techniczny 20.06.2018 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Chodzi głownie o przypadek gdy jest warstwa hydroizolacyjna w postaci mas KBM, emulsji asfaltowych czy inny, które maja to do tego, że się kleją po wyschnieciu, rzadziej to dotyczy pap bo one sa pokryte z wierzchu foliami LDPE albo innymi. Jak styropian się przykeli do hydroziolacji to poprzez jego kurczenie sie i rozszerzanie może uszkodzić te izolację, a gdy da sie 2 warstwy foli HDPE ( takie sa zalecenia producentów hydroziolacji to pierwsza warstwa przykleja sie a druga sobie po pierwszej moze "slizgać" się. To jest takie teoretyczne wytłumaczenie, a czy to ma wiekszy czy mniejszy sens to już inna sprawa... Kłaniam się, trudno nie zgodzić się z kolegą w tym konkretnym przypadku(masy KMB), natomiast stosowanie folii w innych przypadkach(np. na stropie poddasza) wydaje się trochę archaiczne, jakby żywcem powielane ze strych skryptów budownictwa ogólnego... Odrębną kwestią jest szczelność wykonania izolacji przeciwwilgociowej z folii w narożach, oraz na zakładach.Osobiście jestem zwolennikiem dobrej papy fundamentowej połączonej zgrzewem na zakładach z izolacją poziomą ścian. Takie rozwiązanie daje duże szanse na uniknięcie błędów wykonawczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 21.06.2018 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 ^^Ja sie odnosilem głównie do sytuacji zastoswania hydroizolacji, przy której przydałoby sie dać folie hdpe jako warstwe poslizgową (najlepiej 2x cienka folia), podłoga na stropie to już inna inszość..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remus1108 21.06.2018 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 To w koncu dawac folie przed kładzeniem styropianu jak mam ulozona pape na chudziaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 22.06.2018 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 ^^Ja kładlem , dwie warstwy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.06.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 To w koncu dawac folie przed kładzeniem styropianu jak mam ulozona pape na chudziaku? To zależy czy wierzysz producentom, że współczesne papy nie zawierają rozpuszczalników organicznych, czy wolisz jednak za tę stówkę czy dwie zapalić diabłu ogarek. Bo jak masz zgraną papę, to jedyna funkcja folii, to ochrona styropianu przed papą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techniczny 22.06.2018 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Na Antyradona nie stosowałem żadnej folii(styro EPS 100 układane bezpośrednio na papę). Natomiast, po naniesieniu primera czekałem aż wyschnie całkowicie, tak aby zagruntowane podłoże było bezwonne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remus1108 23.06.2018 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Tez nie daje folii. Ze swispora dostalem odpowiedz ze papa nie reaguje ze styropianem. Tez stosowalem primera. I jesli wyschnie nic styropianowi nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.06.2018 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Na Antyradona nie stosowałem żadnej folii(styro EPS 100 układane bezpośrednio na papę). Natomiast, po naniesieniu primera czekałem aż wyschnie całkowicie, tak aby zagruntowane podłoże było bezwonne. Czyli robiłeś tak jak ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 24.06.2018 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 1. Surgi wywijałeś papę na ściany dodatkowo widzę? Nie popękało na rogach? 2. Zgrzewałeś papę do chudziaka? 3. Przy rozprowadzaniu instalacji wod-kan na posadzce jakoś zabezpieczałeś papę dodatkowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.06.2018 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 1. Surgi wywijałeś papę na ściany dodatkowo widzę? Nie popękało na rogach? 2. Zgrzewałeś papę do chudziaka? 3. Przy rozprowadzaniu instalacji wod-kan na posadzce jakoś zabezpieczałeś papę dodatkowo ? 1. Nic nie popękało 2. Tak 3. Nie ale wodę kładłem na pierwszej warstwie styro ( mam 2x10cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 24.06.2018 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Drogą papę wybrałeś Chyba najdroższa. Mnie teraz zastanawia co zrobić z tym że w 3 miejscach wykonawca nie zostawił pod ścianami zakładu papy wystarczającego (jest po 2 cm góra) , mówi że w tych miejscach posmaruje masą KMB i do tego się przyklei papę ale jakoś mnie to nie przekonuje. Wszędzie jest dobrze a w tych 3 miejscach spier... jego budowlańcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.06.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Przy większym zakupie był rabat. A jest to miejsce którego za mojego życia nie planuję więcej oglądać.Ps. a chce jeszcze trochę pożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techniczny 24.06.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Czyli robiłeś tak jak ja ...nie do końca, ponieważ nie wywijałem papy na ścianę( moim zdaniem nie ma takiej potrzeby). Zakład izolacji poziomej ściany w moim przypadku to 17cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remus1108 28.06.2018 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Czy w miejscach gdzie kladziony styropian nie dochodzil idealnie do scisny to te szpary uzupelnialiscie jakas pianka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magksan 04.07.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts