Tinka_93 30.05.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Cześć Forumowicze! Stoję przed wyborem bloczków do budowy domu i chciałabym się dowiedzieć co sądzicie o bloczkach H+H , gęstość 500 na piorowpost i cienką spoine. Czy to dobry wybór? Słyszałam, że H+H jest bardzo porównywalny z Solbetem , który obecnie ciężko dostać w moich okolicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 30.05.2018 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Trzyma lepiej wymiary niż solbet i mniej kruchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 30.05.2018 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Przecież jest produkowany za płotem w Stolcu Kujawskim rzut beretem od Brzydgoszczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 30.05.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Trzyma lepiej wymiary niż solbet i mniej kruchy Ja mam w projekcie właśnie H+H i pewnie chciałbym takie bloczki użyć. Mam nadzieję, że nie są gorsze od Solbetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 30.05.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Imho jeden pies. Bierz to co masz dostępne w składzie, z którego się zaopatrujesz. No chyba, że wszystko dostępne, to opinie raczej ytong > h+h > solbet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.05.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Bierz te które równe są, na cienkiej spoinie ciężko się muruje jak coś jest nierówne. Co prawda bloczki BK można (albo powinno się ) szlifować i wtedy niweluje się nierówności ... ale ekipa też za to policzy, zejdzie czasowo trochę dłużej. A jak im się nie będzie chciało równać to krzywo będzie i klejem nadrobią, zamiast 3 mm będziesz miał w centymetrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 30.05.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Szlifowanie bloczków BK? Pierwsze słyszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 30.05.2018 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Bierz to co masz dostępne w składzieMoże jestem dziwakiem, ale ja będę też patrzył na gęstość, wytrzymałość i lambdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.05.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Szlifowanie bloczków BK? Pierwsze słyszę ano ... jak coś nierówne to przejedziesz packą ... ale to kosmetyka, krzywości niewiele można zrobić. Z resztą wiesz jak to jest z BK miękuchne, delikatne, wrażliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 30.05.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Wiesz, ja też wychodziłem z tego założenia na początku. Potem, w trakcie budowy rzeczywistość to zweryfikowała. W czasie boomu budowlanego żaden skład nie miał ytonga klasy 500 na stanie. Musiałem zadowolić się 600stką. Chciałem zmienić na H+H, bo cenowo wychodził lepiej, ale po prostu nigdzie go nie było - ew. musiałbym ściągać z Bydgoszczy (budowa pod Wrocławiem) i to się po prostu nie opłacało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 30.05.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 W czasie boomu budowlanego żaden skład nie miał ytonga klasy 500 na stanie. Musiałem zadowolić się 600stką. Z tego co wiem, ( info z hurtowni) 500 jest robiona tylko na zamówienie, my czekaliśmy około miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 30.05.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Może jestem dziwakiem, ale ja będę też patrzył na gęstość, wytrzymałość i lambdę. Szczególnie, że w projekcie mam H+H Gold+ 4,0-500 o takich parametrach: gęstość = 475 wytrzymałość = 4 lambda = 0,13 Solbet nie oferuje takich parametrów. Innymi słowy, przy podobnej gęstości i lambdzie wytrzymałość jest dużo niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Termeko.eu 31.05.2018 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Prosta zasada wybierz to gdzie jest najblizsza fabryka będzie taniej i nie koniecznie gorzej.Moi budowlancy np narzekali ze robili z h+h i był krzywy moze w tej gorszej normie tego niewiem , sam robie z termobetu i mówią ze jest w miarę prosty i dość twardy klasa 500 , nastaw się ze w palecie będzie z 5-10 bloczkow szczelonych na pół głownie podczas transportu potrafią pęknąć i z całego domu tak z pół palety to będą odpady po cieciu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinka_93 31.05.2018 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Szczególnie, że w projekcie mam H+H Gold+ 4,0-500 o takich parametrach: gęstość = 475 wytrzymałość = 4 lambda = 0,13 Solbet nie oferuje takich parametrów. Innymi słowy, przy podobnej gęstości i lambdzie wytrzymałość jest Mi też zależy na tych parametrach. Jednak "trochę " ten dom musi stać Wcześniej nasz wybór padł na Ytonga , jednak z biegiem czasu zaczęliśmy zmieniać zdanie. Nawet w składach bydowlanych nam odradzali. No i wychodził drożej, bo na m2 ściany potrzeba go więcej niż H+H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 31.05.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Wcześniej nasz wybór padł na Ytonga , jednak z biegiem czasu zaczęliśmy zmieniać zdanie. Nawet w składach bydowlanych nam odradzali. No i wychodził drożej, bo na m2 ściany potrzeba go więcej niż H+H.Na sztuki może i więcej, jeśli bloczek jest mniejszy, ale na m2 lub m3 powinno być tyle same. A wycena jest od sztuki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 31.05.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 U nas przeważnie cena za solbet i ytong ta sama a wymiary inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinka_93 31.05.2018 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 @Robinson74 no właśnie raczej nie na m2 ściany Ytonga wychodzi 8,33 sztuk bloczka, a H+H 7 sztuk. H+H w lokalnej hurtowni 9 zł brutto z dowozem i rozladunkiem, Ytong trochę ponad 9 zł (nie pamiętam teraz dokładnie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 31.05.2018 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 OK, liczba sztuk inna, ale liczba m2 i m3 nadal taka sama. Ytong rzeczywiście wychodzi nieco drożej, ale z tego co słyszałem to jest równiejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinka_93 01.06.2018 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 A no tak, metry pozostają takie same No właśnie o tej równości bloczków tez słyszałam , że każde są inne swoją drogą ciekawe od czego to zależy. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 01.06.2018 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Miałem na placu budowy Ytonga i H+H. Ytong jest równiejszy, nie ma o czym mówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts