Gość Arturo72 24.05.2018 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Fakt , że z pompą do CWU. Głupota i bezsens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.05.2018 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Za 8kW na panelach Qcells oraz falownik Fronius mam wycenę na 35 tyś( druga z kolei tez duża firma wyceniała na 36 tyś), razem z odsetkami na 25 lat( przy kredycie na dom) 52500 zł przez 300 miesięcy wychodzi 175 zł. Wszystko się psuje, zdaje sobie sprawę ,pompe przewiduje Samsunga a czasami mnie nachodzi na All in One z Panasonica który tez zmieści się blisko 20 tyś. Kredyt mam zamiar spłacić szybciej więc koszt całkowity będzie również niższy. Wow ... 52 tysiące , pod warunkiem że raty się nie zwiększą .. Pytanie ile tego prądu te panele wyprodukują , zakładając że raczej nie ma szansy na wysoką sprawność cały czas , zakładając że sprawność paneli będzie z roku na rok malała i co pewien czas zapewne trzeba będzie wymieniać falownik. Pytanie czy 25 lat wytrzymają , czy pierwszy mocniejszy grad je nie wykończy ... Kiedyś była "moda" na panele słoneczne i produkowanie wody CWU. Miało być super ekonomiczne a wiadomo jak się skończyło Skończy się jak poprzednio że największymi "wygranymi" będą producenci i ... pośrednicy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 24.05.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Głupota i bezsens. Możesz to rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.05.2018 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Możesz to rozwinąć? Matematyka i wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.05.2018 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 A jeśli nie jasne lub ktoś nie potrafi liczyć to mała podpowiedź na naukę logicznego myślenia. Ktoś kto ma ogrzewanie gazem 1kWh kosztuje go ok.0,22zl a prąd ma w taryfie G11 gdzie koszt 1kWh to ok.0,60zl i tylko bezmyslny majac gaz wydalby parę tysięcy zł na pompę do cwu żeby dzięki COP koszt 1kWh był ok.0,20zl z pompy a nie 0,22zl z gazu... Ale ok.40% społeczeństwa nie myśli i mamy efekt jaki mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 24.05.2018 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 za około 20 tys. zł można mieć w niewielkim domu energooszczędnym (gdzie nie trzeba wielkich mocy) kotłownię na powietrznej pompie Panasonic, LG czy Samsung. nie wiem czy są takie podrzędne. do tego można często doliczyć jakieś dofinansowanie. Podaj proszę jakiś jeden model i moc oraz jak się rozzbijaja takie koszty? Jeśli ktoś ma zapotrzbowanie poniżej 5kW w nowym domu to rzeczywiście gaz z przyłaczem wygląda słabo. All in one wychodzi drożej niż split i osobny zasobnik cwu. Licząc sam koszt urzadzeń to osobny zbiornik jest pewnei z 2x tańszy,ale jesli instalator all in one zrobi montaż przynajmniej z tysiąc taniej i oszcżędzi sie przez to w domu z 0,5m2 miejsca to juz decyzja nie jest tak oczywista. Powietrzna zazwyczaj wisi na ścianie ale przy gruntowej ilosć zaoszczędzonego miejsca jest znaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbychow 24.05.2018 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Ale się zrobił tutaj mętlik Sytuacja wygląda tak, ze nie wystarczy założyć sam piec i jest git. W moim przypadku musi być komin, sprzęgło, jakieś zawory regulacyjne, sterowanie i bez tego fachowcy nie chcą instalować. Czyli sam kocioł nic mi nie da i podawanie tylko jego ceny jest niepełnym obrazem sytuacji. Mam wycenę: na De dietrich MCA 25kW z zasobnikiem - ok 16,5k na Vitodens 100 20 kw z zasobnikiem - ok 17,5t Wiem, że to za duża moc i chciałbym 15kW ale na cenę nie ma to już tak dużego wpływu. Odnośnie pompy to czekam na wyceny ale orientacyjnie to z zasobnikiem wyszłoby ok 19k, więc nie jest to już tak duża różnica. Kolejnym minusem przy pompie będzie zapewne potrzeba jej rejestracji i obowiązkowe przeglądy ze względu na czynnik. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 24.05.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Matematyka i wszystko jasne To oczywiste że mając gaz nie ma sensu grzać cwu w inny sposób. Myślałem że negujesz PCCWU w czambuł. A o z PC CWU przy zastosowaniu PV? Warto czy grzać CWU na żywca prądem "boljerem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.05.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 (edytowane) To oczywiste że mając gaz nie ma sensu grzać cwu w inny sposób. Myślałem że negujesz PCCWU w czambuł. A o z PC CWU przy zastosowaniu PV? Warto czy grzać CWU na żywca prądem "boljerem" Również neguję dla grzejacych lub chcących grzać prądem i tutaj także matematyka odgrywa znaczącą role A i logika podobnie Oczywiście,że bojler będzie zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem. Dublowanie systemów grzewczych jest bezsensem i drogim rozwiązaniem czyli jeśli gaz to gaz po całości jeśli prąd to prąd po całości jeśli pompa ciepła to pompa ciepła po całości. Mieszanie tego wychodzi zawsze drogo. Edytowane 24 Maja 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 24.05.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Ale się zrobił tutaj mętlik Sytuacja wygląda tak, ze nie wystarczy założyć sam piec i jest git. W moim przypadku musi być komin, sprzęgło, jakieś zawory regulacyjne, sterowanie i bez tego fachowcy nie chcą instalować. Czyli sam kocioł nic mi nie da i podawanie tylko jego ceny jest niepełnym obrazem sytuacji. Mam wycenę: na De dietrich MCA 25kW z zasobnikiem - ok 16,5k na Vitodens 100 20 kw z zasobnikiem - ok 17,5t Wiem, że to za duża moc i chciałbym 15kW ale na cenę nie ma to już tak dużego wpływu. Odnośnie pompy to czekam na wyceny ale orientacyjnie to z zasobnikiem wyszłoby ok 19k, więc nie jest to już tak duża różnica. Kolejnym minusem przy pompie będzie zapewne potrzeba jej rejestracji i obowiązkowe przeglądy ze względu na czynnik. Pozdrawiam Hm... dziwne te wyceny. Skoro piec kosztuje ok 7000 ( http://allegro.pl/kociol-vitodens-100-w-19kw-100l-gratis-viessmann-i6734185576.html ) to za co kolejne 10 000? Wkład kominowy...liczmy 100zł/m . Co jeszcze, czego nie będzie przy PC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.05.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 To oczywiste że mając gaz nie ma sensu grzać cwu w inny sposób. Myślałem że negujesz PCCWU w czambuł. A o z PC CWU przy zastosowaniu PV? Warto czy grzać CWU na żywca prądem "boljerem" Warto jak jasna cholera. . Mam PC cuw już 3 miesiąc i jeszcze nie mam podliczenia sezonu grzewczego, ale z moich obserwacji wynika żę obecnie PC pracuje do 4h/ dobę w II strefie co daje 0.44 kwx4= 1,76 kWk x 0,24 zł= 0,43 zł/dobę x30 dni = 12.70 zł na miesiąc i to byłby aktualny koszt cuw dla 2 osób ale bez limitu jak w bloku bo zasobnik 300 litrów a temperatura wody ustawiona na 46 st C jest wystarczająca. Można by oczywiście podkręcić do 55 st C gdyż posiadam zawór mieszający ale wtedy realna wydajność PC wyniosła by minimum 500 l to już przy bardzo licznej rodzinie. Tak czy siak polecam PC do cuw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.05.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.05.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 12.70 zł na miesiąc i to byłby aktualny koszt cuw dla 2 osób O ile ta PC jest droższa od bojlera podobnej pojemności i technologii wykonania? 4K zł? 8K zł? Średnioroczny COP ile wyjdzie? 2? Latem się cieszysz, a zimą grzejesz grzałką. I jak rocznie zaoszczędzisz nawet te 150zł, to PC będzie się zwracała ponad 25 lat i to przy założeniu, że nie wygeneruje żadnego dodatkowego kosztu poza prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.05.2018 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 (edytowane) Warto jak jasna cholera. . Mam PC cuw już 3 miesiąc i jeszcze nie mam podliczenia sezonu grzewczego, ale z moich obserwacji wynika żę obecnie PC pracuje do 4h/ dobę w II strefie co daje 0.44 kwx4= 1,76 kWk x 0,24 zł= 0,43 zł/dobę x30 dni = 12.70 zł na miesiąc i to byłby aktualny koszt cuw dla 2 osób ale bez limitu jak w bloku bo zasobnik 300 litrów a temperatura wody ustawiona na 46 st C jest wystarczająca. Można by oczywiście podkręcić do 55 st C gdyż posiadam zawór mieszający ale wtedy realna wydajność PC wyniosła by minimum 500 l to już przy bardzo licznej rodzinie. Tak czy siak polecam PC do cuw gawle,jak mówiłem matematyka to podstawa Zatem: Skoro obecnie na godzinę zużywasz 0,44kWh i licząc COP nawet 4 to mając bojler zuzylbys 1,76kWh×4h=7.04kWh czyli jak masz 1kWh w cenie 0,24zl za dobę zapłacisz 1,68zl a za miesiąc zapłacisz 50,40zl. Piszesz,że za miesiąc płacisz 12.70zl czyli o 37zl mniej ALE za pompę zaplaciles ok.6000zl. Zatem jaki widzisz sens w tej inwestycji ? Bo ja żaden...nawet więcej,uważam taką inwestycję za totalną głupotę i idiotyzm. Ktoś się z tym nie zgadza to proszę o merytoryczne argumenty. Edytowane 24 Maja 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.05.2018 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Zgodzę się z Arturo choć rzadko mi się to zdarza Choćbym sr..ł kasą nigdy nie kupiłbym pompy do samego CWU, podobnie jak i nie zamontował solarów ale ja to ja a Kowalski niech robi co mu wmówią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 24.05.2018 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Warto jak jasna cholera. . Mam PC cuw już 3 miesiąc i jeszcze nie mam podliczenia sezonu grzewczego, ale z moich obserwacji wynika żę obecnie PC pracuje do 4h/ dobę w II strefie co daje 0.44 kwx4= 1,76 kWk x 0,24 zł= 0,43 zł/dobę x30 dni = 12.70 zł na miesiąc i to byłby aktualny koszt cuw dla 2 osób ale bez limitu jak w bloku bo zasobnik 300 litrów a temperatura wody ustawiona na 46 st C jest wystarczająca. Można by oczywiście podkręcić do 55 st C gdyż posiadam zawór mieszający ale wtedy realna wydajność PC wyniosła by minimum 500 l to już przy bardzo licznej rodzinie. Tak czy siak polecam PC do cuw Jaką masz PC do CWU?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.05.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Zgodzę się z Arturo choć rzadko mi się to zdarza Choćbym sr..ł kasą nigdy nie kupiłbym pompy do samego CWU, podobnie jak i nie zamontował solarów ale ja to ja a Kowalski niech robi co mu wmówią Widzisz Karoka,gadamy po czasie jednym głosem bo ja mam taki sam stosunek do solarow jak Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.05.2018 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Ja zawsze taki miałem Kłóciliśmy się co najwyżej przez Twoje nachalne reklamowanie i pieśni chwalebne o pompach ciepła a jak pamiętasz nigdy nie byłem też przeciw nim a nawet udało mi się kilka duszyczek uratować przed zgubą, czytaj wunglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 24.05.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 W stosunku do kotła z zasobnikiem (który też kosztuje ze 2-3 tys. ) instalacja z PC CWU wychodzi u mnie 3 tyś drożej (normalnie koszt jego w okolicach 6 tyś ale nie potrzebuje już tego zasobnika na wodę). I tak planuję PV w okolicach 5kwp. Bojler elektryczny też kosztuje koło 2 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 25.05.2018 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 zawsze kalkulator oraz aktualny stan faktyczny jest najwazniejsz ale jesli rozważamy pc cwu + gaz to takze uważam że to nie ma sensuGaz daje nam wygodę bo nie musimy się martwić o tani prąd(na G11 oszczędności są minimalne i na pewno nie warto dokładać kasy przy instalacji)Gaz daje nam więksża moc, wody nie zabraknie (przy pc cwu jest to zazwyczaj max 2kw) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts