Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plan zagospodatowania

Recommended Posts

Witam,

czy na takiej działce można wybudować domki pod wynajem dal turystow ? Dodam, ze na sąsiednich działkach są domki ale tam plan zagospodarowania jest inny a mianowicie Usługi hotelarskie i mieszkaniowe,

Działka w planie zagospodarowania ma wpisane:

Ustalenia dla terenów usług turystycznych i sportowych.

1) Funkcja obszaru

a) funkcja podstawowa:

- teren usług turystycznych i sportu z zielenią towarzyszącą, wskazana lokalizacja usług rekreacyjno – sportowych oraz usług gastronomii i handlu,

b) funkcja dopuszczalna:

- ustala się możliwość wykorzystania poddasza na mieszkanie właściciela.

Ja miałem wiele pytań do planu. Zadzwoniłem do Wydziału Planowania Przestrzennego Urzędu Miasta Krakowa:

- Czy Państwo interpretujecie zapisy w planach?

- Nie. My nie interpretujemy. My tylko uchwalamy plany.

- Ale Państwo uchwalacie te plany. Czyli Pani mi nie powie jak mam rozumieć niektóre zapisy?

- Niestety. Nie. Interpretuje Wydział Architektury.

Wydział Architektury też nie wiedział jak zinterpretować. Ale po lekkich przepychankach przyjął interpretację mojego architekta.

To jest śliska sprawa. Jeśli zapis w MPZP jest niejednoznaczny to interpretacja zależy od widzimisię urzędnika w Wydziale Architektury (gdzie będzie procedowane PnB).

Jak chcesz robić domki letniskowe szedłbym w zaparte, że to jest "działaność dla turystów". Najwyżej ci urząd odrzuci projekt.

Witam,

czy na takiej działce można wybudować domki pod wynajem dal turystow ? Dodam, ze na sąsiednich działkach są domki ale tam plan zagospodarowania jest inny a mianowicie Usługi hotelarskie i mieszkaniowe,

Działka w planie zagospodarowania ma wpisane:

Ustalenia dla terenów usług turystycznych i sportowych.

1) Funkcja obszaru

a) funkcja podstawowa:

- teren usług turystycznych i sportu z zielenią towarzyszącą, wskazana lokalizacja usług rekreacyjno – sportowych oraz usług gastronomii i handlu,

b) funkcja dopuszczalna:

- ustala się możliwość wykorzystania poddasza na mieszkanie właściciela.

zamiar inwestycyjny jest zbieżny z funkcją terenu " teren usług turystycznych ... ". W czym tu jest problem ?

ale jak pisze Lew2 - zawsze warto skierować pisemko do Urzędu i mieć pisemną odp. ( w przypadku wątpliwości )