Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy fundamenty na zewnątrz mogę zasypać humusem?

Nurek_

Recommended Posts

Na działce mam super warunki terenowe - piasek i brak jakiejkolwiek wody. Koparkowy zebrał najpierw warstwę humusu na jedną kupkę a następnie resztę piasku na drugą. Piasek wykorzystam do zasypania fundamentów - ekipa mówi, że jak najbardziej się nadaje.

Pytanie, czy ten humus mogę wykorzystać do zasypania fundamentów na zewnątrz, czy są jakieś przeciwwskazania. Nie jest to jakaś żyzna ziemia, też coś w rodzaju piachu tylko takiego mocno brudnego. Nie ukrywam, że byłoby mi to na rękę bo po pierwsze - nie musiałbym dokupować piasku do zasypu, po drugie - nie musiałbym kombinować, co zrobić z ziemią która pozostanie.

Wykonawca mówi, że może lepiej piasek, bo nie będzie trzymał wody. Ale tak sobie myślę, że nawet jak zasypię piaskiem to i tak u góry muszę mieć warstwę humusu, bo jakąś trawę będzie trzeba posiać, a na piachu nie urośnie. Teren na działce jest taki, że woda wsiąka błyskawicznie

Jeśli masz taki grunt na działce, to zrób sobie powierzchnię odkrywkową , zsuń humus z obszaru gdzie nic nie robiłeś i ta spodnią warstwą(piaskiem) obsyp fundament, w powstałej dziurze wsyp ten humus.będziesz mógł w przyszłości posadzić jakieś większe iglaki lub drzewa.

I tak będziesz robił opaskę w około domu(odwodnienie) bo nie wyobrażam sobie tego, aby do samej ściany elewacyjnej będzie trawa?

Nawet o tym myślałem - wykopać dziurę gdzie indziej, wybrać piasek a zasypać humusem. Ale do tego trzebaby kilka/kilkanaście godzin pracy koparki, zryć całą działkę, kombinować z miejscem na to wszytko itd - nie wiem czy to się opłaca. Na jedno chyba by wyszło jakbym dokupił piasku do zasypu. Więc pytanie pozostaje aktualne - mogę z zewnątrz zasypać humusem?

• 1 year później...

Witam

Kotlet odgrzewany też dobry ;)

Ja mam pytanie odnośnie obsypywania fundamentu od zewnątrz. Otóż fundamenty zaizolowane dysperbitem na to na to Styrodur 10 cm , folia kubełkowa . Na działce ze spadem. budynek długości 17 metrów. Z jednej strony fundament cały w ziemi + 30 cm nad grunt , mniej więcej od 4 metra długości fundament jest odkrytyz zewnątrz aż do końca gdzie jest 1,5 m nad gruntem. Wykonany drenaż opaskowy ław fundamentowych , grunt gliniasty spoisty. Czy wystającą część fundamentu nad grunt [ te 1,5 m ] można obsypać ziemią półpiaszczystą ?? z wykonaniem spadu od budynku ??