Dulin7 23.05.2018 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Witam, w innym wątku został poruszony temat stabilizacji gruntów gliniastych wapnem. Czy taką stabilizację mozna zastosować do utwardzenia drogi i podjazdu? Skoro robią w ten sposób podbudowy pod drogi i linie kolejowe to chyba sprawdzona metoda? Jak to zrobić w amatorskich warunkach?glebogryzarka?ile wapna na ile gliny?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 23.05.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Mówisz pewnie o temacie, który ja ruszyłem. Akurat firma, z którą rozmawiałem, daje 27 kg cementu na 1 m2 przy stabilizacji 30cm. Tak przynajmniej zrozumiałem. Niestety na razie nie złożyli mi żadnej oferty i obawiam się, że raczej wyjdzie mi za drogo, bo koryto będzie miało jakieś 240m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dulin7 24.05.2018 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Ja myślę o stabilizacji wapnem gliny bo cement to raczej do piasku. W temacie zagęszczania gliny wypowiadał się Jacentyy jednak tylko tak ogólnikiwo. Moze tu trafi to coś poradzi. Nie chcę tej gliny walic pod dom tylko wykorzystać ją do ustabilizowania drogi żeby po byle deszczu wszystko się nie topiło. Mógłbym droge utwardzić gruzem jednak jest ona własnością gminy i leży na gruncie 3b klasy. Na pewno przemieszanie wierzchniej warstwy z wapnem byłoby mniej inwazyjne niż korytowanie i wożenie gruzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts