Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W okolicach "Raju" - indywidualna Emilia 2G

Recommended Posts

Podoba mi się, chociaż jest kilka rzeczy, na które spojrzałabym inaczej.

- czy wejście do pralni musi być z łazienki? To problem, kiedy jednocześnie ktoś chce skorzystać z jednego i drugiego pomieszczenia. A jest możliwość zmiany.

- czy balkon jest niezbędny? To bardzo często mostek cieplny, a okazuje się, że prawie w ogóle z niego się nie korzysta.

- czy wentylacja grawitacyjna to na pewno dobry pomysł? Ja jestem zdecydowaną zwolenniczką mechanicznej ;)

- kominek to absolutny must have? U siebie - chcąc zniwelować jakiekolwiek kominy - myślę jedynie nad niedużym biokominkiem. Jeśli chodzi o zrobienie nastroju - moim zdaniem będzie absolutnie wystarczający, a dużo mniej upierdliwy w obsłudze :D

Poza tym bardzo fajny garaż. Zmieści się normalny samochód, a nie seicento :D Dodatkowy pokój na dole ma sensowny metraż i łazienkę niedaleko - super.

Stratus 84 napisz coś o sobie. Dla ilu stałych użytkowników to dom? Przy takim metrażu nie rozważaliście dorobienia trzeciej łazienki (prywatnej)? Macie pokój gościnny, zakładam,że spodziewacie się gości z noclegiem, wtedy jedna łazienka na całe piętro i tylu użytkowników może być dość kłopotliwa. A tak poza tym, to witam się w dzienniku:welcome:

• 5 weeks później...

Witam. Jako że piszesz o lanych skosach, a sam też mam zaplanowane, to chciałbym dopytać w jaki sposób planujecie je ocieplać? Styropian, a może natrysk pianą, jaka grubość, itp?

WM rozważcie bo warto, o kominku się nie wypowiem, bo to sprawa indywidualna.

Minimalne wymagania energetyczne określa ustawa. Jest obecnie dość surowa (w porównaniu z tym, co obowiązywało kilka lat temu) a w 2021 będzie jeszcze surowsza. Za to spełnienie jej wymagań pozwala drastycznie obniżyć koszt grzania domu. Tak, że zamiast zastanawiać się nad PC gruntowym, mógłbyś kupić o wiele tańsze PC powietrze-woda.

Ale ten projekt na pierwszy rzut oka nie ma szans na spełnienie aktualnych wymagań, stąd moje wątpliwości.

A tak naprawdę to co się w całej budowie liczy to minimalizowanie zapotrzebowania na ciepło.

Początkowo byłem zwolennikiem styropianu na skosach, ale podobnie jak Wy zdecydowałem się na piankę. Ocieplanie skosów już po wykonaniu pokrycia jest słabe - mam wątpliwości czy ekipa wykona to dokładnie. Będę starał się zsynchronizować dekarzy i speców od pianki. Komin podczas budowy to promil ogólnych wydatków, więc też uważam, że warto zrobić. Dołożenie go później ani nie będzie tanie, ani estetyczne.

Dwa zdania na temat energooszczędności. Jeśli nie musisz cisnąć każdej kWh, czy chwalić się licznikiem zużycia na forum to zastosowanie takich rozwiązań jak u Ciebie - czyli ściany z BK ocieplone 20 cm szarego styropianu (dołóż te 5 cm na równo), 20 pianki na skosach, okna 3 szybowe (wszystkie, nie tylko dachowe) i WM wystarczą żeby mieć dość energooszczędny, niedrogi w trzymaniu dom.

Edytowane przez kemot_p

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Dodatkowe ściany nośne? Wszystko robione jest wg projektu, nic nie dodawaliśmy. Jeśli chodzi o nośne ściany wewnętrzne może ich obecność spowodowana jest projektem domu pod dwa stropy monolityczne oraz ceramiką na dachu.

Ja przy lanych skosach też mam zaprojektowaną ścianę nośną na poddaszu biegnącą w osi budynku.

• 3 weeks później...

Witam,

czy mógłby Pan podesłać namiar na konstruktora, który zaadaptowałby poddasze użytkowe na lane skosy?

Skoro w Pana rejonie jest to popularne rozwiązanie, więc może dysponuje Pan wiedzą na temat doświadczonego konstruktora.

Jakich zmian Pan dokonał na etapie adaptacji, by móc wykonać tzw. trumnę?

• 2 months później...
Dodatkowe ściany nośne? Wszystko robione jest wg projektu, nic nie dodawaliśmy. Jeśli chodzi o nośne ściany wewnętrzne może ich obecność spowodowana jest projektem domu pod dwa stropy monolityczne oraz ceramiką na dachu.

Pytam, ponieważ też budujemy Emilię 2G i mamy wewnątrz tylko 1 ścianę nośną. Te dwie płyty monolityczne zamieniliśmy na cały strop z Terrivy, ale musieliśmy dołożyć jeden podciąg.

tutaj powinno być widać:

http://sergreg.mojabudowa.pl/pliki/sergreg/image/55f79844a6bcd330f12107e469fa2a46d9d792fa.jpg

• 4 weeks później...

Na koniec przyszedł czas na rozprowadzenie rur odbierających deszczówkę z rynien. Wybór padł na rury karbowane pełne, nie wiem czy to był dobry pomysł, jedni mówili, że można je stosować i spełniają swoją rolę, drudzy natomiast, że lepsze są klasyczne kanalizacyjne. Na ten moment zostawiamy tak jak jest, najwyżej dokonamy zmiany na rury kanalizacyjne w późniejszym czasie.

1fa3e0297876eb61med.jpg

Też mam żółte rury od rynien i po 2 latach miałem pierwszą awarię - okazało się, że jedna z rur na skutek jakichś ruchów tektonicznych (też mam glinę) została zgnieciona i przestała odprowadzać wodę. Naprawa i poszukiwanie miejsca awarii dosyć upierdliwe i połączone z destrukcją trawnika. Na drugi raz dałbym wytrzymałe rury pcv.

Druga sprawa: raczej powinieneś ciągnąć od każdej rynny osobną rurę aż do miejsca docelowego. Przy dużych ulewach rura zbiorcza może nie odebrać całej wody ze wszystkich rynien.

@kemot_p

Piana bez problemu ociepliła miejsce pod krokwiami. Przed aplikacją odkurzyłem dokładnie z wiór i innych zabrudzeń skosy i miejsce murłaty. Tak jak pisałem wcześniej moje ocieplanie podzieliłem na dwa etapy, teraz były robione później niedostępne miejsca, ponieważ podbitka będzie w przyszłym roku niedoskonałości tzn. "zapianowanie" murłaty zrobi się z drabiny od zewnątrz. (...)

Dzięki za odpowiedź i podzielenie się doświadczeniem. Jeszcze tylko dopytam w jaki sposób stwierdziłeś, że beton jest odpowiedniej wilgotności i nadaje się do aplikacji piany?