Draxo 29.05.2018 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Kilka dni temu podłączyłem mój zestaw hydroforowy. Pompa głębinowa. Zbiornik zaś znajduje się w piwnicy. Strasznie mi się wszystko poci. Wody puszam dosyć sporo do nawadniania ogrodu. Jak poradzić sobie z skraplającą wodą oprócz podstawienia kuwety ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.05.2018 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Odizolować zbiornik od wilgotnego powietrza w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 30.05.2018 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Tylko czym ? Na rury mogę pozakładać piankowe izolacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.05.2018 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Może być mata kauczukowa, możesz też natrysnąć pianę ZK (samodzielnie to tylko Polynor). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.05.2018 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Trudna sprawa z tą izolacją, ale chyba najlepsze to https://termen.pl/nowa-izolacja-do-scwa/ bo musi być szczelne i dopasowane. Każda nieszczelność ( dostęp powietrza do powierzchni zbiornika) spowoduje zawilgotnienie izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 04.06.2018 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 A jakieś domowe sposoby izolacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 04.06.2018 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 A nie możesz zamknąć pomieszczenia piwnicznego tak aby nie dostawało się wilgotne powietrze z zewnątrz. Najlepszym sposobem jest ograniczenie napływu wilgotnego powietrza. Zbiornik działa jak osuszacz powietrza. Podstaw kuwetę i opróżniaj ją. Po kilku dniach sytuacja powinna się unormować, no chyba, że masz jakieś inne źródło wilgoci w postaci wilgotnej posadzki czy ścian przez, które dostaje się woda z gruntu.Moja rada oparta jest na moich doświadczeniach. W lecie, gdy jest ciepło na zewnątrz, pozostawienie drzwi otwartych do pomieszczenia, gdzie jest zbiornik, powoduje pocenie się zbiornika i rur. Gdy drzwi są zamknięte pocenie nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.06.2018 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Widziałem, różnymi izolacjami, najbardziej efektownie wyglądała taśma do wyciszana profili ścian zabudowy lekkiej . Wszystkie materiały nasiąkliwe, są nieodpowiednie bo butwieją. Można podobno matą wygłuszającą do aut, albo papą termozgrzewalną - zmieniając ciepło właściwe powierzchni zbiornika. I tak jak kolega wspomniał - intensywna wentylacja pomieszczenia, myślę że zamykanie nic tu nie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.06.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Nie wiem czy wietrzenia da coś przy obecnej wilgotności powietrza. Mój hydrofor stoi na zewnątrz i szczególnie jak najdzie świeżej zimnej wody ze studni, to się poci. Swobodny przewiew powietrza powoduje jedynie, że schnie i nie jest cały czas mokry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.06.2018 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 (edytowane) Domowymi sposobami, to przyklejenie 3-4cm maty z gąbki i dokladne owiniecie folią stretch. Np cos takiego: https://www.castorama.pl/produkty/budowa/drzwi-zewnetrzne-okna-i-bramy-garazowe/akcesoria-do-drzwi-i-okien/tapicerki-drzwiowe/pianka-tapicerska-fola-1-x-2-m-gr-5-cm.html Dokladnie przyciąć, przykleic do zbiornika, zafoliowac. Edytowane 4 Czerwca 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 04.06.2018 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Przy wilgotności 60% i temperaturze 25*C a taka panuje teraz na zewnątrz, wystarczy, że zbiornik ma 16*C i już następuje skraplanie. Dodatkowo na ścianach piwnicy też może skraplać się woda przy wietrzeniu takim powietrzem. To jest fizyka a nie czary mary. Wietrzenie nic nie da a jedynie spotęguje zjawisko skraplania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 04.06.2018 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Okno oraz drzwi do innych pomieszczeń mam otwarte non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 04.06.2018 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Okno oraz drzwi do innych pomieszczeń mam otwarte non stop. Proponuję zamknąć i obserwować czy pocenie się zmniejsza. U mnie działa, więc nie otwieram i mam spokój. Jak ktoś z domowników zapomni zamknąć drzwi, przy takiej pogodzie jak mamy teraz, pocenie wraca, ze zbiornika i rur kapie woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 05.06.2018 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 (edytowane) Wczoraj pozamykane wszystko . Dzisiaj znów kałuża na podłodze.... Ktoś wspominał o pianie polynor. Daje rade ? Nie skrapla się nic po tym ? Edytowane 5 Czerwca 2018 przez Draxo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 05.06.2018 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Wczoraj pozamykane wszystko . Dzisiaj znów kałuża na podłodze.... Ktoś wspominał o pianie polynor. Daje rade ? Nie skrapla się nic po tym ? Podstaw kuwetę i wylewaj wodę. Wilgoć, która jest w piwnicy, musi się gdzieś skroplić i trzeba ją usunąć przez opróżnianie kuwety. Poczekaj kilka dni. Mówię to z własnego doświadczenia. Oczywiście można zaizolować zbiornik, ale trzeba to zrobić dobrze. Po pierwsze izolacja termiczna a po drugie izolacja przeciwwilgociowa. Czyli izolujesz termicznie nawet wełną i owijasz szczelnie streczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 08.06.2018 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Zbiornik skrapla się w dalszym ciągu. Zamówiłem mate kauczukową z klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 09.06.2018 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Wczoraj zabrałem się za izolację zbiornika matą kauczukową 19mm . Super sprawa , klej bardzo mocny, nie da się odkleić i przykleić ponownie. Trzeba dokładnie wymierzyć . Jest zabawy sporo z docinaniem . 3/4 zbiornika już zaizolowane , poci się tylko tam gdzie nie ma jeszcze pianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.06.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Wczoraj zabrałem się za izolację zbiornika matą kauczukową 19mm . Super sprawa , klej bardzo mocny, nie da się odkleić i przykleić ponownie. Trzeba dokładnie wymierzyć . Jest zabawy sporo z docinaniem . 3/4 zbiornika już zaizolowane , poci się tylko tam gdzie nie ma jeszcze pianki. Może być jeszcze tak, że tam gdzie jest pianka to po prostu nie widzisz :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 13.06.2018 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Może być jeszcze tak, że tam gdzie jest pianka to po prostu nie widzisz :/ Być może .. Nie wiem co jest w środku.. Ważne , że nie ma kałuży na podłodze codziennie. Rury bez otuliny pocą się niemiłosiernie, nawet te z wodociągu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts