arkadeusz 23.05.2018 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 (edytowane) Witam forumowiczów.Mam pytanie odnośnie izolacji i ocieplenia ścian piwnicy. Ekipa twierdzi, że najpierw daje się styrodur na klej do bloczka, następnie siatka i zacieranie, potem dysperbit lub inna izolacja przeciwwilgociowa, folia kubełkowa, po czym następuje zasypanie. Ta ekipa nie jest dla mnie jakimś wyznacznikiem super jakości, ale jak dotąd robi wszystko dokładnie, aczkolwiek inna ekipa, którą uważam za fachowców twierdzi tak samo. Natomiast w necie naoglądałem się instruktaży, m.in. z Muratora, że najpierw dajemy izolację przeciwwilgociową (dysperbit, masa bitumiczna lub inna), a później dopiero xps. To jak to w końcu jest?Dodam, iż budowa jest na gruncie piaszczystym, wody innej niż opadowa nie uświadczę.Z góry dziękuję za konstruktywne wypowiedzi. Pozdrawiam. Edytowane 23 Maja 2018 przez arkadeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 23.05.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Najpierw dajemy hydroizolację, ale w przypadku piwnicy ja bym dał coś lepszego niż dysperbit, który się nadaje jako grunt pod hydroizolację, na to dajesz XPS, a potem folię kubełkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gari 23.05.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 atomiast w necie naoglądałem się instruktaży, m.in. z Muratora, że najpierw dajemy izolację przeciwwilgociową (dysperbit, masa bitumiczna lub inna), a później dopiero xps. To jak to w końcu jest? Dodam, iż budowa jest na gruncie piaszczystym, wody innej niż opadowa nie uświadczę. U siebie zrobiłem tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadeusz 24.05.2018 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 ...ja bym dał coś lepszego niż dysperbit, który się nadaje jako grunt pod hydroizolację.... To co w takim razie proponujecie? Masę bitumiczną? Przed masą trzeba zagruntować emulsją bitumiczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 24.05.2018 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Ja będę dawał Kiesol+ MB 2K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts