Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepła woda, piec na ekogroszek, zbiornik, prąd, jak, instalacja gotowa,

bartek70

Recommended Posts

Czołem,

Aktualnie w domu który remontuje nie ma ciepłej wody i nigdy nie było, ale są rozprowadzone rury do ciepłej wody( w całym domu, do każdego punktu). Również jest zrobione wyprowadzenie do podłączenia ciepłej wody w kotłowni(rurka wystaje z sufitu). W tamtym roku został zamontowany kocioł ogniwo eko plus, który sprawuje się znakomicie. Myślę o zbiorniku 150l.

Chciałbym we wakacje podłączyć ciepłą wodę, moje pytanie brzmi jak to zrobić? Chciałbym aby to było ekonomiczne.

Pytanie poboczne:

1. Czy jest sens zrobić taką instalację, która na czas kiedy pali się w piecu(zima) dało się przełącz i woda była ogrzewana prze kocioł? Czy to wpływa na żywotność kotła?

2. Czy da się zrobić tak aby ciepła woda w kranie była od razu? a nie np. za 10sekund jak "spłynie" zimna?

Masz pociągniętą 3 rurkę cyrkulacyjną czy tylko zima/ciepła idzie do kranów?

Wszystko się da zrobic, ale zeby bylo bardzo dobrze to trochę pieniędzy trzeba, zbiornik, zlączki, kształtki, pompy.

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chcesz po prostu kupic zbiornik zeby latem i zima ogrzewac w nim wode zeby miec ciepla w kranach prawda?

Czołem,

Myślę o zbiorniku 150l.

na ile osób ?

Chciałbym aby to było ekonomiczne.

2. Czy da się zrobić tak aby ciepła woda w kranie była od razu? a nie np. za 10sekund jak "spłynie" zimna?

da się , ale nie będzie ekonomicznie . Pierwsza opcja to zbiornik plus cyrkulacja , która gdy często jest wzbudzana wychładza zbiornik . Druga opcja , to elektryczne ogrzewacze przepływowe przy kranach - ogrzeją tylko tyle wody ile na tę chwile zużyjesz ( na wanne lub prysznic to raczej ze zbiornika) . Do cyrkulacji oprócz tego co napisał Krzysiek trzeba dorobić jakieś sterowanie , niektórzy robią przez włącznk światła , ja mam cyrkulacje załączaną przez czujkę ruchu )

1. Czy jest sens zrobić taką instalację, która na czas kiedy pali się w piecu(zima) dało się przełącz i woda była ogrzewana prze kocioł?

tak należy zrobić l latem możesz grzać również kotłem lub poczytaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?347507-Grzałka-czy-ekogroszek

lub tak http://forum.muratordom.pl/showthread.php?176964-Skuteczny-i-tani-solar-„tymi-ręcami”-robiony&highlight=solar

.

lub gazem , ale pewnie nie masz przyłącza .

Czy to wpływa na żywotność kotła?

sporo ludzi tak grzeje CWU , dla kotła lepsza jest jednak praca 'ciągła' zimą . Latem kociołek przechodzi często przez punkt rosy , co może przysparzać kłopoty - 'lanie smoły' i skrócenie żywotności ,ale nie jakoś bardzo mocno

na ile osób ?

4 - głównie prysznic

da się , ale nie będzie ekonomicznie . Pierwsza opcja to zbiornik plus cyrkulacja , która gdy często jest wzbudzana wychładza zbiornik . Druga opcja , to elektryczne ogrzewacze przepływowe przy kranach - ogrzeją tylko tyle wody ile na tę chwile zużyjesz ( na wanne lub prysznic to raczej ze zbiornika) . Do cyrkulacji oprócz tego co napisał Krzysiek trzeba dorobić jakieś sterowanie , niektórzy robią przez włącznk światła , ja mam cyrkulacje załączaną przez czujkę ruchu )

czyli do cyrkulacji muszą być 3 rurki?

Wiem, ale nie chcemy się bawić kotłem w lecie

.

lub gazem , ale pewnie nie masz przyłącza .

Gaz jest w budynku, ale nie chcemy gazu

.

sporo ludzi tak grzeje CWU , dla kotła lepsza jest jednak praca 'ciągła' zimą . Latem kociołek przechodzi często przez punkt rosy , co może przysparzać kłopoty - 'lanie smoły' i skrócenie żywotności ,ale nie jakoś bardzo mocno

Masz pociągniętą 3 rurkę cyrkulacyjną czy tylko zima/ciepła idzie do kranów?

tylko zimna/ciepła

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chcesz po prostu kupic zbiornik zeby latem i zima ogrzewac w nim wode zeby miec ciepla w kranach prawda?

Tak, ale wiem że nie jest to takie proste

Dla 4 , to może lepiej dać troszkę większy by mieć zapas . Mniejszy trzeba wyżej grzać , by wystarczyło dla wszystkich , a z kolei by nie poparzyć dzieciaków trzeba zrobić podmieszanie (koszty) .

Tak do cyrkulacji muszą być 3 rurki i pompka ( pamiętaj ,że to wychładza i też koszty)

Nie chcesz bawić się kotłem i nie chcesz gazu (ten byłby chyba najlepszym rozwiązaniem ) , no to grzałka , ale to tanio nie wyjdzie . Bo z dziećmi może być ciężko ogarnąć się prądem dwu taryfowym. Ewentualnie ogrzewacze przepływowe , tym bardziej ,że nie masz 3 rurki .

Są jeszcze droższe rozwiązania , ale bardzo wygodne - PC do CWU lub PV do CWU .

Edytowane przez cuuube

Do prysznica i tak warto mieć baterię termostatyczną, więc o parzeniu nie ma mowy (no, przynajmniej dzieci ;) )

Ludzie kładą trzy rurki w cienkiej otulinie albo i bez, koło siebie na chudziaku i się dziwią, że cyrkulacja kosztuje. Trzeba z głową CWU odizolować od otoczenia i zimnej wody i problem będzie pomijalny. Ale skoro ciepła woda nie ma jak wrócić do zasobnika to nie ma tematu cyrkulacji.

Podgrzewacze przepływowe te, co są w stanie sensownie regulować temperaturę są dosyć drogie. Do tego muszą mieć wysoką moc, więc zamontowanie kilku takich to problem z zamówioną mocą elektryczną i rozłożeniem obciążenia na fazy. Do tego grzeje wodę prądem wtedy, kiedy wodę zużywasz - czyli zazwyczaj w drogiej strefie. Drogo i niepraktycznie. Tutaj akurat ilość użytkowników ogrzewania w zasobniku ma rację.

Cyrkulację bym odpuścił, sporo kucia, dewastacja istniejącego wykończenia (chyba że i tak wszystko do remontu). Te kilka litrów wody dziennie więcej, które stracisz nie mając od razu ciepłej w kranie, nie zwróci nakładów na zrobienie cyrkulacji, chyba że komfort jest ważniejszy. Bo cyrkulacja to głównie komfort, nie można tu mówić o oszczędności. A jak rury ciepłej wody masz nieocieplone to kompletnie poroniony pomysł z tą cyrkulacją. Do samej ciepłej wody potrzebujesz tylko zasobnik z grzałką i wężownicą. Wężownicę podłączasz do kotła, grzałka jak nie masz ochoty palić i tyle. No jeszcze zabezpieczenie CWU, naczynie wzbiorcze, zawór bezpieczeństwa.

:o Nie masz dzieci ? Nie wiesz do czego są zdolne ?

Dzieci wiedzą, że wciśnięcie przycisku odblokowującego wyższą temperaturę nie jest przyjemne. Zabezpieczenie przed przypadkowym puszczeniem za ciepłej wody działa. Celowe prowadzi do skutecznej nauki.

Taka scenka mi się przypomniała, jak mieszkałem w mieszkaniu z tandetnym piekarnikiem z gorącą szybą i wpadł kuzyn z trzylatkiem jak akurat coś piekłem. To ja do kuzyna, żeby zamykał drzwi do kuchni - a on zawołał synka.

"Brajan, daj rączkę.

Czujesz? Gorące (zbliżając na bezpieczną odległość rękę do piekarnika).

Uważaj."

I na tym skończył się temat zamykania drzwi.

To były czasy, gdy jeszcze nie miałem dzieci. Teraz mam i pozwalam im się we w miarę bezpiecznych okolicznościach zaopatrzyć w siniaki, otarcia i oparzenia (ostatnie z weekendu to zapoznanie z "gałązkami" która parzą (przyp. red. pokrzywy)).

Edytowane przez Kaizen