ezg2014 28.05.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Uparłem się na magnolię w ogrodzie. Na wiosnę w zeszłym roku posadziłem jedną. Słabo rosła i mimo nawożenia oraz zabezpieczenia na zimę nie przeżyła. Ktoś doradził mi , że magnolie sadzi się w miejscu osłoniętym od wiatru. W tym roku posadziłem więc nową magnolię w innym miejscu słonecznym , gdzie mniej wieje. Kupiłem odpowiednią ziemię, nawóz i posadziłem po ok. 3 tyg. magnolia straciła wszystkie liście. Liście jeden po drugim usychały. Co zrobić, żeby magnolia się przyjęła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.05.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Uparłem się na magnolię w ogrodzie. Co zrobić, żeby magnolia się przyjęła? Magnolia to drzewo lub krzew o wymaganiach dość specyficznych, lubi ziemię od kwaśnej do obojętnej, wilgotnej ale przepuszczalnej. Ma bardzo wrażliwy system korzeniowy i bardzo kruchy. Po posadzeniu nie wolno ugniatać ziemi wokoło posadzonego drzewka. Nie wolno jej posadzić głębiej niż rosła w doniczce. Aby się przyjęła należy posadzić ją w taką właśnie ziemię aby jej to odpowiadało. Lubi miejsca osłonięte i słoneczne. Na zimę młode okazy trzeba okrywać, a korzenie ściółkować np korą sosnową. Po posadzeniu przez 2 lata to takie minimum nie wolno nawozić! jeśli się to zrobi magnolia uschnie , bo nie ma nawozów pozbawionych soli które niszczą drobny system korzeniowy drzewka i ono po prostu usycha. U mnie ziemia ma odczyn od Ph 7 wzwyż, a magnolie rosną, posadziłem je w dołkach ok 1,5 na głębokość 30 cm. Ściółkowałem korą, podlewam miękką wodą, W okolice korzeni umieściłem czystą siarkę kamienną, stosuje nawozy naturalne(obornik, pokrzywę, nawóz z przerobionego materiału organicznego dżdżownicy kalifornijskiej) Może popełniłeś błąd gdyż zaraz po posadzeniu posypałeś ziemię wokół drzewka nawozem do rododendronów, borówki albo wrzosów, nie sprawdziłeś jaki odczyn ma ziemia w którą tą magnolię posadziłeś, albo zbyt mocno przysypałeś korzenie drzewka /krzewu. Jeśli magnolia "umiera" zimą najczęściej usycha lub przemarza. Moja w tym roku (najstarsza ma 8 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.05.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 1. Nie nawozi się świeżo posadzonych roślin.2. Czy to był egzemplarz z Biedronki czy innego marketu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 29.05.2018 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 To były egzemplarze z centrum ogrodniczego. Żaden supermarket.Faktycznie nawiozłem. Błąd. Kupiłem ziemię kwaśną i w takiej sadziłem. Stanowisko bardzo słoneczne. Niestety , na mojej działce bardzo wieje głównie z zachodu. Drugą magnolię posadziłem za domem po wschodniej stronie.Co z tą przepuszczalną glebą? Jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 29.05.2018 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Dodam jeszcze , że nawiozłem specjalnym nawozem do magnolii kupionym w Castoramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.05.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 ziemia kwaśna - kupiłeś kwaśny torf ? Jaką masz oryginalną ziemię w ogrodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 31.05.2018 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Nie wiem, jaką mam ziemię w ogrodzie. ALe w trawie mam dużo mchu. To chyba kwaśna?? Kupiłem kwaśna ziemię , bo tak polecili mi w centrum ogrodniczym.Żeby zwiększyć szansę na przeżycie magnolii trzeba:1. nie nawozić przy sadzeniu2. nie ugniatać ziemi po posadzeniu3. sadzić płytko, ale wykopać szeroki dół4. pod korzenie wrzucić kamienie ???? Czy tak ma to wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Mech nie świadczy o kwaśności gleby, bo mchy rosną także na wapiennych skałach.Informacja o własności gleby jest kluczowa przy kupowaniu roślin. Glina? Piasek? Jak głęboko wody gruntowe?Odczyn sprawdzisz płynem Helliga - do kupienia w marketach typu Obi i sklepach ogrodniczych. Po co ci kamienie pod korzeniami? Aby zwiększyć przeżycie magnolii należy jej zapewnić właściwe parametry gleby. Jak gleby nie ugnieciesz wcale po posadzeniu to ci wiatr ją wyrwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 03.06.2018 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 ph 7 Co w takim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2018 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Faktycznie kwaśny torf jest dobrym dodatkiem aby uzyskać te pH 5,5-6,5. Tylko dziwne, że taki odczyn ci wyszedł już po zakwaszeniu. To jaki był przedtem? Masz margiel? A może sadzisz w miejscu, gdzie ekipy wylewały zaprawy? Spróbuj dodać jeszcze trochę kwaśnego torfu, ale wymieszanego z jakimś kompostem, bo sam torf jest jałowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts