JanWerbinski 27.05.2018 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Przy rekuperatorze z odzyskiem wilgoci* woda jest jeszcze przefiltrowana przez membranę działającą w tym zakresie jak osmoza. Ale w entalpicznym żadne tego typu filtrowanie nie zachodzi. Syf wraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.05.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Podobnie w podstawówce uprawiałem pleśń jako zadanie domowe. Dla innego życia też niezłe warunki. Nie wiadomo czy się pojawi pleśń. Jeśli tak to lampa UV albo inny sposób. W wymienniku entalpicznym, którego prawdopodobnie jesteś zwolennikiem jest ten sam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.05.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Czyli kilka razy dziennie będzie obsługa? Bo wydajność trzeba dostosować do temperatury za oknem i wymiany powietrza. Z czego będzie podciągać? Codziennie będziesz biegał z wiadrem czy dwoma wody, bo tego rzędu jest dobowe zapotrzebowanie? Ciągle sięganie lewą ręką do prawej kieszeni żeby tylko nie zainstalować wymiennika z odzyskiem wilgoci. *nie dotyczy z wymiennikiem obrotowym Układ w pewnym zakresie będzie samoregulujący, bo zachodzi ujemne sprzężenie zwrotne. Więcej wilgoci to słabsze parowanie, a mniej wilgoci to silniejsze. Jak już pisałem, a nie raczyłeś przeczytać ze zrozumieniem to miałem na myśli urządzenie testowe. W docelowym dolewanie wody załatwi np. prosty zawór od spłuczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.05.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 (edytowane) Przecież tym właśnie oddychałeś. Ten syf wziął się z powietrza którym oddychałeś. I dlatego chcę go wyrzucić z domu, a nie wprowadzać ponownie do płuc czy oczu. Ale w entalpicznym żadne tego typu filtrowanie nie zachodzi. Syf wraca. Producenci twierdzą inaczej. Że działa podobnie jak membrana osmotyczna - przepuszcza wodę, ale żadnych innych substancji. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=413857 Edytowane 27 Maja 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.05.2018 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 I dlatego chcę go wyrzucić z domu, a nie wprowadzać ponownie do płuc czy oczu. Producenci twierdzą inaczej. Że działa podobnie jak membrana osmotyczna - przepuszcza wodę, ale żadnych innych substancji. ] To chyba ściema. Trudno mi w to uwierzyć. Podaj linka do badań albo do wyjaśnienia zjawisk fizycznych będącego przesłanką do tych zapewnień. Osmoza OIDP to zjawisko w płynach, a w wymienniku mamy do przenikaniem pary wodnej. Jeśli to taki dobry patent, to nic nie stoi na przeszkodzie by pojawiły się wymienniki wymiarami odpowiadające popularnym modelom RecAir i innym. Podmienimy sobie i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.05.2018 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 (edytowane) Jeśli to taki dobry patent, to nic nie stoi na przeszkodzie by pojawiły się wymienniki wymiarami odpowiadające popularnym modelom RecAir i innym. Podmienimy sobie i już. Przecież są. Paul ERV366 jest montowany np. w Aerisach (z dodatkiem ERV w nazwie) zamiast Recair RS160. Inni producenci też miewają takie opcje. Może co najwyżej dziwić wysokość dopłaty za to - ale i tak to drobna kwota w porównaniu do przyzwoitego nawilżacza. Ale są też tanie rekuperatory z odzyskiem wilgoci. Mam na myśli Mitsubishi Lossnay. Niezmiennie nie próbujesz nawet odpowiedzieć, dlaczego te wersje są tak mało popularne, tylko ludzie kombinują potem jak rozwiązać problem suchego powietrza i zalewania czy szronienia wymiennika? Edytowane 27 Maja 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 28.05.2018 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Nie są popularne, bo rekuperacja nie jest popularna a problemy z nią związane jeszcze mniej. Nie słyszałem o wymiennikach symulujących membranę, a jedynie o celulozowych, które są nietrwałe. Jeśli takie wymienniki istnieją, to... aż mnie kusi żeby go wypróbować. Cena 400 EUR? Napisałem maila do producenta. Zobaczymy co odpiszą.Myślę że możliwość podmiany wymiennika to bardzo dobre rozwiązanie. Przypomniało mi się jeszcze jedno proste rozwiązanie na nawilżanie - dużo kwiatów i roślin doniczkowych. Ich podlewanie można zautomatyzować. Jeśli ktoś ma ogród zimowy, to od tego by warto zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domkrakow 12.06.2018 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Dzięki wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie, za te poboczne również, przy okazji się troszkę dowiedziałam o nawilżaniu powietrza Wychodzi na to, że będziemy korzystać z kompleksowej usługi firmy budowlanej, która także zajmie się rekuperacją. Oni sami oferują: 1. Wykonanie wentylacji mechanicznej Wanas 550V 2. Materiały kanały sztywne i elastyczne izolowane termicznie i akustycznie, (kształtkinawiewniki, wywiewniki, scienna czerpnia i wyrzutnia powietrzna) 3. Robocizna, uruchomienia, regulacja, pomiary Istnieje jednak możliwość wyboru innego rodzaju rekuperatora. I tutaj troszkę mi zabrakło odpowiedzi na to pytanie. Jaki jest wart uwagi, jakie konkretne modele? Na co zwracać uwagę przy wyborze? Jak to jest z filtrami, ich jakością i wymianą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 27.06.2018 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Witam, Jeżeli szuka Pani sprawdzonego rekuperatora wraz z montażem wentylacji mechanicznej, zachęcam do kontaktu z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Pomogą oni w doborze odpowiedniego rekuperatora marki Junkers-Bosch, wykonają jego montaż oraz ewentualnie całą instalację wentylacji mechanicznej. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl/ znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od ich lokalizacji. Wystarczy w niej wpisać jedynie miejsce zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Więcej informacji o centrali wentylacyjnej Bosch Vent 5000 C można znaleźć na stronie internetowej: https://www.junkers.pl/produkty/rekuperacja/bosch-vent-5000-c.html. W razie pytań, pozostaję do dyspozycji Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers - Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.06.2018 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Witam, Jeżeli szuka Pani sprawdzonego rekuperatora wraz z montażem w Przecież on nie jest sprawdzony. Nikt go nie kupuje. Nie ma recenzji na forach. To jakiś nieudany produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts