Watt 03.06.2018 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Witam wszystkich! Chcę wynieść 2 liczniki jednofazowe z domu na zewnątrz i zrobić jeden 3fazowy z podlicznikiem lub 3fazowy i 1fazowy i nie wiem gdzie je można zainstalować. Załączam szkic sytuacyjny obecnego stanu rzeczy. Jeden słup stoi na mojej posesji. Najlepiej gdyby dało się na samym słupie elektrycznym lub przy ogrodzeniu tak żeby pociągnąć też do gospodarczego. Co muszę krok po kroku zrobić i ile taka operacja kosztuje? Liczniki są teraz dwa jednofazowe podłączone do dwóch rożnych faz, kiedyś to były dwa mieszkania. Do słupa na posesji dochodzą 4linki, od słupa do szczytu domu 3linki (jedna, druga faza i zero) Dodam, że zmusza mnie do tego brak wystarczającej jakości prądu na obecnym przyłączu jednofazowym. Kupiłem sprężarkę 5kW i się okazuje że nie da rady wystartować powyżej 2-3barów, napięcie w instalacji spada do 118V na jednej jak i drugiej fazie... Na jałowo jest 240V w gniazdkach, już podniesone przy trafo przez ZE. Nie są to spadki na instalacji w domu i z domu do gospodarczego, tu jest wszystko na nowej miedzi 2.5mm2, spadek jak jest to rzędu 20-30V. Umowa jest na 5.8kW Jak chodzi sprężarka to nawet mruga światło na drugiej fazie, widocznie przez słabe zero nawet... W domu trzeba uważać żeby nie chodziły dwa prądożerne urządzenia typu piekarnik-pralka-toster-odkurzacz-mikrofala-hydrofor. Hydrofor 3kW czasami nie może zaskoczyć. Znajomy co robi w prądzie, mierzył też na linkach przy słupie, mówi żeby zgłosić reklamację na jakość prądu ale będę czekał 30 lat na modernizację linii, bo od domu do trafo jest jakieś 3-4km na starej prawie 70letniej linii łączonej w kilkunastu miejscach po wywrotach po burzy. Trafo zasila niewielką ilość domów ale są one bardzo porozrzucane, ja jestem na końcu. Może na 3 fazach rozłożonych na łazienke kuchnię i resztę chociaż w domu będzie można spokojnie korzystać. Jak to ugryźć, bo nie chcę nie ze swojej winy być obciążony takimi kosztami i robić przysługę energetyce (PGE) Z ZE jeszcze nie rozmawiałem, chcę tu zasięgnąć opinii żeby mnie nie kiwneli, tam pewnie powiedzą że mam sam robić, za wszystko płacić i czekać pewnie pół roku na zgody. Edytowane 3 Czerwca 2018 przez Watt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 03.06.2018 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Dodam, że zmusza mnie do tego brak wystarczającej jakości prądu na obecnym przyłączu jednofazowym. Kupiłem sprężarkę 5kW i się okazuje że nie da rady wystartować powyżej 2-3barów, napięcie w instalacji spada do 118V na jednej jak i drugiej fazie... Na jałowo jest 240V w gniazdkach, już podniesone przy trafo przez ZE. Nie są to spadki na instalacji w domu i z domu do gospodarczego, tu jest wszystko na nowej miedzi 2.5mm2, spadek jak jest to rzędu 20-30V. Umowa jest na 5.8kW Znajomy co robi w prądzie, mierzył też na linkach przy słupie, mówi żeby zgłosić reklamację na jakość prądu ale będę czekał 30 lat na modernizację linii,. To podkreślone jest Twoim zdaniem normalne, a co na to kolega robiący w prądzie? Wystąpisz o warunki przyłączenia to wszystkiego się dowiesz gdzie jaki i za ile. Koszt jak w cenniku na kW. WLZ i tak jest Twój więc to Twoje koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Watt 04.06.2018 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Czy są spadki za duże na instalacji w gospodarczym, czy przewód jest za cienki, czy moc przyłącza na styku - nie ważne, nie sprężarka i gospodarczy jest moim największym problemem tylko głupi toster i pralka włączone na raz w domu... W domu na instalacji na pewno nie ma spadków związanych z przewodami czy innymi technicznymi rozwiązaniami. Spadki są na słupie, przed licznikiem i jest to wina wydolności starej linii, nie szukaj problemu gdzie go nie ma, to mi powiedział ten "od prądu" Gdyby ZE dostarczało mi te 5.8kW to bym niczego nie ruszał. Dzięki za rzeczową pomoc, za wiele to się nie dowiedziałem... Dobrze że nie napisałeś "poszukaj w googlu" Proszę kogoś o poradę, w jakim miejscu może znajdować się skrzynka czy tylko na elewacji czy przy słupie, może warto jednak zareklamować? Jak to wygląda przy reklamacji? Dlaczego mam o warunki od razu występować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.06.2018 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Witam. Proszę kogoś o poradę, w jakim miejscu może znajdować się skrzynka czy tylko na elewacji czy przy słupie, może warto jednak zareklamować? Jak to wygląda przy reklamacji? Dlaczego mam o warunki od razu występować. Odpowiedzi na te pytania znajdą się w warunkach technicznych przyłączenia wydanych przez właściwy Rejon Energetyczny po otrzymaniu wniosku na temat zmiany sposobu zasilania Odbiorcy. * Zmiana sposobu zasilania to m.inn. jeden licznik i jego lokalizacja, demontaż istniejących, lokalizacja i wielkość zabezpieczenia przedlicznikowego itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.06.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Dzięki za rzeczową pomoc, za wiele to się nie dowiedziałem... Dobrze że nie napisałeś "poszukaj w googlu" Proszę kogoś o poradę, w jakim miejscu może znajdować się skrzynka czy tylko na elewacji czy przy słupie, może warto jednak zareklamować? Jak to wygląda przy reklamacji? Dlaczego mam o warunki od razu występować. Nie za bardzo rozumiem tego focha;-) I nie rozumiem od kogo chcesz się dowiedzieć gdzie ta skrzynka ma się znajdować, może i na elewacji i na słupie i w granicy posesji ale o tym dowiesz się od ZE. Pewnie że warto reklamować inaczej niczego nie zmienią Dlaczego masz o warunki występować ano dlatego że masz zamiar zmienić sposób zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts