zbychow 21.05.2018 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Witam Wszystkich Proszę o poradę . Mam zamiar trochę zmodernizować kotłownie i nie mogę się zdecydować co wybrać czy pompę ciepła pow-woda czy kocioł gazowy. Obecnie ogrzewam groszkiem plus zasobnik 300l na cwu , gaz mam już w domu. Budynek ok 145 m2 - stare budownictwo, ściany (pustak - pustka pow- cegła pełna) dodatkowo ocieplone 15 cm styropianem grafit , strop też 15cm grafitem. Dwie kondygnacje mieszkalne plus poddasze niezagospodarowane, wentylacja z rekuperacją. Pompa ciepła raczej jeśli już to LG 9kw pewnie wolałbym Panasa T-cap ale te koszty Kocioł kondensacyjny to może Termet albo jakiś inny max 20 kW z niską mocą minimalną - instalatorzy odradzają mniejszy . Stary zasobnik wymieniłbym na mniejszy ok 150l - 4 osoby korzystające . U mnie minusem jest ogrzewanie mieszane - w większości grzejniki oraz podłogówka (dwa pokoje możliwe docelowo kolejne dwa) Może uda mi się wkleić prowizoryczny schemat układu. Poprzedni instalator przygotował dwa wypusty pod ewentualny k. gazowy natomiast obecni mówią, że to kiepskie rozwiązanie i najlepiej sprzęgło/ bufor. Stary kocioł chciałbym na razie zachować awaryjnie. O pompach im więcej tutaj czytam tym mniej wiem . Nie wiem również jak najkorzystniej się wpiąć w istniejącą instalacje co instalator to inne pomysły. Może Wasze sugestie trochę mi pomogą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.05.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Stary dom więc zapewne grzejniki .. Oosbiście jak masz gaz to wybrałbym ogrzewanie gazem ... I tak przy starym domu nie ma szans na grzanie tylko w II taryfie , a dodatkowo grzejniki nie pozwolą na zbyt wysokie COP. Jak dla mnie kocioł na gaz , ale na pewno nie 20kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 21.05.2018 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Ja gazu nie mam. Teoretycznie mógłbym mieć. Jak liczyłem to różnica kotłownia gazowa (dobry kocioł, przyłącze, sprzęgła, itd...) vs PC PW wyszło różnicy 11k PLN. Zwrot raczej długi bądź wogóle. ALE świadomość nie posiadania gazu w domu - bezcenna. Żeby nie było, przez całe życie z gazem w bloku i nie pamiętam kiedy ostatnio wybuchlismy, ale mimo wszystko bez gazu chyba lepiej. Natomiast u ciebie jak masz gaz, nie masz podlogówki prawie wogóle to musiałbyś być gorącym zwolennikiem PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 21.05.2018 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Instalacja mieszana podnosi koszty inwestycji. Musisz mieć bufor/sprzęgło plus dodatkowe pompy obiegowe. Do tego dochodzi jeszcze cena pompy. Innym rozwiązaniem jest założenie większych grzejników lub klimakonwektorów, które są drogie. Sam miałem połowę domu w grzejnikach i przy montażu pompy miałem w planie, że wymienię je na ogrzewanie podłogowe. Ja tej zimy grzałem max.45 stopni bo pompę mam wpiętą bezpośrednio w instalacje. Efekt taki,że tam gdzie podłogówka było 24 stopnie, a tam gdzie grzejniki max 20 stopni. Pompa ciepła najlepiej sprawdza się z ogrzewaniem podłogowym, tak więc na twoim miejscu raczej starałbym się wymienić grzejniki (jeśli to możliwe), niż inwestować w tą całą aparaturę. Oczywiście pompa da sobie radę przy grzejnikach. Musisz to sobie policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 21.05.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Jeśli masz gaz to nie ma nad czym się zastanawiać i trzeba brać gaz. Jak ktoś robi od zera to już rzeba policzyć, ale przy pompie powietrznej i taryfie G11 gaz zawsze wychodzi taniej jeśli przyłacze jest dość tanie i opłaty abonamentowe nie są duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 21.05.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Dlaczego w G11 ma być drożej niż gaz?Z średniorocznym COP=3 wychodzi cena kwh=0,2PLN, a gaz przy podliczeniu wszystkich opłat stałych 0,23PLN/kwh. Dla prądu opłat stałych nie liczę bo i tak prąd musisz mieć i nieważne czy masz PC czy gaz to i tak je zapłacisz.Ja zakładam, że w najgorszym przypadku PC będzie mnie kosztować tyle co gaz. ALE tak jak pisałem świadomość nie posiadania gazu jest bezcenna. Jak dorzucisz G12w i grzanie w taniej to już gaz przegrywa. Oczywiście licząc całą inwestycję to wygląda zupełnie inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 22.05.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Masz dwie możliwościPierwsza - kocioł gazowy. Pomyśl o kotle Daikin. Mały zgrabny, głęboka modulacja mocy. Spokojnie można brać dwufunkcyjny kocioł 24 kw. Wystarczająco dynamiczny na potrzeby cwu, a na grzaniu moduluje od 3kW.Nie wiem ile masz tych pętli podłogówki i jakie, ale niekoniecznie musisz dawać bufor/sprzęgło, mieszacz, pompy, itp. Może rozwiążesz to na zaworach ograniczenia temp. powrotu.Druga możliwość - hybrydowa pompa ciepła - inwestycja droższa i niekoniecznie zwróci się finansowo (porównywalna z PC PW, a przy duzych agregatach 11-16 kW nawet tańsza) , ale... przy grzejnikach zasilanych 50-60 stopni i gazie, to jedyna sensowna PC. Zdecydowanie niższe koszty eksploatacji od klasycznej niskotemperaturowej PC PW obsługującej grzejniki i niższe od gazu. Nie bez znaczenia jest też fakt, że moduł pc z hybrydy jest w stanie pokryć nawet 60-80% zapotrzebowania na ciepło. Jeśli więc dołożysz teraz lub w przyszłości instalacje PV, to masz co kompensować. Gazu już nie skompensujesz.I na koniec - jak pójdziesz w fancoile lub w hybrydę multi, to masz jednym agregatem sklimatyzowany dom. (O ile oczywiście planujesz klimatyzację) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbychow 22.05.2018 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Dziękuję za cenne uwagi. Czekam obecnie na wyceny. Ale pompa ciepła LG to ok 15tys plus zasobnik plus robocizna. Dodatkowa możliwość przyszłościowe to fotowoltaika i klimatyzacja a minus to mam mało miejsca na nią i zapewne może być głośno Gaz jak ostatnio mi wyceniano na Vissmanie to ok 18tys z zasobnikiem 120l, wkładem kominowym i robocizna. W tym przypadku jak ceny gazu zwiększą do już nie ma alternatywy. Zobaczymy jak wyjdzie na innym kotle . Tej zimy przy największych mrozach wodę na grzejniki przez ok tydzień podawałem 45 st C a na podłogówkę 36 stC i temperatura w pomieszczeniach była ok 22 -23C Poglądowy schemat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 22.05.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Pompa ciepła z fotowoltaiką a po sezonie pełny portfel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.05.2018 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Pompa ciepła z fotowoltaiką a po sezonie pełny portfel I za dwadzieścia lat nie wróci do portfela tyle kasy, co wydasz na te dwie rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 23.05.2018 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 (edytowane) Z średniorocznym COP=3 wychodzi cena kwh=0,2PLN, a gaz przy podliczeniu wszystkich opłat stałych 0,23PLN/kwh. Dla prądu opłat stałych nie liczę bo i tak prąd musisz mieć i nieważne czy masz PC czy gaz to i tak je zapłacisz. Jak ktoś się boi gazu to weźmie nawet duzo droższe byle by uniknąc "siedzenia na bombie" Jesli przyłacze gazu już jest to PC PW jest z 10-15tys droższa a przy takiej róznicy w cenie kWh żeby odorobić taką różnice potrzeba ponad 20 lat. Przy gazie w trakcie uzytkownia rzeczywiście opłaty stałe są kulą u nogi ale gaz znowu to tańsze urzadzenie, jeśli po 20 latach zajdzie potrzeba wymiany serca systemu grzewczego to pompa bardziej zaboli. Przy pompie mamy jednostke zewnętrzną która ozdabia działkę i i wydaje jakieś dźwieki oraz układ chłodniczy którego serwis jest bardziej wymagający niż pieca gazowego. Żeby podjac decyzję trzeba mieć cenniki gazu/prądu i konkretne wyceny każdego z systemów, dalej uważam że bez G12 gaz jest obecnie na wygranej pozycji, a nawet z G12 sprawa jest mocno dyskusyjna Edytowane 23 Maja 2018 przez zibizz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 23.05.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Jak ktoś się boi gazu to weźmie nawet duzo droższe byle by uniknąc "siedzenia na bombie" Jesli przyłacze gazu już jest to PC PW jest z 10-15tys droższa a przy takiej róznicy w cenie kWh żeby odorobić taką różnice potrzeba ponad 20 lat. Przy gazie w trakcie uzytkownia rzeczywiście opłaty stałe są kulą u nogi ale gaz znowu to tańsze urzadzenie, jeśli po 20 latach zajdzie potrzeba wymiany serca systemu grzewczego to pompa bardziej zaboli. Przy pompie mamy jednostke zewnętrzną która ozdabia działkę i i wydaje jakieś dźwieki oraz układ chłodniczy którego serwis jest bardziej wymagający niż pieca gazowego. Żeby podjac decyzję trzeba mieć cenniki gazu/prądu i konkretne wyceny każdego z systemów, dalej uważam że bez G12 gaz jest obecnie na wygranej pozycji, a nawet z G12 sprawa jest mocno dyskusyjna Ja właśnie gazu w drodze jeszcze nie mam (miał być rok temu) więc moja różnica 11k wynika jeszcze właśnie z budowy przyłącza i doprowadzenia do domu. Jakbym miał gaz tak jak miałem mieć to bym już kondensatem szalał. Co do obaw o posiadanie gazu to pisałem przecież, że przez 30 lat mieszkałem z gazem i nie pamiętam kiedy ostatnio wylecieliśmy w powietrze Ale mimo wszystko uważam że nieposiadanie gazu w domu to fajna rzecz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 23.05.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Mam gaz , kocioł węglowy a od niedawna pc którą jedynie sprawdzałem czy podoła na kaloryferach - jest ok - teraz fotowoltaika z dofinansowaniem i nikt mi nie powie że pc się nie zwróci, albo jest gorsza od kotla gazowego, a poza tym weźmy tez pod uwage komfort z obsługiwanych urządzeń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 24.05.2018 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 I za dwadzieścia lat nie wróci do portfela tyle kasy, co wydasz na te dwie rzeczy. Nie do końca się z Tobą zgodzę, na moim przykładzie; OZC 5400 kW/h+ 3000 na CWU daje 8400 kW/h przez COP 3 = 2800 nkW/h +3000 kW/h na cele bytowe = 5800 kWh Grzejąc w G11 daje 3364 zł rocznie tj 280 zł miesięcznie Grzejąc w G12 przyjmując I/II 60/40% 3480/2320 daje 940/1577 = 2517 rocznie czyli 210 zł miesięcznie Zakładając PV 8 kW mam ratę kredytu hipotecznego 175z miesięcznie wyższą ale grzeje całą dobę kiedy mi pasuje, a 8kW daje mi komfort że nie musze oszczędzać prądu, a podejrzewam iż zostanie żeby śmigać lecie klimą do upadłego. Mnie się opłaca ale każdy liczy po swojemu. U mnie gaz to podłączenie i kotłownia grubo ponad 20 tyś( wiem zaraz będzie że piec za 3000 zł można kupić, tylko wszystkie wyceny hydraulików mam na ponad 15 tyś za kotłownie bo się im w głowach przewraca) a PC zrobię poniżej 20 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 24.05.2018 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 U mnie gaz to podłączenie i kotłownia grubo ponad 20 tyś( wiem zaraz będzie że piec za 3000 zł można kupić, tylko wszystkie wyceny hydraulików mam na ponad 15 tyś za kotłownie bo się im w głowach przewraca) a PC zrobię poniżej 20 tys. No to czemu zestawiasz super kotłownie gazową z podrzedną PC. Żeby wyrobić się w 20tys musisz wziąć PC All-In-One z Juli która kosztuje 15tys i tak samo możesz wziąć piec z zasobnikiem z castoramy poniżej 5 tys. Co do instalacji fotowoltaicznej to: 1. kredyt hipoteczny policzyles na 30 lat (8kWp 40tys zł rata 175zł RRSO 3,3% bez prowizji [dobra oferta]) oprocentowanie może w tym czasie ulec zmianie! 2. nie wiadomo czy instalacja będzie działać cały czas [zalamanie pogody, awaria urządzeń], żeby mieć jako taką pewność to trzeba wziąć ubezpieczenie które dla tej mocy to pewnie ok 30-35zł/miesiąc i ciekawe czy obejmuje ono np awarie falownika wartego 5-6 tys. Oczywiście można wziać całe ryzyko na siebie. Żeby nie było, sam jestem sympatykiem PC i fotowoltaiki, posiadam nawet gruntową PC, ale proszę was starajcie się być obiektywni w swoich porównaniach. I jeszcze raz podkreślam to że nasz sąsiad ma coś ijemu się to opłaca to nie znaczy że jeśli my się na to zdecydujemy to też wyjdzie nam to na zdrowie. Zawsze trzeba wziąć wszystkie za i przeciw i starać się odnaleźć wszystkie koszty/ryzyka, nie traktowac takich spraw powierzchownie, nie traktowac sprzedawcy systemów jako wyroczni i naważniejsze nie stosować danych wejściowych do oceny które nie są naszymi danymi bo przez to wszystko sprzedawca fotowoltaiki jest w stanie nam pokazać że instalacja zwróci się w 6-8 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.05.2018 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 No to czemu zestawiasz super kotłownie gazową z podrzedną PC. za około 20 tys. zł można mieć w niewielkim domu energooszczędnym (gdzie nie trzeba wielkich mocy) kotłownię na powietrznej pompie Panasonic, LG czy Samsung. nie wiem czy są takie podrzędne. do tego można często doliczyć jakieś dofinansowanie. PV bez dotacji nieopłacalne, szczególnie że można korzystać z taniego prądu pozaszczytowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.05.2018 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Zakładając PV 8 kW mam ratę kredytu hipotecznego 175z miesięcznie wyższą ale grzeje całą dobę kiedy mi pasuje, a 8kW daje mi komfort że nie musze oszczędzać prądu, a podejrzewam iż zostanie żeby śmigać lecie klimą do upadłego. Mnie się opłaca ale każdy liczy po swojemu. Wychodzi 26,25gr/kWh. Wyglada opłacalnie - chyba bardzo tania instalacja PV i/lub kredyt. Tylko, czy PV przetrwa tyle czasu, co kredyt? Czy moze przez polowę okresu kredytu bedziesz płacił raty, a trzeci falownik razem z pierwszymi panelami będzie już na złomie? Czy jakiś huragan czy wandal nie uszkodzi inastalacji? A moze trzeba dodać coroczny koszt ubezpieczenia? Jakaś konserwacja czy naprawy przez okres kredytowwnia pewnie też się przydażą. 3MWh na CWU? Sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.05.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 No to czemu zestawiasz super kotłownie gazową z podrzedną PC. Żeby wyrobić się w 20tys musisz wziąć PC All-In-One z Juli która kosztuje 15tys i tak samo możesz wziąć piec z zasobnikiem z castoramy poniżej 5 tys. All in one wychodzi drożej niż split i osobny zasobnik cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 24.05.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Za 8kW na panelach Qcells oraz falownik Fronius mam wycenę na 35 tyś( druga z kolei tez duża firma wyceniała na 36 tyś), razem z odsetkami na 25 lat( przy kredycie na dom) 52500 zł przez 300 miesięcy wychodzi 175 zł.Wszystko się psuje, zdaje sobie sprawę ,pompe przewiduje Samsunga a czasami mnie nachodzi na All in One z Panasonica który tez zmieści się blisko 20 tyś.Kredyt mam zamiar spłacić szybciej więc koszt całkowity będzie również niższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 24.05.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 U mnie gaz to podłączenie i kotłownia grubo ponad 20 tyś( wiem zaraz będzie że piec za 3000 zł można kupić, tylko wszystkie wyceny hydraulików mam na ponad 15 tyś za kotłownie bo się im w głowach przewraca) Też mam takie wyceny, niby kocioł niedrogi a suma sumarum 18 tyś za całą kotłownię... ;/ Fakt , że z pompą do CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts