ty na grzejnikach pompą grzejesz?

Czytałem że podobno to głupota i się nie da? :)

Oczywiście,że się da ale główna zasada przy pompie to taka,że im niższa temp.zasilania tym wyższa sprawność czyli COP pompy czyli niższe zużycie energii.

Dlatego jeśli mają być grzejniki ścienne to takie żeby przy jak najniższej temp.zasilania zapewniały odpowiednią moc grzewczą.

Szczerze powiedziawszy grzanie pompą z zasilaniem np.60st.C to dla mnie właśnie taka głupota ;)

Próbuję obliczyć o ile muszę przewymiarować grzejniki aby odpowiednio ogrzały dane pomieszczenie.

Mam do was pytanie - czy dla temperatury powrotu na grzejnikach są jakieś ustalone normy? Przeliczając dla takiego grzejnika temperaturę zasilania 35*C dla powrotu powinienem przeliczyć 25*C ?

Przy tych grzejnikach, które mam wychodzi, że są lekko przewymiarowane dla temperatury 45/35/21. Przykładowo zapotrzebowanie pomieszczenia 706W a u mnie przy takim obliczeniu jak wyżej wychodzi 840W.

• 4 weeks później...

Witam,

Pompa ciepła może współpracować zarówno z ogrzewaniem podłogowym, jak i z grzejnikowym. Jednak wyższa sprawność pompy ciepła uzyskiwana jest w przypadku pracy z jak najniższą temperaturą zasilania. Dlatego zaleca się, aby różnica temperatury pomiędzy zasilaniem a powrotem instalacji CO wynosiła 7K. W związku z tym lepsze parametry pracy będą występowały przy jej współpracy z ogrzewaniem podłogowym.

W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o pompach ciepła zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

• 1 year później...
Ja postawiłem na piec na pellet i drewno i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Ważny jest nie tylko wybór samego systemu, ale też producenta, który zapewnia doskonałej jakości sprzęt.

Widzę, że kolega nowy, może jakieś szczegóły co do obiektu? Jeśli to nowy budynek, to kotłem na paliwo stałe nie ma się co chwalić. Co jest takiego wygodnego, fajnego w Twoim rozwiązaniu?

Chodzi mi o coś takiego: http://promiennik.pl/produkty. Jestem bardzo ciekawy jak to się sprawdza w praktyce.

Mam w domku letniskowym. Przy sporadycznym ogrzewaniu ma sens. W domu, przez marną akumulację, nie ma sensu (grzanie w duzej mierze drogim prądem).