Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa pawilonu handlowego

Raul26

Recommended Posts

Moi rodzice posiadają działkę na której zbudowany został budynek mieszkalno-usługowy dwupiętrowy Działka ta znajduje się w mieście przy ulicy a obok (przy tej samej ulicy) jest druga działka (400m) która stoi pusta. Obok jest dwupiętrowa przychodnia lekarska a z drugiej strony budynek prywatnyTaki dom musiał tu byc wybudowany. Nie można było wybudować budynku parterowego czy piętrowego Bo taka jest zabudowa wokół. Od jakiegoś czasu szukam działki na której pobudował bym parterowy pawilon handlowy bo na tej wolnej działce chyba takiego nie można. Chciałem w nim prowadzic działalność gospodarczą z parkingiem przed nim Nie jest mi większy ten budynek potrzebny. Ale tak się cały czas zastanawiam dlaczego musze szukać działki Przecież mam i stoi pusta. I tak sobie myśle a czy nie mógłbym postawić parterowy pawilon handlowy np z płyty obornickiej czy warstwowej Nie jest on wtedy murowany i na stałe związany z gruntem? Najchętniej chciałbym żeby był on troszeczkę w głębi działki a nie równo z linią zabudowy Czy są jakieś szanse na coś takiego?

w pierwszej kolejności zamów mapę zasadniczą w Wydziale Geodezji , a następnie złóż wniosek o wydanie Warunków Zabudowy lub Wypisu i Wyrysu z Planu Miejscowego ( jeśli teren działki objęty jest Planem ). Warunki Zabudowy określą, możliwość realizacji obiektu, ale też podadzą inne dane, np. dot. zapewnienia ilości miejsc postojowych, czy też wskazując linie zabudowy. To z czego ma być zrealizowany obiekt oraz gdzie będzie jego docelowa lokalizacja, zależy w gruncie rzeczy od przepisów pożarowych. Mając Warunki Zabudowy poszukaj architekta, który opracuje temat.

- linia zabudowy może być obowiązująca - wyznaczająca położenie ściany frontowej, lub nieprzekraczalna - dopuszczająca zabudowę w głębi działki.

- ... tak jak napisałem : najpierw Warunki Zabudowy, potem poszukaj architekta przedstawiając temat Twojego zamierzenia