Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrzna pompa ciepła + rekuperator + ewentualne maty podczerwień

poised

Recommended Posts

Gość Arturo72
I tutaj też bym się z Tobą zgodził choć rzadko mi się to zdarza :)

W sumie jakbyś tyle pierdół nie pisał przez ostatnie lata i tak nachalnie to może i częściej by tak było.

Chłodzenie niską temperaturą podłogi?

Jakoś nie przemawia to do mnie ( nie mam podłogówki ale ), bardziej już nadmuchowo ale znowu grzanie mi nie bardzo się widzi chyba że klimakonwektor ( też nie mam :) ) ale znowu skłonny jestem uwierzyć tutaj w wykraplanie tym co pisali takie teksty.

Zapewne narażam się znowu tym którzy próbują chłodzić domki podłogą i tym którzy grzać nadmuchem ale jak już pisałem: "każdy chwali swoje" :)

Karoka,jakbym użył sloganu "za to już Cię kocham" sklamalbym bo dupeczki preferuję a dwa,że chłodzenie podłoga jest jak najbardziej skuteczne. Oczywiście,że nie tak bardzo jak powietrzem ALE ,podłoga chlodzi nam (podobnie jak grzeje) długofalowo i długoterminowo.

Czyli stabilizacja temperatury przez długi czas pomimo wyższej temp.zasilania przy chodzeniu i niższej temp.zasilania przy grzaniu.

Tajemnica sukcesu to duża bezwładność domu czyli nie tzw durszlak ;)

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W telefon. Co za róznica? Spełniłem Twoją prośbę a Ty zamiast podziękować szukasz zaczepki.

Że drogo? To chyba widać. Że bez osprzętu, też widać. Że rekuperacja no name i zero informacji co to za kot tez widać?

Zadaj konkretne pytanie, to dostaniesz konkretne odpowiedzi. Ale najpierw napisz, jakie OZC (już w maju cezary.pl prosił o to) i jaki bedzie cały układ, a nie jaka PC.

Nie pytałem o to czy pasuje do mojego domu, tylko o tą konkretną ofertę.

Pamiętam, że pytaliście o OZC, jak będę miał to podam.... dopiero pod koniec wakacji odbieram gotowy projekt, właśnie z charakterystyką energetyczną.

NIE szukam zaczepki, daleki jestem od takich zabaw.

Jeżeli wg Ciebie to jest droga oferta to ile powinna taka konfiguracja kosztować... oczywiście orientacyjnie?

Wysłałem do firmy powierzchnię użytkową to tak wyliczyli wstępnie.

Mam pytać konkretnie....

W planach dom 120 m2 użytkowej z poddaszem - technologia keramzyt - ocieplenie prawdopodobnie - płyta fundamentowa styropian 10-20 cm, ściany wełna albo styropian 20 cm, dach wełna 30cm, okna 5,6 komorowe U=0,5. Są to parametry przybliżone. Jak widzisz nie są pełne, czyli nie da się policzyć dokładnego zapotrzebowania na ciepło.

Mam pytać konkretnie....

W planach dom 120 m2 użytkowej z poddaszem - technologia keramzyt - ocieplenie prawdopodobnie - płyta fundamentowa styropian 10-20 cm, ściany wełna albo styropian 20 cm, dach wełna 30cm, okna 5,6 komorowe U=0,5. Są to parametry przybliżone. Jak widzisz nie są pełne, czyli nie da się policzyć dokładnego zapotrzebowania na ciepło.

Jak nie wiesz, czy potrzebujesz miejskiego auta, dostawczaka czy TIRa, to nie ma sensu zbierać ofert. Źródło ciepla musi być dobrane na wymiar. Zwłaszcza PC. Potem policz koszty całej instalacji, koszty kWh, serwisu, przewidywwny czas do zezłomowania i koszt wymiany i sprawdź, co się najbardziej oplaci i czy/jakie ma wady względem drozszego rozwiązania. Przydatne do tego narzedzie

Pamiętam, że pytaliście o OZC, jak będę miał to podam.... dopiero pod koniec wakacji odbieram gotowy projekt, właśnie z charakterystyką energetyczną.

......

Trzeba miec bardzo duze zaufanie do architekta aby liczyc na to ze charakterystyka energetyczna budynku dołaczona do tego projektu jest obliczona dokladnie i rzetelnie.

Na ogół jest to tylko i wyłacznie papier umozliwiający uzskanie PNB z dokladnoscią nie mający nic wpólnego. Jego głowną cechą charakterystyczną jest podany wskaznik Ep oscyląjący w granicach 95 kWh/m2*a czyli dokladnie tyle ile wymagaja przepisy. Nie jest moj wymysł a jedynie obserwacja kilkuset projektów z charakterystykami rocznie. To nie moze byc przypadek tym bardziej dla wielu, bardzo wielu obliczen przeze minie wykonanych róznica pomiedzy wartosciami z projektu a moimi jest diametralna. Z czestych rózmów z architektami którzy zresztą potwierdzają moje spostrzerzenia wynika ze tzw obliczenia Ep to w istocie nie obliczenia a zwyklę wpisanie takiego Ep aby było zgodnie z obliczeniami. Pilnowane są tylko na ogół wartosci grzaniczne przenikalnosci dla poszczegolnych przegród, to akurat łatwe do obliczenia jak i do sprawdzenia przez urząd. Obliczenia ozc które są podstawą do obliczen Ep przez nikogo nie są weryfikowane i mozna wpisywac tak w zasadzie co sie tylko chce aby było zgodne z aktulanymi WT czyli obecnie WT2017.

Co do niedokladnych danych, podstawowe dane juz znasz, ewentualne korekty mogą zmienic wynik koncowy do 10 max 15% i to przy duzych zmianach. Przy tak niewielkich zmianach koncowego wyniku OZC mozna juz zaplanowac i rodzaj ogrzewania i przewidywane jego koszty

NIE szukam zaczepki, daleki jestem od takich zabaw.

Jeżeli wg Ciebie to jest droga oferta to ile powinna taka konfiguracja kosztować... oczywiście orientacyjnie?

Wysłałem do firmy powierzchnię użytkową to tak wyliczyli wstępnie.

Mam pytać konkretnie....

A te 120 m2 to sam parter , cz te 120 m2 to parter+poddasze?

Trzeba miec bardzo duze zaufanie do architekta aby liczyc na to ze charakterystyka energetyczna budynku dołaczona do tego projektu jest obliczona dokladnie i rzetelnie.

Na ogół jest to tylko i wyłacznie papier umozliwiający uzskanie PNB z dokladnoscią nie mający nic wpólnego.

PNB już mam dawno, kupiłem go razem z projektem i działką. Taki pakiet comobo :) Obecnie architekt wprowadza zmiany wewnątrz budynku, pod bardziej funkcjonalne rozwiązania.

Gość TwojPan
czyli pompa powietrzna + reku, będzie wystarczającym systemem C.O + C.W.U

Czy może iść bardziej w kierunku mat na podczerwień? Oczywiście reku i tak będzie :)

Gazu nie mam w planie w ogóle.

Proszę o jakieś sugestie

A no takie.

Zapomniałeś o kotle na ekogroszek, awaryjnie na olej. Przemyśl może kominek, co jak przez 15dni nie będzie energii? I jeszcze klima, sam widzisz co się dzieje z klimatem i jak wyglądają lata. Do tego PC PW lub gruntowa, panele fotowoltaiczne i rezerwowo kable grzejne w podłodze.

Maty na podczerwień koniecznie, w suficie i ścianach.

I masz już wszystko.