Gość Arturo72 26.06.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Nie chodzi mi o jakieś duże różnice, ale np w łazienkach 23, w pozostałych 21. A teraz wg Ciebie jakie są wady kabli, mat i wady wodnej podłogówkiW salonie mam najcieplej 23 w łazienkach 24 w sypialni 21,5 we wiatrolapie 18.Wodna nie ma wad,wadami kabli i mat jest to że grzeją z COP1 zalet nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.06.2018 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Kable nagrzewają się szybciej niż woda, ale to jest mniejszy problem niż stopień skomplikowania instalacji wodnej, z zaworami, pompami itp. Grzałka w kotle nagrzeje się jeszcze szybciej. Tylko jakie to ma znaczenie? Jak instalacja ma 10kW mocy, to w ciągu godziny wyprodukuje 10kWh ciepła. Czy nagrzeje tak wodę, miedź czy beton - co za różnica. I tak wszystko jest w posadzce (no, przy wodzie prawie - trochę poza, ale to pomijalna różnica). BTW. Czy któraś z pomp Aristona umożliwia dostarczenie i odprowadzenie powietrza rurą i ma możliwość podłączenia recyrkulacji? Edytowane 26 Czerwca 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 26.06.2018 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Rozumiem Twój tok myślenia, ale przy 98m2 pow. zabudowy i max 8m do kalenicy, szału nie ma Parterówka będzie mała Jakbym moje widział. Mam 102m2 i 8m. uzyskałem 164m2. Bez skosów bedzie lepiej. Np , tak na szybko, taki tylko z pełną wysokością ściany pietra i bez piwnicy. https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-andromedach-p-m24420c75c8a87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.06.2018 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 projekt Alyson - Dobre Domy Co w tym projekcie jest fajnego, bo nie mogę się dopatrzeć? Żeby wejść do pomieszczenia technicznego, to trzeba wyjść na zewnątrz? I zamontować drugie, drogie, drzwi zewnętrzne? Tak ratowali sytuację, bo jak dasz wewnątrz drzwi - to nawet wieszaka nie ma gdzie powiesić. Pomieszczenie techniczne takiej wielkości, że jesteś w stanie jednocześnie dotknąć jego przeciwległych ścian palcami (nawet, jak jesteś niezbyt wysoki)? Co tam zmieścisz? Zasobnika, rekuperator i się nie ruszysz. Oby rozdzielnię elektryczną dało się otworzyć. Jak go ustawić względem stron świata? Taras od południa? Czyli okno pokoju na parterze od północy? W tak małym domu dokładać schody, które zajmą kilkanaście % PU? I tanie też nie są? Pokój przy wejściu - jak ma być to gabinet do pracy, to jeszcze ujdzie. Ale jak to miałaby być sypialnia to bez sensu takie przemiszanie strefy dziennej z nocną. Trójkątne okna? To nie ma być tani domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 27.06.2018 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Wg mnie tak mały dom z poddaszem to pomyłka. Też poszedłbym w parterówkę..., chyba że powierzchnia i kształt działki to uniemożliwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 27.06.2018 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Jak pisałem wyżej pow. zabudowy jest mała(98m2) więc parterowka nie wchodzi w grę.Czekam na odpowiedź architekta odnośnie zmian w tym projekcie. Po usunięciu fundamentu spod tarasu, będę mógł powiększyć całość domu, zobaczymy o ile. Zawsze mogę kupić inny, ten jest na razie tylko wizją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 29.06.2018 05:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Nie wchodzimy w szczegóły samego projektu, zawsze może być inny, tylko na temat.Jakbyście mogli coś więcej powiedzieć o samej instalacji, jak to wygląda, ile roboty... Czy pompa modułowa czy nie itp. Może jakiej firmy są najlepsze, czy kombajny razem z rekuperatorem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.06.2018 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Nie wchodzimy w szczegóły samego projektu, zawsze może być inny, tylko na temat. Jakbyście mogli coś więcej powiedzieć o samej instalacji, jak to wygląda, ile roboty... Czy pompa modułowa czy nie itp. Może jakiej firmy są najlepsze, czy kombajny razem z rekuperatorem... Jak coś jest do wszystkiego to często jest do niczego,przynajmniej ja wyznaje taką zasadę w życiu. Montaż pompy trwa ok.4-5h ale Ciebie nie powinno to interesować. Nie ma najlepszej pompy czy producenta,markowe pompy oferują podobne parametry a za markowe uchodzą Atlantic,Daikin,Fujitsu,Hitachi,LG,Mitsubishi,Panasonic,Samsung. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 29.06.2018 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Wiem że co jest do wszystkiego to do niczego, miałem na myśli zestaw PC + Ręku jednej firmy współpracujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 05.07.2018 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Na jesień planuje budowę domu z ciężkich prefabrykatów, wciąż szukam firmy, ale to inny temat. Dom ok. 100 m2, czy taki układ jak w temacie, czyli pompa powietrzna + reku, będzie wystarczającym systemem C.O + C.W.U Czy może iść bardziej w kierunku mat na podczerwień? Oczywiście reku i tak będzie Gazu nie mam w planie w ogóle. Proszę o jakieś sugestie Witam, Powietrzna pompa ciepła znakomicie sprawdzi się jako jedyne źródło ciepła w Pańskim budynku. Jest to obecnie jedno z najbardziej opłacalnych źródeł ogrzewania pod kątem niskich kosztów ogrzewania, komfortowej i bezobsługowej pracy oraz aspektów ekologicznych. Takie rozwiązanie doskonale współpracuje z ogrzewaniem podłogowym. Przy współpracy z rekuperatorem możliwe będzie dodatkowe obniżenie zużycia energii na cele grzewcze poprzez odzysk ciepła na rekuperatorze. Przy okazji polecam pompy ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm oraz rekuperatory z rodziny Logavent. Bardziej szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/ Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 12.07.2018 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Witam,Proszę o wyjaśnienie pojecia - chłodzenie pompą ciepła. W jaki sposób się to odbywa, co jest dodatkowo potrzebne. Obecnie dom mam na etapie projektowania, nie znam jeszcze dokładnego zapotrzebowania energetycznego, ale może mógłby Pan doradzić jakoś zestaw. Dom z poddaszem o powierzchni 110 m², ekspozycja południowa. Pompą ciepła z ogrzewaniem podłogowym + CWU + WM, chłodzenie jako opcja oraz współpraca z solarami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.07.2018 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Witam, Proszę o wyjaśnienie pojecia - chłodzenie pompą ciepła. W jaki sposób się to odbywa, co jest dodatkowo potrzebne. Obecnie dom mam na etapie projektowania, nie znam jeszcze dokładnego zapotrzebowania energetycznego, ale może mógłby Pan doradzić jakoś zestaw. Dom z poddaszem o powierzchni 110 m², ekspozycja południowa. Pompą ciepła z ogrzewaniem podłogowym + CWU + WM, chłodzenie jako opcja oraz współpraca z solarami. Pozdrawiam Witam, słusznie rozważasz tę opcję i dobrze, że interesujesz się tym tematem już na tym etapie. Otóż.... chłodzenie może by aktywne i pasywne. Aby poznać szczegóły odsyłam do poradnika - TUTAJ W razie pytań - służę pomocą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.07.2018 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Witam, Proszę o wyjaśnienie pojecia - chłodzenie pompą ciepła. W jaki sposób się to odbywa, co jest dodatkowo potrzebne. Obecnie dom mam na etapie projektowania, nie znam jeszcze dokładnego zapotrzebowania energetycznego, ale może mógłby Pan doradzić jakoś zestaw. Dom z poddaszem o powierzchni 110 m², ekspozycja południowa. Pompą ciepła z ogrzewaniem podłogowym + CWU + WM, chłodzenie jako opcja oraz współpraca z solarami. Pozdrawiam Zgodnie ze sztuką, do pompy ciepła podłączasz klimakonwektory. Ścienne, jeśli chcesz chłodzenie w każdym pomieszczeniu z indywidualną temperaturą lub kanałowe, jeśli odpowiada ci jedna nastawa temperaturowa na cały dom. Do kanałówek dochodzi dodatkowy system kanałów rozprowadzający powietrze po pomieszczeniach, które chcemy chłodzić. Podłącza się to jak dodatkowy obieg do pompy ciepła. W droższych modelach, możesz zdefiniować które obiegi mają odpowiadać za grzanie (podłogówka) a który za chłodzenie (klimakonwektory). Jedyne co ma zrobić użytkownik, to wybrać żądaną temperaturę na sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 27.07.2018 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Witam, Proszę o wyjaśnienie pojecia - chłodzenie pompą ciepła. W jaki sposób się to odbywa, co jest dodatkowo potrzebne. Obecnie dom mam na etapie projektowania, nie znam jeszcze dokładnego zapotrzebowania energetycznego, ale może mógłby Pan doradzić jakoś zestaw. Dom z poddaszem o powierzchni 110 m², ekspozycja południowa. Pompą ciepła z ogrzewaniem podłogowym + CWU + WM, chłodzenie jako opcja oraz współpraca z solarami. Pozdrawiam Witam, Chłodzenie budynku za pomocą powietrznej pompy ciepła i instalacji ogrzewania podłogowego jest możliwe dzięki rewersyjnej pracy sprężarki. Pompa wtedy będzie aktywnie chłodziła instalację ogrzewania podłogowego w budynku. W zależności od rodzaju podłogi oraz rozmieszczenia rur wydajność chłodnicza podłogi może wynosić 20-40 W/m2. Należy jednak pamiętać o zastosowaniu systemu regulacji zabezpieczającego przed obniżeniem się temperatury rur poniżej temperatury punktu rosy, ponieważ będzie wtedy zachodziło zjawisko wykraplania się pary wodnej z powietrza. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 14.08.2018 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Dziś pewna firma zajmująca się montażem PC i WM, przysłała mi ofertę cenową pod mój dom, tj 120m2 użytkowej.Chciałbym abyście rzucili okiem "Dla Pana powierzchni można zastosować dwa modele: 1) Nibe Split 8 z jednostką wewnętrzną Nibe HK 200S – wielkość i dane techniczne można znaleźć tutaj: https://www.nibe.pl/…/Powietrzne-pompy-ciepla-…/NIBE-SPLIT/… koszt inwestycji (zakup, montaż, uruchomienie urządzenia zapewniającego ogrzewanie domu i przygotowanie c.w.u. w zintegrowanym zasobniku c.w.u. oraz chłodzenie) to około 30 tyś zł brutto.2) Lub Nibe F2120-12 dane techniczne jednostki zewnętrznej https://www.nibe.pl/…/Powietrzne-pompy-ciepla-…/nibe-f2120/… wraz z jednostką wewnętrzną HK200M – to koszt inwestycji około 45 tyś zł brutto.3) Wentylacja mechaniczna – koszt około 20 tyś zł brutto." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.08.2018 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Chciałbym abyście rzucili okiem Rzucilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 14.08.2018 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Rzucilem. chyba niecelnie, albo w inny monitor.... oczekiwałem opinii a nie głupiej odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.08.2018 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 (edytowane) chyba niecelnie, albo w inny monitor.... oczekiwałem opinii a nie głupiej odpowiedzi W telefon. Co za róznica? Spełniłem Twoją prośbę a Ty zamiast podziękować szukasz zaczepki. Że drogo? To chyba widać. Że bez osprzętu, też widać. Że rekuperacja no name i zero informacji co to za kot tez widać? Zadaj konkretne pytanie, to dostaniesz konkretne odpowiedzi. Ale najpierw napisz, jakie OZC (już w maju cezary.pl prosił o to) i jaki bedzie cały układ, a nie jaka PC. Edytowane 14 Sierpnia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.08.2018 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Jak coś jest do wszystkiego to często jest do niczego,przynajmniej ja wyznaje taką zasadę w życiu. I tutaj też bym się z Tobą zgodził choć rzadko mi się to zdarza W sumie jakbyś tyle pierdół nie pisał przez ostatnie lata i tak nachalnie to może i częściej by tak było. Chłodzenie niską temperaturą podłogi? Jakoś nie przemawia to do mnie ( nie mam podłogówki ale ), bardziej już nadmuchowo ale znowu grzanie mi nie bardzo się widzi chyba że klimakonwektor ( też nie mam ) ale znowu skłonny jestem uwierzyć tutaj w wykraplanie tym co pisali takie teksty. Zapewne narażam się znowu tym którzy próbują chłodzić domki podłogą i tym którzy grzać nadmuchem ale jak już pisałem: "każdy chwali swoje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.08.2018 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Czy może iść bardziej w kierunku mat na podczerwień? Oczywiście reku i tak będzie Matami na podczerwień zajmuję się gościu o nicku Enerbau, znajdziesz go na forum budowlanym jeśli chcesz posłuchać o wątpliwych zaletach tego wynalazku ( to moje zdanie ) Rób "podłogi" wszędzie i jakąś pompkę PW do tego. Sam pomyśl co lepiej Ci wyjdzie? 1:1 czy skromnie pisząc 1:3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts