Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Jestem w trakcie remontu domu z połowy lat 70. Do istniejącego parterowego domu zostało dobudowane piętro i osobne wejście (weranda). Na dole będą mieszkać rodzice, a na górze ja z żoną. Jesteśmy jeszcze przed wylewkami, dlatego może jest jakaś szansa aby coś zaradzić z moim problemem.

Otóż istniejący strop oddzielający piętra jest nierówny, co akurat dużym problemem nie jest, ale niestety się trzęsie w trakcie szybkiego chodzenia (szczególnie nad salonem rodziców), a jak się podskoczy to już w ogóle są spore drgania. W reszcie domu jest to mniej odczuwalne, ale niestety występuje. Co można w tej sytuacji poradzić?

Czy do wylewki na warstwie ocieplenia dodać zbrojenie, które zaczepić o ściany zewnętrzne domu? Delikatnie się w nie wkuwajac? A może jest inne rozwiązanie tego problemu?

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

Otóż istniejący strop oddzielający piętra jest nierówny, co akurat dużym problemem nie jest, ale niestety się trzęsie w trakcie szybkiego chodzenia (szczególnie nad salonem rodziców), a jak się podskoczy to już w ogóle są spore drgania.

Strop jest na belkach drewnianych, na stalowych czy jest to inny typ konstrukcji?

Ugięcia są, to znaczy jakby nad ścianami jest wyżej, a na środku pokoju trochę niżej. Co do spękań to raczej nie ma, jedynie w jednym miejscu zauważyłem. Co w takiej sytuacji poradzić? Jest ryzyko, że on nie wytrzyma?

W planach mam zrobienie ocieplenia z perlitogipsu i na to wylewka 6 cm.

Andrzej, chyba masz rację, że ten strop ma właśnie około 12 cm. Tak jak już pisałem, chciałbym wysypać perlitogips i na to wylać wylewkę. Czy strop w takiej sytuacji może nie wytrzymać czy po prostu przyzwyczaić się do tych drgań?

Od dołu mam tylko możliwość w niektórych miejscach podeprzec, ale nie na całej długości i szerokości domu.

Sprawdź rozstaw prętów w stropie, ale z doświadczenia wiem że przy grubości 12 cm i rozstawie 12 cm strop drga, ale nośnośc będzie miał normalną, wytrzyma warstwy posadzkowe. posadzka musi być taka aby jak najbardziej rozkładała ciężar na strop wtedy drgania bedą mniejsze. . Może od góry da się zrobić jakiś nadciąg? i ukryć w ścianie? Chodzi o to aby jak najbardziej usztywnić strop. Im usztywnienie będzie bliżej środka stropu tym mniejsze drgania i odwrotnie im podparcie posadzki będzie bliżej ścian także mniejsze drgania.

Na pewno jakakolwiek posadzka rozłoży trochę ciężar i będzie ciszej.

Strop gr. 12cm wykonany w latach 70-tych może drgać .

Pewnie jest wykonany z betonu max. B15 (stare B150).

Nie wiemy jaka jest rozpiętość stropu, czy jest jednokierunkowo zbrojony i jakie ma zbrojenie.

W domyśle nie jest wieloprzęsłowy.

Wszelkie gdybania co do nośności stropu, bez powyższych informacji, są nieuzasadnione.

Dociążenie stropu zwiększy masę drgającą i prawdopodobnie zmniejszy drgania.

Nośność stropu to odrębna sprawa.

Wszelkie gdybania co do nośności stropu, bez powyższych informacji, są nieuzasadnione.

Dociążenie stropu zwiększy masę drgającą i prawdopodobnie zmniejszy drgania.

Nośność stropu to odrębna sprawa.

Niewątpliwie tu gdybamy, ale nośność stropu który drży /mocno/ i jest wyraźnie ugięty (jak napisał autor) wbrew pozorom jest łatwo przekroczyć.

jacenty....im rozpiętość stropu większa tym drgania większe, tam jest salon czyli minimum 450 cm , nie , w latach 70 nie robiono w domkach zbrojeń górnych a tutaj trzeba by było metodą niemiecką czyli siatka dołem siatka górą aby się nie uginał tak aby wpadał w drgania podczas chodzenia. A że strop już jest to go nie zmienisz. Przecież to ugięcie już tam było a nie się pojawiło i to jedt normalne a nie jakieś dziwne przecież sam liczysz stan graniczny ugięcia i nośności więc nawet w nowych stropach dopuszczasz taką możliwość

^^

Ale nie wprowadzaj w blad, ze 12 cm to i drgać musi,bo tak można wywnioskować z Twojego postu. To jest stary strop wykonany x lat temu nie wiadomo z jakich materiałów jak zbrojony itd itp a wiec jak pisza koledzy nośność nieznana , jak jest duże ugięcie to świadczy o tym, że do tej nośnosci juz blisko.... zrobi wylewke strop sie porysuje - > zmiejszy sie sztywnosc stropu, ugiecia sie zwieksza ....

SGU jest tak dobierany tzn sa takie wartosci graniczne, ze na "oko" tego sie nie zobaczy. Znaczne ugiecia w zelbecie, które juz widac golym okiem , a nastepnie zarysowania sa oznaka zbliżajacej sie granicy nośnności ....

a drgania jak pisza koledzy zaleza od masy, ale również od schematu statycznego, sztywnosci konstrukcji -> czyli klasy betonu, jego przekroju ( tu jest korelacja z masą ) i rodzaju zbrojenia.

Dociążenie wylewka mozę zmniejszy drgania, ale zwieksza sie ugiecia i moze sie strop porysowac , a to jak pisalem blisko do granicy nosności ...

Edytowane przez jacentyy