Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja nie miałam desek, prawdopodobnie dlatego, ze dom nie ma w sobie drewna (więźby)? Te kilka szalunkowych na budowę składzika by nie starczyły.

Desek nie trzeba do więźby (deskowania nie mam).

A wlaśnie - deski przyjechały pierwszym transportem. Ekipa miała swoją przyczepę kempingową, w której mieszkali. Ale składzik od razu (no dobra, zaraz po sławojce) wystrugali z tych desek. Nie potrzebowalem blaszaka.

A potem ten składzik rozebralem. Podobnie jak szalunki słupów i inne drbiazgi.

IMO 35m2 w domu daje większą przestrzeń i wygodę, niż w bloku. Oczywiście trzeba rozsądnie tę przestrzeń rozplanować. Ale w domu masz pełną swobodę planowania. Masz np. możliwość umieszczenia okna z każdej strony - w bloku najczęściej tylko jedna ściana jest zewnetrzna. I wymusza to łazienki i/lub kuchnie bez okna i ciemne przedpokoje.

https://forum.murator.pl/topic/238927-czy-w-polsce-ma%C5%82y-dom-jest-mo%C5%BCliwy/page/2/#findComment-7567655

Czytam kolejne pytania forumowiczów sprowadzające się do tego jak "ominąć przepisy" i witki mi opadają. Po co? Po co, skoro pozwolenie na budowę nic nie kosztuje(oprócz czasu i kasy na kilka map), a jak kogoś nie stać na projekt(gotowce można znaleźć za mniej niż 2tys.) + adaptację projektu do działki, to najprawdopodobniej takiej osoby nie stać na budowę domu w ogóle. Nawet malutkiego.

Zobacz co się buduje na ROD ...

Tam samowola koło następnej samowolki ..

Domy "mieszkalne" bez pozwolenia , bez projektu , bez nadzoru , bez odbiorów ...

Obecnie RODy zaczynają przypominać slumsy gdzie powstają jakieś dziwne bryły koszmarki ...

Na takie RODy powinien wjechać spychacz i rozwalić te samowolki ...

Ludzie zrobili się bardzo roszczeniowi . Jakoś przez lata kiedyś nikt nie pomyslał aby mieszkać na ROD , dopiero od pewnego czasu "nastapiła moda" na takie mieszkanie ...

https://forum.murator.pl/topic/238927-czy-w-polsce-ma%C5%82y-dom-jest-mo%C5%BCliwy/page/2/#findComment-7567668

Kotlownia zbędny przeżytek a tak malego domu nie ma sensu ogrzewać czymś innym, niż kablami w wylewce. Zasobnik trzeba umiescić w lazience. Rozdzielnię elektryczną zazwyczaj robi się podtynkową - wiec nie zajmuje miejsca. Wodomierz u zawór? Bez przesady, też mozna w ścianie schować albo w zabudowie gk - mniej zajmie miejsca niż najmniejszy grzejnik. Hydrofor może być w obudowie studni.

Mieszkalem w mieszkaniu 47,5m2 słabo rozplanowanym i 27,5m2 genialnie urządzonym. Funkcjonalnie bardzo podobnie. W obydwu najbardziej mi brakowało ogrodu. Miejsca, gdzie moge wypuścić dzieci i zwierzaki i nie zastanawiać się, czy gdzieś nie poszli, nie mieli nieprzyjemnego spotkania z samochodem czy innym zwierzakiem.

Dom 35m2 da się urzadzić, by był wygodny dla rodziny 2+1 nawet. Problem jest inny - trudno spełnić na takiej przestrzeni WT (oczywiście, że musi być zgłoszenie albo PnB). No i wcale tak tanio nie wyjdzie, bo część kosztów nie zależy od powierzchni domu, a część nieznacznie się zmienia.

W bloku kazdy miał piwnice i tam trzymał rowery , sanki i itd.

W domu dzieki ogrodowi i dzięki temu że "opieką" domu Ty się zajmujesz musisz mieć mnóstwo narzędzi i różnych urządzeń i itd ...

A do tego trzeba mieć to gdzie trzymać ...

Zamieszkaj najpierw w domu a sam się przekonasz ile tego się uzbiera i gdzieś to trzeba trzymać ...

W bloku większość tych "pierdół" nie była potrzebna i jej po prostu nie miałeś ...

https://forum.murator.pl/topic/238927-czy-w-polsce-ma%C5%82y-dom-jest-mo%C5%BCliwy/page/2/#findComment-7567669

W bloku kazdy miał piwnice i tam trzymał rowery , sanki i itd.

Ani w poprzednim, ani w obecnym mieszkaniu nie mam piwnicy.

A do tego trzeba mieć to gdzie trzymać ...

Nawet jak ktoś desek nie ma, to domki narzędziowe są tańszen niż taka powierzchnia w domu. Bez sensu zapewniać luksusy szpadlowi czy grabiom

Zamieszkaj najpierw w domu a sam się przekonasz ile tego się uzbiera i gdzieś to trzeba trzymać ...

W bloku większość tych "pierdół" nie była potrzebna i jej po prostu nie miałeś ...

Od ładnych paru lat obrastam w szpadle, grabie, kosiarkę... Trzymam w domku narzedziowym.

W domu to jeszcze pies wyląduje w budzie i zwolni miejsce.

https://forum.murator.pl/topic/238927-czy-w-polsce-ma%C5%82y-dom-jest-mo%C5%BCliwy/page/2/#findComment-7567675

Zobacz co się buduje na ROD ...

Tam samowola koło następnej samowolki ..

Jak są zgodne z definicją altany działkowej, to nie są samowolką. Mogą być murowane i nawet piętrowe.

https://forum.murator.pl/topic/238927-czy-w-polsce-ma%C5%82y-dom-jest-mo%C5%BCliwy/page/2/#findComment-7567683

Jak są zgodne z definicją altany działkowej, to nie są samowolką. Mogą być murowane i nawet piętrowe.

Tym bardziej żyjemy w dzikim kraju , gdzie prawo i przepisy przestrzegają frajerzy i idioci a Państwo pomaga kombinatorom , oszustom i leniom ...

Ja aby zbudować dom musiałem spełnić wiele warunków , mieć KB , mieć pozwolanie , mieć odbiory , projekt , adaptację . Wiele kasy , wiele formalności , a taki sam dom tyle że na ROD nagle "nazywa" się altaną i nie trzeba ni pozwolenia ,ani projektu , ani żadnych odbiorów , nadzoru.

Można to coś wybudować niezgodnie z przepisami , bez projektu , bez żadnej wiedzy , bez uprawnień , bez wyliczeń. Później może dość do jakiejś tragedii (katastrofa budowlana) , skażenie środowiska , wystąpić jakaś epidemia związana ze skażoną wodą (małe odległości pomiędzy studniami a szambami czy innymi miejscami gdzie wylewa się ścieki i itd ..

Przypomina to trochę slumsy , gdzie każdy buduje z tego co ma i jak chce , nie przejmując się niczym ...

Co najwyżej jak dojdzie do katastrofy to będzie tak jak w pewnych krajach "taka wola boga ..." ;-)

Z tego co wiem w regulaminie ROD jest calkowity ZAKAZ budowy domów całorocznych i mieszkania na ROD. Są to działki rekreacyjne które służą do krótkotrwałego wypoczynku i tam przebywania.

Kiedyś pamiętam u teściów na zimę był wyłączany prąd i woda , bo w zimę nie ma potrzeby aby była ani prąd ani woda , bo żaden działkowicz w zimę nic nie robi na działce ...

I później było wielki szum , bo przecież ludzie marzną na działkach ...

Tylko skąd Ci ludzie tam mieszkający ? Przecież jak kupowali działkę to wiedzieli że nie wolno tam mieszkać ?

Myślę że gdyby zaczęto trzymać się regulaminu i nagle przez kilka miesięcy nie było na ROD ani pradu ani wody to szybko by te domy znikneły i wróciły "zwykłe" altany ...

https://forum.murator.pl/topic/238927-czy-w-polsce-ma%C5%82y-dom-jest-mo%C5%BCliwy/page/2/#findComment-7567724

Ja aby zbudować dom musiałem spełnić wiele warunków , mieć KB , mieć pozwolanie , mieć odbiory , projekt , adaptację . Wiele kasy , wiele formalności , a taki sam dom tyle że na ROD nagle "nazywa" się altaną i nie trzeba ni pozwolenia ,ani projektu , ani żadnych odbiorów , nadzoru.

Przeczytaj warunki jakie musi spełniać altana działkowa. Bo Twój dom na pewno ich nie spełnia.

Od ładnych kilku lat jest to prosto unormowane. I to jest dobre rozwiązanie. Złe rozwiązanie, to że ja mam prosić urzędnika żebym musiał na swoim terenie coś postawić. To do altan ogrodowych trzeba równać, a nie w drugą stronę.

Trzeba mieć świadomość jeszcze jednej rzeczy - budując na RODo nie jesteś właścicielem altany. W naszym kraju nieruchomością jest działka - budynek jest tego, czyja działka.

https://forum.murator.pl/topic/238927-czy-w-polsce-ma%C5%82y-dom-jest-mo%C5%BCliwy/page/2/#findComment-7567756

Jakie unormowanie ?

Chyba 2 lata temu przed wyborami gminy/miasta chciały wreszcie zająć się samowolką i nielegalna zabudową działek i jawnym olewaniem przepisów i regulaminów. Miały wejść spychacze , miały być pisma o wyburzenie i itd .

Gminy/miasta bały się że mogą tam wybuchnąć jakieś niekontrolowane epidemie lub może się stać coś złego (katastrofy budowlane) i nie chciały czekać bo bylo coraz więcej takich samowoli ..

Wtedy ludzie którzy mieszkają nielegalnie na ROD i łamią wszystkie przepisy ROD zaczęli kontaktować się z mediami , a że był to rok wyborczy to szybko PO uchwaliła jeszcze że samowolki zmienią się w nie samowolki ...

To było szukanie na szybko nowych wyborców , bo mieli nadzieję że dzieki temu będą dalej u władzy ...

Zmieniono brzmienie co to jest altana ogrodowa i te "domy" zaczęły się "łapać" na altany ...

Marzy Ci się taka prowizorka i samowolka ? Są Indie , są inne kraje gdzie są tzw slumsy i am każdy buduje z czego chce i jak chce i nikt się niczym nie przejmuje ...

Ale jesteśmy w UE i raczej powinniśmy spełniać Europejskie standardy a nie afrykańskie lub indyjskie ...

I tak mamy bardzo uniiwersalne i bardzo łagodne przepisy ..

Zobacz czasami w niektórych krajach UE czy też miastach w UE jak wygląda urbanistyka i planowanie . Często nowe domy muszą przypominać stare domy , mieć taką samą elewację i kolor , taką samą dachówkę , tak że wszystko wygląda spójnie i nikt się nie buntuje ..

Później turyści zachwycają się jak wyglądają takie miasteczka czy miasta i jaka jest spójność ...

Masz rację mój dom to nie altana To dom a nie coś co udaje dom.

Coś co miało projekt , coś co miało KB i nadzór , coś co miało odbiory i przeglądy i coś co mi się nie zawali i nie będzie katastrofy budowlanej bo było wykonane zgodnie z projektem i sztuką budowlaną ..

Edytowane przez kaszpir007
https://forum.murator.pl/topic/238927-czy-w-polsce-ma%C5%82y-dom-jest-mo%C5%BCliwy/page/2/#findComment-7567785

Przeczytaj warunki jakie musi spełniać altana działkowa. Bo Twój dom na pewno ich nie spełnia.

Od ładnych kilku lat jest to prosto unormowane. I to jest dobre rozwiązanie. Złe rozwiązanie, to że ja mam prosić urzędnika żebym musiał na swoim terenie coś postawić. To do altan ogrodowych trzeba równać, a nie w drugą stronę.

Trzeba mieć świadomość jeszcze jednej rzeczy - budując na RODo nie jesteś właścicielem altany. W naszym kraju nieruchomością jest działka - budynek jest tego, czyja działka.

Tzn można powiedzieć troche przewrotnie. Jeśli chcesz sprzedać takie RODO to jego wartość uzależniona jest od tego co na nim jest. Wiadomo, ze działka z domkiem jest więcej warta niz z drewnianym domkiem narzędziowym lub tylko z rabatami. Ale faktem jest, że ziemia nie jest i raczej nie będzie formalnie Twoja.

Tylko jak kupisz taka działeczkę z takim domkiem i któregoś pięknego dnia spadnie Ci na głowę kawałek dachu i gwóźdź Ci zrobi bliznę do końca życia na czole to pretensje możesz pozostawić tylko dla siebie. Na oko wszystko może wydawać się stabilne i trwałe.

https://forum.murator.pl/topic/238927-czy-w-polsce-ma%C5%82y-dom-jest-mo%C5%BCliwy/page/2/#findComment-7568715

Tzn można powiedzieć troche przewrotnie. Jeśli chcesz sprzedać takie RODO to jego wartość uzależniona jest od tego co na nim jest.

Sprzedaz jest trochę śliska. A co, jak zemrzesz czy zostaniesz wyrzucony z RODo?

https://forum.murator.pl/topic/238927-czy-w-polsce-ma%C5%82y-dom-jest-mo%C5%BCliwy/page/2/#findComment-7568723

Ale wojna o to czy 35m2 to już dom, czy tylko altanka :)

Jasne że to baaaardzo malutki domek, i nie był by specjalnie komfortowy. Ale kawalerka 26m2 także nie jest, mieszkanei 40m2 też nie odbiega.

Argumenty że ta sama powieszchnia w bloku oferuje więcej to dla mnie bzdura - w każdym bloku w którym mieszkałem wszystkie liczniki były w domu, pełno rur od pionów itp, beznadziejne usytuowanie okien - cieżko coś ustawić. Piwnica to dla mnie też nie argument, w jednej byl zakaz trzymiania rowerów itp, w innej zimą było 0 stopni i wieczna wilgoć. I jeszcze co miesiąc 300zł do spółdzielni.. Plus bonus - sąsiedzi, nawet jak masz super, nie znaczy ze za 5 lat za scianą nie będzie awantur itp.

Zawsze lepiej mieć 35m2 na własnej działce niż w bloku !

Problem taki że jeszcze lepiej mieć 60m2, albo 100m2...

Czemu ludzie chcą budować na zgłoszenia i mieszkać w "budynkach gospodarczych"? Koszty. Nie jest problemem dostać PnB, tylko kwestia ile kasy trzeba na to wydać - cudów nie ma, nim się wbije łopate ok 10 tys lekko pójdzie, bo najtańszy projekt z adaptacja to ok 5-6 tys zł brutto, do tego geodeta, kierownik budowy, mapki itp.

A jak ktoś ma 150 tys i jeszcze chce kupić działkę w tych pieniądzach...

A budowanie na ROD to już dla mnie abstrakcja, ładowanie kasy w coś co formalnie nigdy nie jest twoje..

https://forum.murator.pl/topic/238927-czy-w-polsce-ma%C5%82y-dom-jest-mo%C5%BCliwy/page/2/#findComment-7568907

Ojj powiem Ci, ze byłem kiedy właścicielem RODO ale chyba przez miesiąc i nie wiem co się z tym dzieje w przypadku śmierci.

Trudno to nazwać sprzedażą skoro to i tak nie jest Twoja. Moim zdaniem osoba nabywająca prawa do tego terenu płaci Tobie za to co jest na tym terenie. A z resztą chyba dawno odbiegliśmy od tematu.

https://forum.murator.pl/topic/238927-czy-w-polsce-ma%C5%82y-dom-jest-mo%C5%BCliwy/page/2/#findComment-7569003

Tak jak kolega bajprzeznet mówi za samą papierologię potrzebną do pozwolenia na budowę w takim "budynku gospodarczym" na zgłoszenie można kupić materiał na ściany a może nawet i więcej. Komfort byle jaki ale obok domu możesz mieć nawet głupiego blaszaka i tam trzymać rzeczy sezonowe. Z resztą w takim domku raczej mieszka się samemu lub w dwie osoby więc jedna większa szafa na ubrania Ci styknie:)

Dla przykładu: Ja wychowałem się na 52,5m2 w bloku z rodzicami i dwójką rodzeństwa, a moją żona mieszkała z rodzicami i siostrą w dwupokojowym mieszkaniu o powierzchni 37m2. Wiem jak wygląda takie mieszkanie na codzień; przy sufitach pawlacze, z zasłonami kartony z butami lub inne, wszystko ma swoje miejsce i nie można go zmieniać bo w przeciwny wypadku się zgubi.

https://forum.murator.pl/topic/238927-czy-w-polsce-ma%C5%82y-dom-jest-mo%C5%BCliwy/page/2/#findComment-7569009