motoolo 22.05.2018 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 WitamJako że to mój pierwszy post serdecznie witam wszystkich forumowiczów. Właśnie wynająłem garaż w celu prowadzenia w nim mini działalności.Choć zaczyna się dopiero lato , chcę spokojnie przygotować się do sezonu grzewczego , stąd moje pytanie. Więc po kolei Założenie jest takie że garaż będzie użytkowany dorywczo na prace przy samochodach , w różnych porach dnia zależnie od zapotrzebowania i mojego czasu. Czasami w godzinach rannych a czasami wieczornych. Temperatura jaka będzie mnie satysfakcjonowała w trakcie pracy to powiedzmy powyżej 15c (specyfika wykonywanych prac tego wymaga) , ale ze względu na instalację wodną nie może nigdy spadać poniżej 5c. Garaż wolno stojący w konstrukcji szkieletowej.Wymiary szer 4,2m , długość 7,75m , wysokość 2,4mWięc powierzchnia 32,55m2 a kubatura 78,12m3 Podłoga : płyta betonowa około 8cm grubości wylana na 10cm styropianuŚciany : w technologi szkieletowej ocieplone 10cm wełnyDach : płyta warstwowa z 10cm rdzeniem styropianowym Chcę go ogrzewać prądem gdyż na gaz lub "kozę" właściciel nie wyrazi zgody.Przyłącze mam 3fazowe 10A na fazę. Co wybrać do takich założeń :1-grzejniki konwektorowe2-grzejniki nadmuchowe3-promienniki na podczerwień Jakiej mocy by szybko zagrzać taką kubaturę?Czym sterować gdy np. wiem że np jutro o godz 8 mam tam robotę i chcę wjechać do już zagrzanego garażu? Za wszelką pomoc dziękuje i czekam na odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.05.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Na moje klimatyzator nawet monoblok będzie lepszy od grzejnika elektrycznego. Chociaż to zależy co rozumiesz przez prace dorywczą parę godzin dziennie czy dwa razy w tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.05.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Jakiej mocy by szybko zagrzać taką kubaturę? Czym sterować gdy np. wiem że np jutro o godz 8 mam tam robotę i chcę wjechać do już zagrzanego garażu? Klima ze sterowaniem przez WiFi (musisz tam jakiś router zostawić) mało tracąca z mocy w mrozy. A i latem może się przydać. Może Lomo Luxury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motoolo 22.05.2018 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Na moje klimatyzator nawet monoblok będzie lepszy od grzejnika elektrycznego. Chociaż to zależy co rozumiesz przez prace dorywczą parę godzin dziennie czy dwa razy w tygodniu. to może być codziennie po 2,3 godziny , ale może być i tak że przez dwa , trzy dni mnie tam nie będzie. Dlatego zależy mi na zdalnym sterowaniu żeby niepotrzebnie nie utrzymywać zbyt wysokiej temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motoolo 22.05.2018 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Klima ze sterowaniem przez WiFi (musisz tam jakiś router zostawić) mało tracąca z mocy w mrozy. A i latem może się przydać. Może Lomo Luxury? No tylko że taki klimatyzator ma sens jeśli będę go również w lato używał , a niespecjalnie mi zależy na siedzeniem w garażu przy zamkniętej bramie latem (lubię słoneczko i świeże powietrze ) Może też być potrzeba zagrzania garażu z 5 do 15 stopni w ciągu np 1 godziny , nie wiem czy taki klimatyzator z funkcją grzania jest w stanie tego dokonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.05.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Może też być potrzeba zagrzania garażu z 5 do 15 stopni w ciągu np 1 godziny , nie wiem czy taki klimatyzator z funkcją grzania jest w stanie tego dokonać? Może być problem, z powodu bardzo małego zabezpieczenia. Ale i tak jak dobierzesz klimę do maksymalnej obciążalności fazy, to zagrzeje Ci mniej więcej tak szybko, jak trzy farelki obciążające na maksa każdą fazę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motoolo 22.05.2018 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Może być problem, z powodu bardzo małego zabezpieczenia. Ale i tak jak dobierzesz klimę do maksymalnej obciążalności fazy, to zagrzeje Ci mniej więcej tak szybko, jak trzy farelki obciążające na maksa każdą fazę. Możesz podać link do jakiegoś przykładowego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.05.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Możesz podać link do jakiegoś przykładowego modelu? klik. Trzeci co do wielkości model pewnie będzie potrafił wyzwolić zabezpieczenie. Być może przy twoim trybie grzania stosunkowo często co w połączeniu z brakiem obecności na miejscu raczej go dyskwalifikuje. Zostaje więc drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motoolo 22.05.2018 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Kaizen wielkie dzięki za pomoc Tak się zastanawiam czy taki klimatyzator z fukcją grzania jest mi potrzebny.Super jest to że oddaje więcej ciepła niż pobiera prądu z gniazdkaAle w lato pewno go nie będę używałW takim przypadku może lepsza jakaś nagrzewnica tylko do grzania w zimę sterowana np sms z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.05.2018 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 I tej nagrzewnicy będziesz w lecie używał? Bo nie rozumiem argumentacji za nagrzewnicą.Pominę już, że musiałaby być trzyfazowa (albo trzy jednofazowe) i nie znam takiej, ze zdalnym sterowaniem - ale pewnie istnieją. Ba na jednej fazie nie ogrzejesz tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motoolo 23.05.2018 04:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 I tej nagrzewnicy będziesz w lecie używał? Bo nie rozumiem argumentacji za nagrzewnicą. Pominę już, że musiałaby być trzyfazowa (albo trzy jednofazowe) i nie znam takiej, ze zdalnym sterowaniem - ale pewnie istnieją. Ba na jednej fazie nie ogrzejesz tego. Chodziło mi o klimatyzatyzator , czy będę go w lecie używał bo nie widzę takiej potrzeby , chyba że nadchodzące lato zmieni moje podejście http://allegro.pl/klimatyzator-lomo-luxury-2-6kw-sale-i7337814392.html taki będzie za słaby by ogrzać mój garaż? Bo w dobrej cenie teraz jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motoolo 23.05.2018 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 (edytowane) Jakiej mocy powinien być klimatyzator żeby szybko ogrzać mój garaż? (wymiary i kubatura w 1 poście)Jakie firmy polecacieEwentualnie jeśli nie będę jego pracą sterował zdalnie tylko jego grzanie będzie ustawione na stale w zimę na 8C (tak aby woda w instalacji wodnej niezamarzła) to ileczasu będę potrzebował na podniesienie temp. o np 10C.Czy da się jakoś policzyć i le będzie on zużywał energii na ciągłe utrzymywanie temp. 8C Edytowane 23 Maja 2018 przez motoolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts