ŁukaszB87 25.05.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Witam, przymierzam się do zakupu mieszkania o powierzchni 40m, obok mieszkają moi rodzice, jest to mieszkanie w budynku w którym mieścił się zakład energetyczny. Rodzice mają ogrzewanie na prąd, nie wiem dokładnie jakie. Pomyśleliśmy, że gdyby wziąć to mieszkanie można by było wstawić piec na pelet lub eko groszek i ogrzewać obydwa mieszkania, byłoby taniej od ogrzewania prądem, Mieszkanie które zamierzam kupić nie ma żadnej instalacji, więc musiał bym założyć centralne, jest ktoś w stanie z góry oszacować koszt ?I jakiej mocy potrzebny byłby piec do niecałych 80mkw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.05.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Dowiedz się, jakie jest teraz ogrzewanie i jakie faktycznie zużycie prądu na CO wychodziło. I jakie masz taryfy do wyboru. Wstawienie kotła na paliwo stałe może być trudne i kosztowne, jak nie ma odpowiedniego pomieszczenia, wentylacji i komina a grzanie prądem nie musi być drogie w porównaniu z paliwami stałymi. A jak uwzględnisz CWU, którego ogrzanie latem paliwem stałym jest zadziwiająco drogie (bo sporo pary idzie w gwizdek, na ogrzanie kotła i komina) to wcale tak nie będziesz się rwał do przerzucania worków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.05.2018 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Klimatyzator split ogrzeje takie mieszkanie najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 27.05.2018 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Klimatyzator split ogrzeje takie mieszkanie najtaniej. Wogóle nie bierzesz pod uwagę, że mało kto chce mieć ogrzewanie nadmuchowe... W pracy mam ogrzewanie powietrzem i w domu nie założylbym tego typu systemu nawet za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.05.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Wogóle nie bierzesz pod uwagę, że mało kto chce mieć ogrzewanie nadmuchowe... W pracy mam ogrzewanie powietrzem i w domu nie założylbym tego typu systemu nawet za darmo Słucham co chce osiągnąć założyciel wątku - tańsze ogrzewanie od istniejącego. W ogóle nie bierzesz pod uwagę, że mało kto chce mieć ogrzewanie hydrauliczne, z buczącą w sąsiednim pomieszczeniu pompą, chlupiącymi rurami i obrzydliwymi, zabierającymi miejsce grzejnikami. W kamperze i w domu mam ogrzewanie powietrzem i bardzo sobie chwalę. Za to u ludzi widzę wstrętne rury, zapchaną źle działającą podłogówkę, kosztowne dodatkowe pomieszczenia kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 28.05.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 ogrzewanie hydrauliczne, z buczącą w sąsiednim pomieszczeniu pompą, chlupiącymi rurami i obrzydliwymi, zabierającymi miejsce grzejnikami. Chyba w bliźniaku z lat 70-tych ;-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 29.05.2018 03:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Wogóle nie bierzesz pod uwagę, że mało kto chce mieć ogrzewanie nadmuchowe... W pracy mam ogrzewanie powietrzem i w domu nie założylbym tego typu systemu nawet za darmo Masz biuro z lat '70 tych? Idź do nowoczesnego biurowca i zobacz jak to powinno działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 29.05.2018 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Masz biuro z lat '70 tych? Idź do nowoczesnego biurowca i zobacz jak to powinno działać. Nie mam biura - pracuję w biurze. Budynek jest czteroletni, ogrzewanie nadmuchowe, źródło ciepła - pompa powietrzna;) Czy ogrzewanie jest skuteczne - TAK, do tego dynamiczne. Czy jest ekonomiczne - pewnie tak, znając właścicieli firmy na pewno brali to pod uwagę. Czy mi odpowiada i chciałbym mieć takie w domu - nie, ale to subiektywna, moja prywatna ocena:P Poza tym nie ma się co spinać - autor wątku przybył, założył temat i zniknął. Nie ma sensu kruszyć kopii:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 30.05.2018 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Dobrze zrobione ogrzewanie nadmuchowe jest niezauważalne dla użytkownika. Jeśli je zauważasz to znaczy że jest źle zrobione lub użytkowane.Ogrzewanie to przepływ powietrza około trzykrotnie większy niż rekuperacja. Stosując w przybliżeniu trzykrotnie większe pola przekrojów kanałów można przy pracy ciągłej, w dobrze ocieplonym domu uzyskać ten sam efekt co w rekuperacji - całkowitą ciszę i niewyczuwalny przepływ powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 27.06.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Witam, W mieszkaniu o małej powierzchni warto zastanowić się nad zastosowaniem gazowego kotła dwufunkcyjnego o dużej modulacji mocy cieplnej. Jest to doskonałe rozwiązanie w budynkach, gdzie nie ma wystarczająco miejsca do montażu kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem c.w.u. oraz gdy wszystkie punkty odbiorcze wody znajdują się w bliskiej odległości. Kocioł może być zamontowany w łazience lub dowolnym pomieszczeniu o minimalnej kubaturze 6,5m3. Przewód kominowy może być wtedy przeprowadzony na zewnątrz przez elewację budynku.Zachęcam do zapoznania się z ofertą kotłów kondensacyjnych marki Junkers-Bosch z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens. Więcej szczegółowych informacji można znaleźć na stronie internetowej produktu: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/ Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts