Nurek_ 29.05.2018 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Na działce mam super warunki terenowe - piasek i brak jakiejkolwiek wody. Koparkowy zebrał najpierw warstwę humusu na jedną kupkę a następnie resztę piasku na drugą. Piasek wykorzystam do zasypania fundamentów - ekipa mówi, że jak najbardziej się nadaje. Pytanie, czy ten humus mogę wykorzystać do zasypania fundamentów na zewnątrz, czy są jakieś przeciwwskazania. Nie jest to jakaś żyzna ziemia, też coś w rodzaju piachu tylko takiego mocno brudnego. Nie ukrywam, że byłoby mi to na rękę bo po pierwsze - nie musiałbym dokupować piasku do zasypu, po drugie - nie musiałbym kombinować, co zrobić z ziemią która pozostanie. Wykonawca mówi, że może lepiej piasek, bo nie będzie trzymał wody. Ale tak sobie myślę, że nawet jak zasypię piaskiem to i tak u góry muszę mieć warstwę humusu, bo jakąś trawę będzie trzeba posiać, a na piachu nie urośnie. Teren na działce jest taki, że woda wsiąka błyskawicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.05.2018 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Jeśli masz taki grunt na działce, to zrób sobie powierzchnię odkrywkową , zsuń humus z obszaru gdzie nic nie robiłeś i ta spodnią warstwą(piaskiem) obsyp fundament, w powstałej dziurze wsyp ten humus.będziesz mógł w przyszłości posadzić jakieś większe iglaki lub drzewa.I tak będziesz robił opaskę w około domu(odwodnienie) bo nie wyobrażam sobie tego, aby do samej ściany elewacyjnej będzie trawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 30.05.2018 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Nawet o tym myślałem - wykopać dziurę gdzie indziej, wybrać piasek a zasypać humusem. Ale do tego trzebaby kilka/kilkanaście godzin pracy koparki, zryć całą działkę, kombinować z miejscem na to wszytko itd - nie wiem czy to się opłaca. Na jedno chyba by wyszło jakbym dokupił piasku do zasypu. Więc pytanie pozostaje aktualne - mogę z zewnątrz zasypać humusem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 30.05.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 możesz. Minus taki że opaski nie zrobisz z kostki czy granitu. Możesz to obejść robiąc opaskę z kruszywa a po jakimś czasie 5 lat sobie zrobić co tam chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 30.05.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Możesz to obejść robiąc opaskę z kruszywa a po jakimś czasie 5 lat sobie zrobić co tam chceszAlbo zostawić kruszywo na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dante1986 15.10.2019 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Witam Kotlet odgrzewany też dobry Ja mam pytanie odnośnie obsypywania fundamentu od zewnątrz. Otóż fundamenty zaizolowane dysperbitem na to na to Styrodur 10 cm , folia kubełkowa . Na działce ze spadem. budynek długości 17 metrów. Z jednej strony fundament cały w ziemi + 30 cm nad grunt , mniej więcej od 4 metra długości fundament jest odkrytyz zewnątrz aż do końca gdzie jest 1,5 m nad gruntem. Wykonany drenaż opaskowy ław fundamentowych , grunt gliniasty spoisty. Czy wystającą część fundamentu nad grunt [ te 1,5 m ] można obsypać ziemią półpiaszczystą ?? z wykonaniem spadu od budynku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts