Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplanie podlogi styropianem

remus1108

Recommended Posts

Chodzi głownie o przypadek gdy jest warstwa hydroizolacyjna w postaci mas KBM, emulsji asfaltowych czy inny, które maja to do tego, że się kleją po wyschnieciu, rzadziej to dotyczy pap bo one sa pokryte z wierzchu foliami LDPE albo innymi.

Jak styropian się przykeli do hydroziolacji to poprzez jego kurczenie sie i rozszerzanie może uszkodzić te izolację, a gdy da sie 2 warstwy foli HDPE ( takie sa zalecenia producentów hydroziolacji to pierwsza warstwa przykleja sie a druga sobie po pierwszej moze "slizgać" się.

To jest takie teoretyczne wytłumaczenie, a czy to ma wiekszy czy mniejszy sens to już inna sprawa...

Kłaniam się,

trudno nie zgodzić się z kolegą w tym konkretnym przypadku(masy KMB), natomiast stosowanie folii w innych przypadkach(np. na stropie poddasza) wydaje się trochę archaiczne, jakby żywcem powielane ze strych skryptów budownictwa ogólnego...

Odrębną kwestią jest szczelność wykonania izolacji przeciwwilgociowej z folii w narożach, oraz na zakładach.Osobiście jestem zwolennikiem dobrej papy fundamentowej połączonej zgrzewem na zakładach z izolacją poziomą ścian. Takie rozwiązanie daje duże szanse na uniknięcie błędów wykonawczych.

To w koncu dawac folie przed kładzeniem styropianu jak mam ulozona pape na chudziaku?

To zależy czy wierzysz producentom, że współczesne papy nie zawierają rozpuszczalników organicznych, czy wolisz jednak za tę stówkę czy dwie zapalić diabłu ogarek.

Bo jak masz zgraną papę, to jedyna funkcja folii, to ochrona styropianu przed papą.

1. Surgi wywijałeś papę na ściany dodatkowo widzę? Nie popękało na rogach?

2. Zgrzewałeś papę do chudziaka?

3. Przy rozprowadzaniu instalacji wod-kan na posadzce jakoś zabezpieczałeś papę dodatkowo ?

1. Nic nie popękało

2. Tak

3. Nie ale wodę kładłem na pierwszej warstwie styro ( mam 2x10cm).

Drogą papę wybrałeś :D Chyba najdroższa. Mnie teraz zastanawia co zrobić z tym że w 3 miejscach wykonawca nie zostawił pod ścianami zakładu papy wystarczającego (jest po 2 cm góra) , mówi że w tych miejscach posmaruje masą KMB i do tego się przyklei papę ale jakoś mnie to nie przekonuje. Wszędzie jest dobrze a w tych 3 miejscach spier... jego budowlańcy.