Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest ktoś niezadowolony z betonu komórkowego?

toomas

Recommended Posts

Nie wiem - może część drgań przenosi się sufitem ? - mam plyty g-k,

mocowane, przez rusztowanie, do belek dolnego pasa wiązarów kratowych ...

Tzn. porównanie mam tylko z poprzednim locum gdzie były ściany z

cegieł ew. żużlobetonu ....

Cypek - ten mój BK nie był najtańszy niestety ..... :)

hej - Krzysiek

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

moja rodzina ma dom z BK (letniskowy) nie grzany praktycznie w zimie, jeśli się tam przyjedzie, nawet po długim okresie niebytu zawsze sucho, zawsze ciepło, a ciekawe jak się zachowa budynek z porotermu a niedaj Boże z Silki

nie grzany i w zimie ciepło????? - to już chyba przesada, albo ...czary.... :D

BK należy łączyć na klej. Jest szybciej i połączenie jest pewniejsze. Szalunki robione z BK nie związały się z betonem i łatwo je było zdemontować, co świadczy o tym, że tradycyjna zaprawa się raczej nie sprawdza.

Klej jest lepszy, zgadzam sie, ale z tym nie sprawdzaniem sie zaprawy to bym troche sie wstrzymal. :roll:

POZD<

BK należy łączyć na klej. Jest szybciej i połączenie jest pewniejsze. Szalunki robione z BK nie związały się z betonem i łatwo je było zdemontować, co świadczy o tym, że tradycyjna zaprawa się raczej nie sprawdza.

dziwne, u mnie wszystko się związało jak trzeba, może miałeś kiepską zaprawę? jak na razie u mnie ejdyną wada jest to ze przy docinaniu bloczków strasznie się pyliło, w sumie z przecinaniem mechaniczną przecinarką ejst sporo papraniny i po przecięciu pwostało bardzo duzo nierównosci i ubytków, ale to sa odczucia moich murarzy, ktorzy glwonie pracują z ceramiką, ja póki co nie mam zastrzeżeń, mam polski BK z Łagiszy, 24-600 , dam docieplenie.

Ja tez zauważam, że JEDYNY problem to akustyka. Cienkie ścianki wewnętrzne przenoszą uderzenia w nie. Nie ma natomiast problemu z dźwiękami typu rozmowa, muzyka.

Zastanawiam się, czy gdyby ścianki były grubsze, albo np. z cegły pełnej, to chyba te uderzenia w ścianę nie byłyby słyszalne...

No ale na pocieszenie, chyba rzadko będę walił w ściany :-))) Głową ?

No cóż, budowało sie wygodnie, ale terza widzę, a właściwie słyszę wady. Jednak dźwięki bardzo się przenoszą -słychać wszystko co się dzieje wewnątrz domu a nawet samochody z drogi :( .

Ale to parterówka z drewnianym stropem i trzeba sie przyzwyczaić.

nie musi byc to jedynie wina BK ...

u mnie slysze co maly robi obok w pokoju ale zewnetrzene dzwieki nie dochodza

moja rodzina ma dom z BK (letniskowy) nie grzany praktycznie w zimie, jeśli się tam przyjedzie, nawet po długim okresie niebytu zawsze sucho, zawsze ciepło, a ciekawe jak się zachowa budynek z porotermu a niedaj Boże z Silki

Tak Witek, bo niektórzy twierdzą iż jest to materiał nie z tej ziemi (kosmiczny chyba, informacja ze strony producenta BK (http://www.prefabet.pl), ja się nie znam, bo nawet nie oglądam "Archiwum X")

BK nie ma wad, można samemu zbudować dom w tydzień i to ma klej przy pomocy scyzoryka, właśnie się nawet dowiedziałem, iż nawet jak się nie grzeje to jest ciepło, ale to nic - Jak poczytałem to co piszą producenci to poza kosmitologią jeszcze są inne "cuda nie widy przy BK"

Jakiś czas temu oglądałem domki do sprzedaży i niektóre były droższe (różnica 50k zł), mimo podobnych parametrów, sprzedawca "Panie, ale to z ceramiki, a nie z...." Jak pojechałem tam za 3 miesiące to te 2 z ceramiki już zostały sprzedane. Wniosek: ceramika jest bardziej uważana za lepszą/prestiżową ? a ludziom się wydaje, że BK jest materiałem socjalny i budują bo tanio. Ale to głupota, bo jaki on tani, ci co budują to wiedza, iż nie ma nic taniego. Ja jednak budowałem z ceramiki tradycyjnej i znam jej wady nie tylko same zalety. Ot mała satyra, bez chęci obrażenia nikogo.

dziwne, u mnie wszystko się związało jak trzeba, może miałeś kiepską zaprawę? jak na razie u mnie ejdyną wada jest to ze przy docinaniu bloczków strasznie się pyliło, w sumie z przecinaniem mechaniczną przecinarką ejst sporo papraniny i po przecięciu pwostało bardzo duzo nierównosci i ubytków, ale to sa odczucia moich murarzy, ktorzy glwonie pracują z ceramiką, ja póki co nie mam zastrzeżeń, mam polski BK z Łagiszy, 24-600 , dam docieplenie.

Do przycinania najlepiej używać piły ręcznej. Kupiłem taką od producenta bloczków SOLBET ze niecałe 100zł i mój murarz był zachwycony. Na koniec chciał ją odkupić ode mnie. Wymieniłem się z nim na nową taczkę.

Panstwo mzalewscy - przeciez nie zbudowaliscie z BK - a temat jest o

zadowoleniu lub nie z BK, i wymianie DOSWIADCZEN, prawda ?

Oczywsicie ze BK sam nie grzeje :) - tak, że wypowiedz jednego kolegi nalezy uznac za niemiarodajną (a może to celowa prowokacja intelektualna :))

Ja zbudowalem swój dom dla siebie a nie na sprzedaż więc nie widzę

powodu by zastanawiać się nad wartością rynkową i jego zbywalnością.

Zgadzam się - dla większości potencjalnych nabywców "ceramika to zawsze ceramika", ale tak samo jak BK przez tych nabywców bedzie traktowana KAZDA technologia, która nie jest ceramiczna *czyli szkielet, keramzyt, czy co tam jeszcze)

pozdr - Krzysiek

mdzalewscy ...

jakis czas temu do moich znajomych arhitektow przyjechala rodzinka z niemiec ... pytali sie o budowe domku i takie tam ... po czym stwierdzili ze jednak co ceramika to ceramika bo to czuc i w ogole inaczej sie oddycha ... tylko ze ci moi znajomi niedawno odnowili domek - ocieplili, oblozyli troche plytkami klinkierowymi itp. ... a pod spodem sciana z pustaków żużlowo-betonowych :lol:

to tyle na temat magii ceramiki ...