Kaizen 24.05.2018 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Montuję gniazda w instalacji "bezpuszkowej". puszki głębokie. Większość gniazd mam w zestawach po 3 (spięte pomarańczowe pojedyncze puszki). Wiele z nich jest przelotowych. Czyli mam do spięcia przewody "wejścia", "wyjścia" i trzy do gniazd - czyli 5 kabelków do spięcia razem. Łącząc wszystko w jednej puszce (trzy złączki) trudno to upchać. Wymyśliłem, że wtedy w jednej puszcze łączę L, w drugiej N, w trzecie PE - i tu idzie całkiem sprawnie. Kłopot się zaczyna, gdy kabel jest za krótki i nie da się tak pociągnąć. A teraz mam jeszcze potrójny zestaw, gdzie są dwa wyjścia - czyli 6 kabelków do spięcia. Jak układacie kable w puszkach w takich sytuacjach? Szukam praktycznych porad, filmików, zdjęć... I jakoś niewiele znajduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.06.2018 23:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Może komuś się przyda, co ja wymyśliłem. Jak pisałem Poprzeciąganie kabli tak, żeby w jednej puszce była tylko jedna złączka znacznie ułatwia sprawę. Ale w sytuacji, gdy kabli jest więcej niż 5 (czyli trzypak gniazdek + wejście + wyjście na kolejne gniazda) dla mnie to nie rozwiązywało problemu upchnięcia wszystkiego w puszkach. Tym bardziej, że złączki do łączenia większej ilości kabli są albo dwurzędowe, albo z dźwigniami które są znacznie grubsze. Uzbroiłem się w linki 2,5mm, zaciskarkę i... poszło gładko. Linka znacznie ułatwia zadanie. Ze dwa gniazda więcej w takim zestawie też pewnie dałoby się (tyle miejsc w kostce mi zostało wolnych). Największym problemem okazało się to, że w tych konkretnie gniazdach kabel wprowadza się od dołu. I kołnierz tulei zaciskowej trochę wadził o dół puszki. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415127 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415128 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415129 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 18.06.2018 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 Masz jakieś ogromne złączki i przez to problem ktorego prawie nie ma u innych. Ja miałem problem chyba tylko w 3 puszkach gdzie miałem ogrom kabli do połączenia - nad schodami musialem upchać w dwoch puszkach ogromne automaty (z timerem) rozmiarow 6x6x4cm i też dało radę. Zmień zlaczki na jakies fajne małe wago. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.06.2018 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 Zmień zlaczki na jakies fajne małe wago. Jakie mniejsze masz na myśli? Przypominam - muszę spiąć 6 kabelków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techniczny 18.06.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 (edytowane) Jakie mniejsze masz na myśli? Przypominam - muszę spiąć 6 kabelków. może takie... WAGO 773-106 lub 773-606 ??? myślę, że puszki S60G 34008203 byłyby odpowiedniejsze. Edytowane 18 Czerwca 2018 przez techniczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts