martingg 04.06.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Witam, obecnie jestem w trakcie nabywania działki, zostanie ona wydzielona z innej, pytanie jakie muszą dokumenty abym mógł już taką działkę nabyć? Obecnie gmina wydała pozwolenie na podział według planów geodety w przyszły wtorek geodeta będzie wbijał pale graniczne, co następnie? Nowe numery działek w gminie i utworzenie na ich podstawie KW? Czy KW musi być utworzona przed kupnem? Czy działka "odziedziczy" WZ po działce z której jest wydzielana? mógłby mi ktoś rozjaśnić temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.06.2018 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Co to jest pozwolenie na podział? Chyba wstępny projekt podziału i postanowienie, że opiniowany podział nie jest sprzeczny z MPZP. Potem geodeta składa operat, po kontroli i otrzymuje ocechowane mapy z projektem podziału, który z wnioskiem o wydanie decyzji właściciel składa do UM/UG. Prezydent/wójt wydaje decyzję zatwierdzającą podział działki według załączonego...., do właściela wysyła ją ZPO , gdy wróci żółta zwrotka (pomarańczowa gdy zza granicy) mozna użyskac prawomocność na decyzji i prawomocna dec. trafia do geodezji. Po kilku dniach/tygodniach na mapach EG pojawiają się działki podzielone. Właciciel zamawia wyrysy & wypisy i z decyzją i wypisem z KW, udaje się do notariusza ustalić termin transakcji. Po transakcji nowa działka pojawi się w nowej KW (odpłatnie) - szczegóły wyjaśni notariusz. WZ nie dotyczą nowych działek, bo zmieniły się granice i powierzchnia czyli wskażniki wszelakie. A jeszcze jedno. Paliki (paaale graniczne) to jest markowanie granicy. Kamienie graniczne można zakopać w procedurze wskazania znaków granicznych dla działek wykazanych w ewidencji gruntow czyli jest to osobne postępowanie po zakończeniu podziału. Tak mniej więcej to wygląda, na terenie byłego zaboru pruskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 04.06.2018 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Przeczytałem 3 razy nic nie zrozumiałem był zrobiony podział według geodety który ma pełnomocnictwa i ogarnia gminę ... Ok kiedy mogę iść do notariusza po ustaleniu KW? Kiedy będą wydane WZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 04.06.2018 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Z tego co wyczytałem w googlu to właściciel robi podział, następnie idzie z papierami do notariusza który to robi nowa księgę wieczysta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.06.2018 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Przeczytałem 3 razy nic nie zrozumiałem był zrobiony podział według geodety który ma pełnomocnictwa i ogarnia gminę ... Ok kiedy mogę iść do notariusza po ustaleniu KW? Kiedy będą wydane WZ?nie wiem czego nie rozumiesz? Juz prosciej sie nie da tego opisać. Do notariusza idziesz jak działka zostanie podzielona i zakupisz jedna z tych działek. WZ zostanie wydane jak wystąpisz o nie po podziale działki. Z tego co wyczytałem w googlu to właściciel robi podział, następnie idzie z papierami do notariusza który to robi nowa księgę wieczysta ?Robi podział, ale nie robi żadnej nowej księgi wieczystej. Występuje tylko do sądu WK celem aktualizacji istniejącej KW dokładnie Działu I. Po co chcesz mieszać do tego notariusza? On ma ciekawsze zajęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.06.2018 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Witam, 1.obecnie jestem w trakcie nabywania działki, zostanie ona wydzielona z innej, pytanie jakie muszą dokumenty abym mógł już taką działkę nabyć? Obecnie gmina wydała pozwolenie na podział według planów geodety w przyszły wtorek geodeta będzie wbijał pale graniczne, co następnie? 2. Nowe numery działek w gminie i utworzenie na ich podstawie KW? 3. Czy KW musi być utworzona przed kupnem? 4. Czy działka "odziedziczy" WZ po działce z której jest wydzielana ? mógłby mi ktoś rozjaśnić tem at? 1. Abys mógł nabyc ta działke, obecny właściciel musi zakończyć cała procedurę podziału działki. On cie powiadomi kiedy będzie gotowy na sprzedaż, czyli zakończy cała procedurę. 2. Nowe numery działek -tak, tworzenie nowych KW-nie 3. nie, dopiero po kupnie, załatwia to notariusz z urzędu za co płacisz. Od momentu podpisania aktu notarialnego ma 3dni kalendarzowe na złożenie odpowiednich wniosków w sądzie wieczystoksięgowym. 4. nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.06.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 (edytowane) Po podziale w EG mamy nowe dwie działki, zapisane na dotychczasowego właściciela. Po jakimś czasie taki stan powinien sie pokazać również w KW (obieg dokumentów między geodezją za sądem) . Wskutek transakcji przed notariuszem jedna działka pozostaje bez zmian w dotychczasowej KW, dla sprzedanej działki sąd, wydział KW zakłada odpłatnie nową KW, w której w I. dziale wpisana jest sprzedana działka a w dziale II. szczęśliwy nabywca.Warunki zabudowy WZ wydane będą gdy szczęsliwy nabywca złoży taki wniosek, w razie potrzeby dokumentując swoje prawo do gruntu, teoretycznie oświadczeniem woli, lecz często dokumentem. Edytowane 4 Czerwca 2018 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 04.06.2018 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Kiedy można najwcześniej wystąpić o WZ? I ile czasu zajmuje ich "utworzenie" teoretycznie wszystkie działki są budowlane w okolicy ale chciałbym wiedzieć co kupuję ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.06.2018 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 o WZ możesz wystąpić zaraz po zakończeniu procesu podziału działki."utworzenie" czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 04.06.2018 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Utworzenie WZ. To miałem na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.06.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Utworzenie WZ. To miałem na myśliWydanie WZ może trwać wieczność aż do nieskończoności. Nie ma na to reguły, możesz czekać 1-2-3 misiace, lata lub dostać odmowę. Tutaj nikt Ci tego nie napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 04.06.2018 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 (edytowane) Ok dzięki za info we wtorek przyszły ma być geodeta to jego podpytam co i jak a potem udam się do notariusza Edytowane 4 Czerwca 2018 przez martingg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.06.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 odpisując TAK skłamałbym i zarówno prawdę powiedziałodpisując NIE tez bym skłamał i prawdę powiedział. Pytanie typu, czy jeśli zagram w totolotka, to wygram czy przegram? Zapytaj w gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 04.06.2018 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Trochę namieszałem działka całościowo ma mpzp wiec wz nie jest potrzebny czy działka "odziedziczy" mpzp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.06.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 MPZP jest ponad podziałami a nawet o nich decyduje np. o dopuszczalności podziałów czy wielkości działek wtórnych. Tu nie ma "dziedziczenia". MPZP jest, masz inna działkę (mniejsza powierzchnia) i ewentualnie proporcjonalnie oblicza się wskaźniki. Zapisy MPZP kształtują twoje prawa i obowiązki co do projektowanej inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 05.06.2018 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 To wiem z MPZP jestem zapoznany, także teraz czekam na przyszły wtorek aż geodeta przyjedzie zrobi pomiar na działkach i zaniesie kolejna dawkę dokumentów do gminy, oni nadadzą numer działki i w sumie można już kupować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.06.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Nie napalaj się, to nie plaża. Tu są terminy ustawowe i kolejka dokumentów na kolejnych biurkach. Dawkę to można dać w żyłę, dokumenty mają obieg. Gmina nic nie nadaje (może listy ZPO?) a już na pewno nie numery działek. One są zarezerwowane wczesniej i wystepują na mapie z projektem podziału, "gmina" (wójt/burmistrz/prezydent) wydaje tylko decyzję zatwierdzającą projekt podziału. Dopóki nowe działki nie pokażą się w ewidencji gruntów a stan z EwidencjiGiB(geodezja) nie będzie zgodny z KW (sąd, wydział wieczystoksięgowy) to transakcji nie przeprowadzisz. Życie to nie "Wesele" - film Wojtka Smarzowskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 05.06.2018 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Nie napalam, nie mam ciśnienia, geodeta z gminy więc ma jakieś lepsze dojścia zapewne, powiedział iż zajmie to około 1,5msc gdzie inni mówili około 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.06.2018 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Czyli w byłej Kongresówce jest jednak inaczej 1. Cytat: ...geodety który ma pełnomocnictwa i ogarnia gminę ... U nas nikt nic nie musi ogarniać. Toczy się postępowanie administracyjne, kiedyś sie zakończy w terminach ustawowych. 2. Cytat: ...geodeta z gminy więc ma jakieś lepsze dojścia zapewne... :wtf: Urzędnik gminny świadczy koncesjonowane usługi :wtf: Zostawiam to bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.06.2018 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Czyli w byłej Kongresówce .......... ..........................co to? gdzie to? oświeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts