Mateusz.C 31.05.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Witamw domu mam nieogrzewaną piwnicę pod całym domem. nad tym bedzie część mieszkalna i ogrzewanie podłogowe.Ile styropianu dać pod podłogówkę??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.06.2018 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 20-50cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 01.06.2018 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 O kuźwa, a ja myślałem, że przesadzam dając 22cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 01.06.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 50cm? Skąd on to wziął?Moim zdaniem podana przez Ciebie ilość styropianu jest prawidłowa. U mnie jest wprawdzie ogrzewana piwnica, a projekt ma tylko 5cm styropianu, chociaż chętnie bym dał 10cm, jeśli się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.06.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 50cm? Skąd on to wziął? Moim zdaniem podana przez Ciebie ilość styropianu jest prawidłowa. U mnie jest wprawdzie ogrzewana piwnica, a projekt ma tylko 5cm styropianu, chociaż chętnie bym dał 10cm, jeśli się uda. Sarkazm? U mnie w domu nad piwnicą jest 10 cm grafitowego styropianu, uważam że w zupełności jest to wystarczająca grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 01.06.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Można dać i 1 cm albo 50 cm. Wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć. Jak dobrą izolację od piwnicy to daj minimum 20 cm. Piwnica to nie grunt, będzie w niej inna temperatura niż w podłodze na gruncie i strata ciepła pójdzie w piwnicę, z cienką izolacją podłogówką wolniej się będzie nagrzewać i szybciej studzić. Tak to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.06.2018 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 50cm? Skąd on to wziął? Moim zdaniem podana przez Ciebie ilość styropianu jest prawidłowa. U mnie jest wprawdzie ogrzewana piwnica, a projekt ma tylko 5cm styropianu, chociaż chętnie bym dał 10cm, jeśli się uda. Z tego co niektórzy opisują. Ja nie mam żadnego ocieplenia pod posadzką piwnicy. Grubość potrzebnego styropianu najlepiej obliczyć poprzez porównanie krańcowej oszczędności na energii z każdego zł wydanego na ocieplenie z zyskiem energetycznym z każdego zł wydanego na fotowoltaikę. Np. 1000 zł wydane na fotowoltaikę to zysk 150-250kWh energii rocznie. Czy dopłata 1000 zł do cieplejszych okien lub styropianu pozwoli zaoszczędzić więcej niż 200kWh rocznie? Opłacalność ocieplenia wygląda jeszcze gorzej jeśli ww 200kWh rocznie z PV zamienimy w 700kWh energii cieplnej używając PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.06.2018 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 Można dać i 1 cm albo 50 cm. Wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć. Jak dobrą izolację od piwnicy to daj minimum 20 cm. Piwnica to nie grunt, będzie w niej inna temperatura niż w podłodze na gruncie i strata ciepła pójdzie w piwnicę, z cienką izolacją podłogówką wolniej się będzie nagrzewać i szybciej studzić. Tak to widzę. Odwrotnie. Im gorsza izolacja, tym większą masę będziesz ogrzewał i tym wolniej się ona nagrzeje. Lepsza izolacja to mniejsza ucieczka do gruntu i szybciej osiągasz temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.06.2018 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 Odwrotnie. Im gorsza izolacja, tym większą masę będziesz ogrzewał i tym wolniej się ona nagrzeje. Lepsza izolacja to mniejsza ucieczka do gruntu i szybciej osiągasz temperaturę. hm tak to chyba napisałem ... zgodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 03.06.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Z tego co niektórzy opisują. Ja nie mam żadnego ocieplenia pod posadzką piwnicy. Grubość potrzebnego styropianu najlepiej obliczyć poprzez porównanie krańcowej oszczędności na energii z każdego zł wydanego na ocieplenie z zyskiem energetycznym z każdego zł wydanego na fotowoltaikę. Np. 1000 zł wydane na fotowoltaikę to zysk 150-250kWh energii rocznie. Czy dopłata 1000 zł do cieplejszych okien lub styropianu pozwoli zaoszczędzić więcej niż 200kWh rocznie? Opłacalność ocieplenia wygląda jeszcze gorzej jeśli ww 200kWh rocznie z PV zamienimy w 700kWh energii cieplnej używając PC. 200 kWh rocznie w drogiej taryfie to 120zl w tańszej przez pół ile czasu potrzeba na zwrot inwestycji zakładając że panele nie tracą mocy i prąd nie drozeje 8-10 lat jakbyś za gotówkę kupował nie na kredyt. 20 cm izolacji pod nieogrzewana piwnica wystarczy normalnie dają 10-12 cm na grunt. Można i dać pół metra na posadzkę a na fasadę metr;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 04.06.2018 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 PV jest jeszcze nieopłacalne jeśli ma zwracać energię z II taryfy. Zwrot PV w G11 to 9-11 lat. W I taryfie to 9 lat. Moja instalacja zwróci się w 15, bo zaplanowałem ją pod poprzednie prawo.Prąd w cenach rynkowych nie drożeje, tzn jego cena realna praktycznie stoi w miejscu a jest duża szansa że stanieje. Energia dla mnie staniała dzięki PV. W skrócie. Nie opłaca się zwiększać izolacji jeśli koszt marginalny zwiększenia daje marginalne oszczędności mniejsze niż PV.Bez PV wykres opłacalności to parabola. Z PV to parabola ucięta w pewnym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 13.06.2018 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 (edytowane) w planach miałem zamiar 20cm jakiegoś lepszego styro typu 0.31i w przyszlosci kiedys od dołu czyli na suficie piwnicy 5cm miało by to sens ?? czy dać 25 pod nogi ?? wysokosć mam dużą bo jest 306cm . Na pietrze myslałem o podwieszonym suficie 12cm i tam wsadzic wełne 10cm no i oczywiście na poddaszu na ziemi dać jeszcze 15cm ( puki co nieurzytkowe poddasze ) Edytowane 13 Czerwca 2018 przez Mateusz.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts