Iskierniczek 03.06.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Witam Po podwyższonych grządkach czas na krzywo rosnącą jabłoń, stąd moje pytanie czy można ją jakoś doprowadzić do pionu? Jabłoń ma ok. 3-4lat, ewidentnie mocno opada w jedną stronę, gałęzie dotykają już ziemi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2018 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Trzeba zrobić odciągi. Spokojnie naprostujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iskierniczek 03.06.2018 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Trzeba zrobić odciągi. Spokojnie naprostujesz. Dziękuję za odpowiedź, lecz...... : 1. Taki odciąg mogę zrobić już teraz czy muszę się z tym wstrzymać do jakiegoś konkretnego czasu 2. Rozumiem, że na "chama" nie mogę naciągać drzewa w przeciwną stronę do zgięcia wiec jak podejść do tematu? lepiej naciągać czy coś podkładać od spodu? 3. Ile takie prostowanie drzewa trwa? proces przebiega względnie szybko liczony w miesiącach czy raczej przygotować się na lata? Z góry dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.06.2018 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Prostuje się latami. A odciąg możesz zrobić teraz. Z jeden strony naciągasz a z drugiej podpierasz. Pamiętaj, że obręcze na pień muszą być miękkie, by nie uszkodzić kory, gdy np. będzie wiatr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts